AktualnoSlobodna Dalmacija

‘Messi iz Zmijavaca’, čija je fotografija ‘zapalila‘ društvene mreže: Je, sličim na Lea! Ali, puno bi bolje bilo da sam igrao i zaradio kao on…

E, da nije mog prijatelja Željka Babića – Žekija, stasitog Imoćanina ne bi bilo ni priče o “Messiju iz Zmijavaca” i nitko ne bi znao da je Messi trkao za balunom, još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, po dalmatinskim nogometnim terenima.

Žeki mi je preko WhatsAppa dostavio fotografiju s kraja sedamdesetih koja je u posljednjih nekoliko dana “zapalila” društvene mreže, barem kada je u pitanju muška populacija.

Na toj fotki se vidi Mira Gudelja, danas 68-godišnjaka, nekadašnjeg nogometaša Kujundžuše iz Zmijavaca (klub je 1991. promijenio ime u Croatia i danas je drugoligaš), koji je u svojoj mladosti nevjerojatno sličio na Lionela Messija, vjerojatno najvećeg nogometaša u povijesti.

Nakon što sam vidio fotografiju na WhatsAppu, nisam mogao vjerovati svojim očima jer je preda mnom bila fotografija “fotokopiranog Messija”. Odmah sam se pokrenuo i pod svaku cijenu sam želio pronaći originalnu fotografiju “Messija iz Zmijavaca”. U tome mi je puno pomogao Pero Milas, bivši dugogodišnji nogometaš i kapetan Kujundžuše, kasnije Croatije, koji mi je ustupio monografiju ovog nogometnog kluba, autora Jurice Gizdića.

A u toj monografiji ima “more” fotografija na kojima je “Messi iz Zmijavaca”.

Miro je u mladosti nevjerojatno sličio na Messija, odnosno Messi sliči na njega, jer je kudikamo mlađi.

– Još da sam igrao balun kao Messi i da sam zaradio novca kao on, sve bi bilo puno bolje – govori Miro, danas umirovljenik koji obožava nogomet.

Nogometna karijera centarhalfa u tadašnjoj Kujudžuši trajala je nešto manje od deset godina.

– Igrao sam od 1976. do negdje 1985. godine. Nažalost na utakmici mi je pukao meniskus i morao sam na operativni zahvat. Operiran sam u Splitu, prošao rehabilitaciju i vratio se nogometu. No, imao sam nesreću da je meniskus opet pukao i opet sam operiran, taj put u Zagrebu – kazuje Miro.

Nakon druge ozljede prekinuo je nogometnu karijeru.

– Više nije bilo smisla nastaviti igrati balun, više nisam mogao… Srce je govorilo jedno, ali noge su govorile drugo. Da mi barem meniskus nije pukao, igrao bih poslije mali balun. Nogomet mi je bio nešto najdraže. Nisam odlazio kući ni na ručak ni na večeru, samo sam htio igrati… Ali, eto, što ćete, ozljeda koljena je bila jača od moje volje. Vidio sam da ne mogu više igrati i prestao sam. Zbog toga mi je izuzetno žao, ali, takav je život – kazuje Miro.

Kao bivšem nogometašu Miru je balun “u krvi”. I danas redovito gleda utakmice.

– Pratim sve lige, pa tako i španjolsku, i moram reći da nikad nisam obraćao pažnju na to da Messi sliči na mene iz mlađih dana. Za mene je on najbolji nogometaš na svijetu, uvijek ga pratim – govori Miro.

Miro Gudelj je radni vijek proveo u splitskoj Prehrani i imotskom Imostroju, odakle je otišao u mirovinu.

Mirova fotografija iz mladosti odaslana je na tko zna koliko adresa i izazvala je pravo oduševljenje među ljubiteljima nogometa. Velika večina onih koji su dobili fotografiju, bili su začuđeni kako dvoje ljudi, koji nemaju rodbinskih veza jedan s drugim, mogu toliko sličiti.

– A, dobio sam i ja tu fotografiju prije nekoliko dana. Je, na toj slici sam vrlo sličan Messiju, ali, vjerujte, tome nisam nikad pridavao neku veliku pažnju – zaključio je svoju priču Miro Gudelj.

Tko zna, možda ova fotografija s WhatsAppa, putem društvenih mreža dođe i do Lionela Messija i on tada otkrije da u Zmijavcima ima “brata blizanca”. Doduše, nešto je stariji od njega, ali je u mladosti sličio na njega kao “jaje jajetu”.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close