AktualnoSlobodna Dalmacija

Mihanoviću je Joe Biden bio dvaput gost: Pokazao sam mu Split, na Rivi smo pili kavu. Sve ga je zanimalo, sretni ste što živite ovdje, govorio mi je

“You are lucky to live here”, ili, u prijevodu, tako ste sretni što živite ovdje, popratni je komentar svakog Amerikanca koji Splitu u pohode dođe. Takav val neskrivena oduševljenja ovom rečenicom izrazio je i novi prvi čovjek Amerike, predsjednik Joe Biden, koji je tijekom ranih i sredinom 90-ih, u vrtlogu ratnih zbivanja, dva puta u privatnom posjetu boravio pod Marjanom.

Domaćin mu je bio slavni hrvatski slikar Zvonimir Mihanović, koji je američku visoku delegaciju, među njima i Bidena, ugostio u svom domu na splitskim Mejama.

Novog je predsjednika SAD-a odveo i na kavu na Rivu, u šetnju splitskim trgovima, ispričao mu priču o povijesti “najluđega grada na svitu”.

Biden je, kaže nam Zvone, prisjećajući se njihovih dvaju susreta tijekom 1992. i 1995. godine, novog američkog predsjednika doživio kao briljantnog političara i iznimnog intelektualca, jako zainteresiranog za pomoć ratom napaćenom hrvatskom narodu.

Ljubitelj povijesti

– Bidena sam upoznao preko mog dragog prijatelja, američkog visokog diplomata Petera Galbraitha. S Peterom sam se i prije družio, išli bismo u ribolov mojim brodom, ili na izlete, bio je moj dragi gost. U jednom je privatnom kratkom posjetu s njim došao i Biden.

Našem drugom susretu kumovao je još jedan moj američki prijatelj, senator i visoki diplomat John Warner. On je bio čovjek od visokog povjerenja vrha svoje zemlje, zadužen za određivanje i usmjeravanje američke politike na području tadašnje Jugoslavije.

Njegove su procjene bile sudbonosne za kreiranje američkog stava prema događanjima u regiji. Zamjenik mu je bio Joe Biden, isto tako važna figura. John je i vlasnik nekoliko mojih slika, grafika. Dva sata sam s Johnom i Bidenom u radnoj sobi vodio zanimljiv razgovor – veli Zvone Mihanović.

U tom prvom privatnom posjetu Splitu Zvone je Bidena i Petera odveo na Rivu, na kavu, među ljude. Želio je Bidenu pokazati ljepote grada, povijesne građevine, atmosferu Veloga mista. Novi američki prvi čovjek, kaže Zvone, bio je oduševljen.

Raspitivao se o Mlecima i Turcima

Ljudima, vrevom, spojem modernog i povijesnog. Oduševili su ga povijest, zidine, stari dio grada, palača, želio je doznati više o caru Dioklecijanu, sv. Duji …

– Odveo sam ga na Peristil, ispričao mu priču o sv. Duji, oduševili su ga katedrala, zvonik, povijest, kuće. Veliki je katolik pa ga je taj dio priče osobito privukao. Zanimalo ga je kako je grad nastao, raspitivao se o Mlecima, Turcima, njihovim ratnim pohodima.

Iznimno voli povijest, shvatio sam da ide duboko u nju kako bi shvatio korijene koji su naknadno doveli do turobnih zbivanja. Točno se sjećam kako je želio vidjeti i Klis, u toj smo se našoj šetnji pričom dotaknuli i njega. Ali nismo imali vremena otići gore.

I naravno, ne može se proći gradom, a ne popiti kavu na Rivi. Kada smo sjeli, a bio je predivan sunčani dan, bonaca, more se zrcalilo, rekao je tu jednu rečenicu, tu da smo sretni što živimo ovdje – veli Mihanović.

Drugi Bidenov posjet bio je u lipnju 1995., nakon neuspješnih pregovora s kninskih ratnim zločincem Milanom Martićem. Nakon što ih je Martić odbio, John je odlučio brzinski otići do Splita, privatno posjetiti prijatelja Zvonka, vidjeti što je novo u ateljeu.

Pomoć Hrvatima

S njim je stiglo desetak ljudi, diplomata, Meje su odzvanjale sirenama i rotirkama. Susjedi su vjerojatno iza škura u strahu komentirali, čudili se što se to kod njihova susjeda zbiva. Zvone ih je ugostio, a nakon toga se s Johnom i Bidenom povukao u radnu sobu.

Glavna su im tema, sjeća se, bile politička situacija, kninska odbijenica, predviđanja za regiju. Na stolu je bila razvučena karta Jugoslavije. Tada je Zvone prvi put čuo kako SAD ima ozbiljnu nakanu pomoći hrvatskom narodu.

– Na valu mog prijateljstva s nekim važnim ljudima imao sam prigodu sudjelovati u razgovorima toliko bitnima za budućnost naše Hrvatske. Razgovaralo se otvoreno, američki sam državljanin, zanimao ih je moj kritički stav.

U situacijama u kojima razgovaraš s tako utjecajnim ljudima nisi u poziciji postavljati pitanja. Oni su pitali, ja sam otvoreno govorio. Biden me se tada jako dojmio, pitanja su mu bila briljantno lucidna, inteligentna.

Vidjelo se kako je duboko involviran u problem. Kako puno zna. Ponosan sam što sam svojim lobiranjem i stavom i sam dao obol u formiranju njihova kritičnog stava prema agresoru na Hrvatsku – kaže Zvone.

Karakteristične irske fizionomije

Poznati slikar dodaje i kako je Biden, gledajući ga sada na televiziji i uspoređujući ga s vremenom iz ranih 90-ih, u suštini ostao fizički isti. Malo više sijed, s malo godina više, ali i nadalje elegantan, sofisticiran. Ostao mu je u sjećanju kao čovjek karakteristične irske fizionomije.

– Ima briljantan um. Oštrouman je, vrlo razgovorljiv, jako dobro upućen u stanje stvari. Jednostavno fenomenalnog shvaćanja.

Da, ponosan sam što sam ga upoznao i što sam imao prigodu na svoj način pomoći našoj zemlji. Vrijeme ide, ali vjerujte mi, uvijek kada ga vidim na TV-u, sjetim se onog njegova oduševljenja Splitom, zainteresiranosti za priče o povijesti kršćanstava ovog kraja, mentalitetu ovdašnjih ljudi. Hoću li ga opet vidjeti? A čujte, nikada se to ne zna. Tko zna što će nam budućnost donijeti – veli Zvone Mihanović.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close