Slobodna DalmacijaZdravlje

Koronavirus bi se mogao liječiti terapijom na nos? Znanstvenici otkrili da je za gubitak njuha odgovoran enzim ACE-2, koji ima ulogu ‘ulaza zaraze‘

Temperatura, bolovi u grlu, kašalj, bolovi u grudima, slabost, to su najčešći simptomi oboljelih od koronavirusa. Mnogi zaraženi također, na neko vrijeme, izgube i čula mirisa i okusa.

Za to bi mogao biti odgovoran jedan enzim: znanstvenicima Johns Hopkins sveučilišta u Baltimoreu je pošlo za rukom da u probama ekstremno visokih doza enzima ACE-2 (Agniotensin Converting Enzyme II) dokažu, i to točno u predjelu nosa, da je ovaj enzim odgovoran za gubitak čula mirisa, javlja Deutsche Welle.

Ovaj enzim bi navodno trebao imati ulogu ulaza kroz koju koronavirus ulazi u stanice organizma. Na to upućuju i druge studije.

Znanstvenici su za svoju studiju ispitali tkiva 23 pacijenta, kojima su ista odstranjena tijekom operacija. Pacijenti koji nisu bili zaraženi koronavirusom bili su operirani zbog tumora ili upale sinusa.

‘Pametna studija’

Rezultati njihovog istraživanja bi čak mogli poslužiti za novi pristup liječenju zaraženih, napisali su stručnjaci u znanstvenom časopisu “European Respiratory Journal”. 

Rezultati bi, doduše, morali biti potvrđeni dodatnim istraživanjima, rekao je Andrew Lane s Johns Hopkins sveučilišta:

“Ako bi se to pokazalo točnim, onda bismo mogli pobijediti zarazu antivirusnim terapijama, koje bi se davale direktno u nos.”

Thobias Welte, s klinike za plućne bolesti pri Višoj medicinskoj školi u Hannoveru, nije bio uključen u istraživanje ali govori kako se radi o “pametnoj studiji”, koja ne samo da objašnjava gubitak čula mirisa kod mnogih pacijenata, nego omogućava i nove terapije.

No, i on smatra da su nužna daljnja istraživanja, prenosi DW.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close