AktualnoSlobodna Dalmacija

Kukcu kotrljanu na Sredozemlju prijeti izumiranje, suočava se s ozbiljnim prijetnjama

Kotrljani imaju veliku i važnu ulogu u prirodi, u lancu kruženja hranjivih tvari, u prozračivanju tla, smanjenju emisija stakleničkih plinova – ugljikova dioksida i metana, u suzbijanju parazita… Važni su u prehrambenim mrežama ne samo kao razlagači, nego i kao plijen ptica, šišmiša i drugih životinja koje se hrane kukcima.

Tako je uloga kukaca kotrljana (balegara, skarabeja) – kornjaša iz porodice truležara (Scarabeidae), koji od izmeta stoke prave kuglice i njima hrane svoje ličinke – opisana u studiji koju je objavila Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN), u analizi životnih uvjeta za 200 svojti balegara, od kojih je 150 endemskih za Sredozemlje, kako bi aktualizirala stanje za svoj poznati Crveni popis.

Prema njihovu izvještaju, prenosi Hina, petini vrsta ovih kukaca prijeti izumiranje, uključujući 21 endemsku vrstu.

Ovi se kukci na cijelom Sredozemlju suočavaju s ozbiljnim prijetnjama opstanku, najviše zbog gubitka staništa, nestanka stočarstva i kemijske kontaminacije stajskoga gnojiva.

Direktor IUCN-ova Centra za mediteransku suradnju Antonio Troya objašnjava da su najvažnije prijetnje kotrljanima pretvaranje travnjaka u poljoprivredno zemljište, neodrživa razina intenzivne paše, neselektivna uporaba veterinarskih medicinskih proizvoda i napuštanje stočarstva. Potrebni su inovativniji i integrativni pristupi prema održivijoj poljoprivredi na Sredozemlju, dodao je Troya i napomenuo da primjetno slabljenje milenijske tradicije sezonskog transhumantnog stočarstva u cijeloj Europi povećava pritisak na opstanak balegara (koje su stari Egipćani smatrali svetom životinjom i simbolom Sunca).

Tome je pribrojio i sve veću uporabu veterinarskih medicinskih proizvoda, koji se, slabo prerađeni u metabolizmu stoke, pojavljuju u izmetu tih životinja, te imaju negativan učinak na lanac života kojem pripadaju i kotrljani.

Stoga IUCN poziva na poboljšanje zakonodavstva kojim će se regulirati uporaba veterinarskih medicinskih proizvoda za suzbijanje parazita i provesti mjere kako bi se spriječilo da njihova nepotrebna primjena uzrokuje onečišćenje.

Razvoj urbane infrastrukture, posebno u obalnim područjima, također je važna prijetnja kotrljanima. Opstanak nekih njegovih vrsta na području Mediterana uvelike ovisi o raznolikosti krajolika, sisavaca koji ih naseljavaju i dostupnosti nezagađenih biljnih gnojiva.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close