BusinessSlobodna Dalmacija

Moderna je 2019. imala prihod od 60 milijuna dolara, a nakon prodaje korona-cjepiva taj iznos će u 2021. narasti na čak 13,2 milijarde $!

Analitičari s Wall Streeta predviđaju da će kompanije Pfizer i Moderna ostvariti 32 milijarde dolara prihoda od prodaje cjepiva protiv koronavirusa i to samo u 2021. godini, prenosi CNN

Pfizer je poprilična poznata korporacija pa velike zarade nisu strane ovoj poznatoj američkoj multinacionalnoj farmaceutskoj korporaciji  koja vrijedi više od 200 milijardi dolara. Povećanje prihoda pak dobro će doći Moderni, mladoj biotehnološkoj kompaniji za koju je malo ljudi čulo prije 2020. godine.

Očekuje se da će Moderna na cjepivu zaraditi golemih 13,2 milijarde dolara, prema procjenama kuće Goldman Sachs. 

To su nevjerojatne sume, posebno kad se usporede brojke iz proteklih godina: u 2019. su imali prihod od 60 milijuna dolara, a sada će zaraditi milijarde. 

Prema Morganu Stanleyu, jednoj od najvećih financijskih institucija na svijetu, Pfizer će zaraditi oko 19 milijardi dolara od prodaje cjepiva protiv korone, što je daleko iznad ranije procijenjenih prihoda od 975 milijuna dolara.

Valja podsjetiti da će Pfizer svoje prihode podijeliti s BioNTech-om, njemačkom kompanijom s kojom je udružio snage na proizvodnji cjepiva. Podsjetimo i da bi Sjedinjene Američke Države uskoro mogle odobriti Pfizerovo cjepivo, što je Velika Britanija učinila prva na svijetu.

S druge strane, Modernino cjepivo za koronu već je povećala vrijednost ove kompanije na 62 milijarde dolara. Dionice Moderne ove godine su porasle za nejvjerojatnih 700 posto.

Očekuje se da će Moderna zaraditi 13,2 milijarde dolara od cjepiva protiv COVID-a 19, navodi pak Goldman Sachs. Ipak, Morgan Stanley ističe da pojedini investitori očekuju da će Moderna zaraditi i do 15 milijardi dolara od prodaje cjepiva u 2021., a i godine ispred svakako donose nove vrtoglave zarade.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close