KulturaSlobodna Dalmacija

Ministrica Nina Obuljen Koržinek obranila intendanticu HNK Zagreb na sastanku sa sindikatima i u Saboru, sindikalisti ostali bez prava na repliku

Kriza u HNK Zagreb se nastavlja, a ravnateljica Dubravka Vrgoč ostaje na svom radnom mjestu – usprkos tome što su je zaposlenici kazneno prijavili Državnom odvjetništvu i Državnom inspektoratu, te što se gotovo 70 posto zaposlenika izjasnilo za njenu smjenu.

Zaključak je to nakon sastanka kazališnog Radničkog vijeća i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek koji je završio potpunim nezadovoljstvom sindikalnih predstavnika zaposlenih u zagrebačkoj kazališnoj kući, članova Radničkog vijeća.

– Sastanak je prošao u jednom jako dugom monologu, nije nas se htjelo ni saslušati. Rečeno je da treba “pustiti institucije da rade svoj posao” i da neka sve stoji kako jest i dalje, kaže nam Jozo Kraljević, član Radničkog vijeća i sindikalni predstavnik zaposlenika u zajedničkim službama HNK Zagreb.

– Iskreno, sastanak nas je osupnuo razinom monologa, a ne dijaloga, zapravo smo razočarani. Ministrica je u više navrata govorila kako joj mi nismo dostavili podatke, očitovanje, međutim na sastanku nikome od nas nije postavila ni jedno pitanje o tome. Potpuno je izignorirala naš zahtjev za smjenom ravnateljice, nismo mogli niti doći do riječi. Jedno veliko ništa! Kazala je: “Ministarstvo više neće baviti time”, “Vi se nemojte baviti time”. A ovaj drugi dio, da mi više ne možemo raditi u takvom okruženju i da ne možemo uspostaviti dijalog sa svojom upravom, do toga se nije moglo doći na sastanku.

Drama ne želi dramu

Ministrica je u Saboru u utorak govorila o ovoj temi i rekla da je ovo jedinstvena situacija u svijetu da je netko optužen da namjerno širi bolest, no mi smo ravnateljicu Vrgoč optužili za “nečinjenje” i “propuštanje obavještavanja kontakata”, što nije isto. Teza je izvrnuta da bi se demoniziralo našu stranu, a napravila empatija za drugu. Također je u Saboru spomenula da ima umjetnika koji su podržali ravnateljicu Kazališta. To je istina, jedna grupica je bila u ministarstvu prije nekoliko dana, međutim to je samo jedan mali dio, velika većina naših umjetnika je zastupljena preko naših predstavnika sindikata Orkestra, Zbora i Baleta, u pitanju su ljudi iz Drame i još tri pojedinca. Mi smo vrlo demokratski zastupani u Radničkom vijeću, osim Drame koja se jako sklanja od ovoga.

Gospođa Obuljen Koržinek naslanja svoje povjerenje na inspekcijski nalaz koji do sada nitko nije vidio, a Radničko vijeće bi ga moralo dobiti na uvid, čak je i gospođa Vrgoč jednom prilikom rekla da taj inspekcijski nalaz nije napravljen. Uz još dva koja su napravljena puno kasnije nego što su stvari oko korone kulminirale. Čak se jednom članu Radničkog vijeća pokušalo “prišiti” da je nastupao u vrijeme pandemije, što nije istina.

Nažalost čini se da ministrica i dalje nema sve valjane uvide u situaciju – zaključio je Kraljević.

Sastanku s ministricom još su prisustvovali predstavnici sindikata Orkestra Luiza Vukičević, Tehnike Damir Kovač, Zbora opere Mario Bokun, solista Opere Ljubomir Puškarić, Baleta Dunja Novković i Drame Jelena Otašević Babić.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close