Slobodna DalmacijaSplit

Kristijan Sindik istrčao sedam maratona u sedam dana, a onda posjetio super ekipicu u vrtiću ‘Koralj‘. Poželjeli su mu ‘da dobro trči za bolesnu djecu‘

Kristijan Sindik, triatlonac i maratonac koji je istrčao humanitarni maraton “Zlatna vrpca – 7 maratona u 7 dana” od Splita do crnogorskog Tivta kako bi prikupio novac za pomoć Odjelu dječje onkologije splitskog KBC-a, posjetio je splitski DV “Koralj Dupini” i time zatvorio savršeni krug priče koja pomiče granice ljudske izdržljivosti, inspiracije i prijateljstva.

U priči koja ima sve elemente izvrsnog hollywoodskog filma, a koja je opet tako splitska, drugog dana ovog maratonskog pothvata djeca su u znak podrške istrčala puni krug oko Poljuda, a sada je Sindik svojim najvjernijim navijačima podnio “raport” – maratoni istrčani, misija se nastavlja.

Djeca su ga nagradila najljepšom medaljom – zaslužio je čokoladu i čestitku u kojoj su mu poželjeli da “bude sretan i da dobro trči za bolesnu djecu”.

– Barba Kristijan je istrčao sedam maratona u sedam dana, a jedan maraton ima 42 kilometra – objasnila su nam impresionirana djeca.

– Najteže mu je bilo kad je padala kiša i bio je cijeli mokar, bilo mu je hladno, smrznija se. Savjetovao nam je da se bavimo sportom, da jedemo dva sata prije vježbanja, jer je i on morao jesti dva sata prije maratona – nije im taj režim bio baš po volji, ali upijali su sve savjete.

– Naučili smo i to da je dobro da idemo spavat i da se budimo u isto vrime.

Nije to bio nikakav revijalni posjet, kazala nam je složna družina.

– Vježbali smo, radili poligon, kolut naprijed, dodavali se loptom, pjevali smo. Trčali smo simbolično jedan kilometar, a on ima tisuću metara – sve su nam objasnili mališani.

– Znala sam da je to čovjek velikog srca i predivnih pogleda, sada znam i da je ovako divan s djecom, savršeno se snašao i u nepredvidivim vrtićkim okolnostima – kazala nam je Maja Borović, odgojiteljica u DV-u “Koralj”, koja uz veliko iskustvo zna i kako razgovarati s djecom o teškim bolestima.

– Barba Kristijan je bio bolestan, a onda je odlučio trčati da bude zdraviji. O raku se tu radi, o jako teškoj bolesti koja nije kao gripa, nego djeca budu u bolnici jako dugo – objasnile su nam pametne glavice.

– S djecom proživljavamo sve njihove kućne situacije, od poroda do bolesti, pronađu oni trenutke u danu kada nam na uho šapnu ono što ih tišti. Naš je zadatak da ih s puno ljubavi hrabrimo i čeličimo za život. Kad se sjetim svojih prošlih generacija, sjetim se primjera jedne Tee, koja je školi imala iznenadni test, a kako je bila perfekcionist, uhvatio ju je strah. Mami je rekla da se u tom trenutku sjetila tete Maje koja joj je rekla – kad je najteže, skupi snagu, ti to možeš, ti to hoćeš. Takva ohrabrenja djeca pamte – objasnila nam je odgojiteljica Maja.

– I jako teška bolest može se preboljeti kad je čovjek okružen ljubavlju i kad ima dobru volju – poručila je, a djeca su je popratila velikim odobravanjem.

Akcija traje do 1. ožujka
Akcija prikupljanja sredstava traje do 1. ožujka – kazao nam je Sindik, još jednom pozvavši sve ljude dobre volje da uplate minimalno 100 kuna ili 15 eura za Odjel dječje onkologije KBC-a Split na broj računa HR1424070003106794371.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close