AktualnoSlobodna Dalmacija

Krišto prozvala Plenkovića, on joj odvratio: ‘Tko bi vašim tezama uopće mogao povjerovati‘

10:30 – Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto postavila je premijeru Andreju Plenkoviću pitanja vezana uz Emila Tedeschija, Ivana Turudića te Dragana Kovačevića.

– Kako će izgledati suđenje direktoru Janafa kad se zna da je njegova sestra radila za Turudića? Izvršna vlast otvoreno krši zakone. Jeste li svjesni da je utjecaj na pravosuđe kazneno djelo? – napala je premijera koji joj je odgovorio: 

– Pogledajte malo bolje odgovore koji su vam upućeni sa sjednice Vlade pa ćete vidjeti da su vam upućeni.

Što se tiče odabira sudaca, promaklo vam je, niste upućeni o reformama u pravosuđu, politika ne imenuje suce u RH. Vaša pitanja koja mi djeluju na retoričke ekspade ne znam da trebaju odgovor, no primjećujem da ste brzi na prozivanju ljudi po nacionalnoj osnovi i nazivanju Vlade četničkom koalicijom. Otkad ste u Saboru smo oduševljeni vašim inicijativama, dajete nemjerljiv dopinos kulturi u Saboru. Vaše teze su toliko izlizane da se čudim tko bi im mogao povjerovati. Ne znam jel’ ih pišete sami, no nisu nimalo dojmljive  – kazao je Plenković, a Krišto mu nije ostala ravna:

– Arogancija je nepristojna. Ogromna većina građana zna da pravosuđe nije neovisno, prožeto je utjecajem udbaške duboke države. Vaš utjecaj na pravosuđe pokazali ste kad ste priveli Cvitana i kad je Saucha prešao vladajućoj većini. Svaka zlouporaba ne završi dobro. 

————————-

10:15 – Na početku sjednice ministar zdravstva Vili Beroš odgovorio je na pitanje zastupnika o relaksaciji mjera vezanih uz pandemiju i novom soju koronavirusa.

– 330 je dan od početka pandemije u Hrvatskoj i situacija je zadovoljavajuća. Bilježimo pad od 29 posto u odnosu na raniji tjedan kad je riječ o novozaraženima, ali nije dobra visoka stopa kumulativnog mortaliteta, no ta stopa prati pad zaraženih tri do četiri tjedna nakon pada broj novozaraženih. Moramo biti oprezni zbog novog soja virusa. I kad je riječ o popuštanju mjera, to nas tjera na oprez. Naglo popuštanje ne bi bila opcija. Moramo iz dana u dan pratiti situaciju i eventualno jednu po jednu mjeru relaksirati. Kad je riječ o novom soju, pratimo na dnevnoj bazi pojavnost i mijenjamo listu zemalja u kojima on postoji – odgovorio je.

Na pitanje zastupnika je li Sisak nepravedno izostavljen od stopostotnog financiranja za obnovu, odgovorio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Darko Horvat:

– Poruka svim građanima, nikoga ova Vlada nije zaboravila i neće ostaviti i prepustiti samom sebi u segmentu stambenog zbrinjavanja. Jedan dio sisačko-moslavačke županije nalazi se u potpomognutim područjima jer je to neki europski standard i dužni smo se po njima ravnati. No poruka je, svi oni kojima su kuće i stanovi uništeni do te mjere da će se kuće i zgrade morati rušiti, država će u 100-postotnom iznosu naći ili izgraditi novi stan ili kuću ne pitajući za trošak.

U segmentu onih jedinica koje ćemo morati sanirati primjenjivat će se kriteriji koji su poznati i jedan dio Siščana će biti oslobođen plaćanja 20 posto iznosa participacije ako njihov dohodak na dan od 22. ožujka ne prelazi iznos neoporezivog dohotka u iznosu od 200.000 kuna… Svi koji su slabijeg imovinskog statusa, umirovljenici i nezaposleni neće trebati participirati u obnovi – kazao je.

————————-

Minutom šutnje, Hrvatski sabor u utorak je na početku zasjedanja, odao počast svim osobama smrtno stradalim u razornim potresima koji su pogodili Hrvatsku, za osam mladih izgubljenih života u novogodišnjoj noći kod Posušja te svim žrtvama koronavirusa.

Sabor je to učinio na početku nove sjednice i redovitog proljetnog zasjedanja koje počinje 15. siječnja i završava 15. srpnja.

Saborski zastupnici su odali počast i svima koji su dali život za domovinu i svim palim hrvatskim braniteljima.

Nova sjednica, na kojoj su se zastupnici okupili nakon jednomjesečne stanke, počela je ‘aktualnim prijepodnevom’, ždrijebom je odlučeno da prvi pitanje članovima Vlade postavlja  nezavisni Vladimir Bilek, a posljednji, 41. HDZ-ov zastupnik Ivan Celjak.

Sjednica koja je počela u utorak trajat će sedam tjedana, a po potrebi i dulje, naime već sada na raspravu čeka 108 točaka, a sasvim je izvjesno da će ih uskoro, što iz Vlade, što od zastupnika, stići još.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je pozvao Vladu da odgovori na 59 zastupničkih pitanja na koja još nije odgovorila.

Ponovno pozivam Vladu da odgovori na ta pitanja, rekao je Jandroković.

 Izvijestio je da su od početka aktualnog mandata, dakle od 22. srpnja prošle godine, saborski zastupnici Vladi postavili 173 pisana pitanja, Vlada je odgovorila na njih 105. Za devet pitanja još nije istekao rok u kojemu to treba učiniti, rekao je Jandroković.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close