AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Misterij Alekseja Navaljnog: u Rusiji je malo tko čuo za njega, voli ultranacionaliste, a svi se čude zašto se nakon trovanja vratio u Moskvu

Kad je zbog oponiranja Staljinu izbačen iz partije i SSSR-a, Lav Trocki je 1928. godine bio prisiljen otići u emigraciju, te se skrivao u Europi i u Meksiku. Nakon što je 1940. preživio napad Staljinovih agenata vatrenim oružjem na kuću u kojoj je boravio, pooštrio je sigurnosne mjere, no uzalud: ubijen je iste te godine cepinom, od ruke Španjolca Ramona Mercadera, rezidenta sovjetske tajne službe.

Aleksej Navaljni, Putinov oponent i glavni oporbeni kritičar, jedva je preživio navodno trovanje novičokom agenata ruskog režima u kolovozu prošle godine, nazvavši to naknadno svojim drugim pokušajem smaknuća. Nakon što je kolabirao u zrakoplovu na letu iz Sibira za Moskvu, prebačen je na hitno liječenje u Njemačku, što mu je navodno spasilo život. Navaljni je nedugo nakon oporavka iz inozemstva režirao mali medijski performans, telefonirajući dvojici Putinovih agenata koji su ga navodno otrovali, te su mu oni u slušalicu priznali kako su novičok aplicirali na šavove njegovoga donjeg rublja, a on je lijepo sve to snimio i objavio.

Najzačudnije od svega u cijeloj ovoj priči je što se Aleksej Navaljni poslije demaskiranja čitave Putinove ubilačke operacije i svoje jedva izbjegnute likvidacije odlučio prošle nedjelje vratiti ravno u „zločinačku jazbinu“, te je u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo naposljetku uhapšen i odveden u pritvor. Da je Lav Trocki svojedobno bio toliko hrabar pa da se iz meksičkog egzila vratio Staljinu pod noge, možda bi i on danas bio živ?

Cinizam i povijesne analogije na stranu, no odluka Alekseja Navaljnog da se nakon neuspjelog atentata vrati u Rusiju nije lako shvatljiva niti logična ni mnogima na Zapadu, gdje se ovih dana naveliko prosvjeduje zbog njegova uhićenja. Ako je toliko opasan politički rival Putinu da ga je zbilja više puta pokušao ucmekati, onda zadnji čin Navaljnog ne predstavlja hrabrost nego čistu ludost, jer ni od njegova samožrtvovanja ne bi imao tko naknadno profitirati.

Oporbena scena u Rusiji je svedena na kritičko djelovanje preko društvenih mreža i povremene slabo posjećene prosvjedne skupove. Pritvaranje Navaljnog od strane režima je višegodišnja rutina koja se dosad dogodila na desetke puta. Daleko popularniji izvan svoje zemlje nego među samim Rusima, Aleksej Navaljni uglavnom kotira kao medijsko-kompromitacijska mrlja Putinova političkog carstva, koje je prema njemu izgradilo dominantni odnos kao prema dosadnoj, no uglavnoj neopasnoj muhi.

U ruskoj javnosti postao je poznat 2008. godine kao bloger koji je pisao o navodnim zlouporabama i korupciji u korporacijama u državnom vlasništvu. Na njegovu udaru nalazili su se i režimski oligarsi poput vlasnika nogometnog kluba Chelseaja Romana Abramoviča ili Ališera Usmanova.

Upotreba društvenih mreža karakteristika je njegova političkog stila, preko kojih oštrom retorikom pokušava doprijeti do mladih nezadovoljnika. Tijekom predsjedničkih izbora 2011. godine pozivao je Ruse da glasaju za bilo koga osim vladajuće Jedinstvene Rusije, koju naziva strankom varalica i lopova.

Natjecao se potom na izborima za gradonačelnika Moskve 2013. godine, na kojima je s 27 posto glasova osvojio drugo mjesto, odmah iza Putinova favorita Sergeja Sobjanina, i to je bio najkonkretniji dosadašnji politički uspjeh Alekseja Navaljnog. No, netom prije izbora za moskovskog gradonačelnika bio je osuđen na pet godina zatvora zbog pronevjere i zlouporabe, što je nazivao namještaljkom i režimskom farsom. 

Navaljni je relativno često govorio i na ruskim ultranacionalističkim skupovima, što godinama zabrinjava tamošnje liberale. Ruski nacionalisti su, s druge strane, suspektni zbog njegovih veza s Amerikom, jer se 2010. doškolovao na sveučilištu Yale.

Zanimljivo je da je Navaljni u utrci za mjesto šefa ruske opozicije u listopadu 2012. pobijedio Garija Kasparova, bivšeg svjetskog prvaka u šahu, koji u zadnje vrijeme uglavnom živi u Podstrani kod Splita. Koliko je zapravo simbolična snaga antiputinovske opozicije u ovoj zemlji svjedoči i mizeran broj od samo 80-ak tisuća birača koji su tada birali između Navaljnog i Kasparova.

Usprkos njegovoj priličnoj medijskoj slavi i prezentnosti na Zapadu, čak se i britanski BBC još uvijek otvoreno pita zna li uopće za najglasnijeg i najhrabrijeg Putinova kritičara značajniji broj Rusa izvan Moskve i drugih većih gradova? Njegova medijska figura Davida koji se požrtvovno bori protiv političkog Golijata privlačna je mnogim inozemnim političkim romantičarima, no ta slika, upozoravaju analitičari, u velikome je raskoraku od njegove stvarne snage.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close