AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Moskovski tužitelji traže 30 dana pritvora za Navaljnog dan nakon što je uhićen pri povratku u zemlju, UN poziva na oslobođenje čelnika opozicije

Ruski državni tužitelji u ponedjeljak su od suda za kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog zatražili 30 dana pritvora, dan nakon što je uhićen u zračnoj luci u Moskvi pri povratku u zemlju nakon pokušaja trovanja prošlog ljeta.

Ujedinjeni narodi i zapadne države pozvale su ruske vlasti da odmah oslobode čelnika opozicije, a dio zemalja pozvao je na nove sankcije Rusiji.

Moskva im je odgovorila da se bave svojim poslovima. 

Navaljni je u videoporuci iz policijske stanice svoje saslušanje prozvao „najvećim stupnjem bezakonja“, pa je napao ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga da je kazneni zakon bacio kroz prozor.

Kremlj bi kasnije u ponedjeljak trebao komentirati slučaj Navaljnog.

Oko 200 njegovih pobornika okupilo se u ponedjeljak ispred policijske stanice, na temperaturi od -18 stupnjeva, tražeći njegovo oslobađanje, prenosi agencija Reuters. 

Uhićenje Navaljnog naredila je moskovska zatvorska služba jer je prekršio uvjetnu kaznu koja mu je izrečena u slučaju pronevjere za koji disident tvrdi da je namješten.

Sud u Moskvi mogao bi u ponedjeljak odrediti privremeni pritvor Navaljnom dok drugi sud ne odluči hoće li 3,5 godina uvjetne kazne biti pretvoreno u zatvorsku kaznu. 

Rusija za odmazdu protjeruje dvojicu nizozemskih diplomata

Rusija će protjerati dvojicu nizozemskih diplomata u znak odmazde zbog slične mjere koju je poduzela Nizozemska u prosincu prema dvojici ruskih diplomata optuženih za špijunažu, objavilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo vanjskih poslova. 

Posljednjih mjeseci su brojni takvi slučajevi u Europi, u Bugarskoj, Austriji, Češkoj i Norveškoj zbog rastućih napetosti između Rusije i Zapada.

“Vođena načelom reciprociteta, ruska strana je odlučila protjerati iz Ruske Federacije dva diplomata iz nizozemskog veleposlanstva u Moskvi”, navodi rusko ministarstvo u priopćenju i precizira da je nota o tome predana u ponedjeljak otpravniku poslova Nizozemske u Moskvi. 

Dvojica diplomata u roku od dva tjedna moraju napustiti Rusiju, stoji u priopćenju. 
Početkom prosinca su nizozemske vlasti protjerale dvojicu ruskih diplomata. Nizozemska obavještajna služba (AIVD) navela je da je ta odluka donesena nakon otkrića špijunske mreže u Nizozemskoj, usmjerene na vrhunsku tehnološku industriju.

AIVD je optužila ruske državljane koji su radili kao diplomati ruskog veleposlanstva u Den Haagu, da su djelatnici ruskih obavještajnih službi.

“Nizozemske vlasti su se još jednom poslužile svojom preferiranom metodom neutemeljenih i lažnih optužbi”, objavilo je ministarstvo i upozorilo na “neprijateljske i provokativne metode”.

(Hina)

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close