AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Korona im napunila kasu: Kina je lani svakome stanovniku Zemlje prodala čak 40 zaštitnih maski! Jedini na svijetu su profitirali od epidemije

Dok je veliki dio svijeta do daljnjega opterećen recesijom zbog pandemije, Kina je poslije efikasnog zauzdavanja širenja koronavirusa jedina velika ekonomija koja je kvasala i u 2020. godini. Relevantne svjetske institucije procjenjuju da će Kina zabilježiti statistički lanjski rast po stopi od najmanje dva posto, te da će i u svim narednim ljetima njezino gospodarstvo rasti puno brže od američkog i europskog.

Prema procjenama ekonomskih analitičara,  Kina je u 2020. najvećim dijelom rasla zahvaljujući izvozu medicinske opreme poput zaštitnih maski i tehnologije neophodne za rad od kuće, koja je postala izuzetno tražena u uvjetima globalnoga lockdowna. Kineski izvoz u prosincu je rastao za više od 18 posto u odnosu na godinu ranije, što je dodatno poduprlo kinesku privredu koja već bilježi najbolji globalni učinak, konstatira Bloomberg. Potražnja za kineskom robom toliko je snažna da se proizvođači žale na uska grla u lukama zbog nedostatka raspoloživih brodskih kontejnera i rasta transportnih troškova.

Stara izreka da onaj tko prodaje paniku obično prodaje i tabletu u priči o rodnoj zemlji koronavirusa itekako paranoidno i opasno zvuči. Naime, dominaciju kineskog izvoza nad ostalim zemljama u pandemiji najviše odražava predmet koji je obilježio lanjsku godinu u cijelom svijetu – zaštitna maska za lice. Bloomberg navodi podatke dobivene od kineske carinske službe, po kojem su tvornice u Kini od ožujka do prosinca izvezle u svijet čak 224 milijarde maski, što je gotovo 40 maski po svakom čovjeku na Zemlji, ako se ne računa Kinu. Vrijednost izvoza kineskih maski je 52 milijarde dolara, što čini oko dva posto ukupnog kineskog izvoza u 2020.

Kineske kompanije su u svijet također izvezle i drugu zaštitnu Covid-opremu u vrijednosti od 15 milijardi dolara. Osim što je povećala svoju ulogu u globalnoj trgovini, Kina je dodatno učvrstila i svoju poziciju najproizvodnije zemlje svijeta, usprkos višegodišnjim uzaludnim naporima SAD-a i Donalda Trumpa da uvjere međunarodne korporacije da investiraju u proizvodne pogone drugih zemalja. Zajedno s proizvodnjom, jača, međutimm, i kinesko potrošačko tržište, čime također postaju sve veći izvor zarada globalnih kompanija.

 Njujorški Wall Street Journal piše da bi na Kinu u 2020. godini moglo otpadati 17 posto ukupnog globalnog BDP-a, u odnosu na 14,2 posto u 2016., prije nego što su SAD i Kina ušli u trgovinski rat. Očekuje se da će američka ekonomija u 2020. činiti 22,2 posto svjetskog ekonomskog kolača, što je navlas isto kao i 2016. Povećanje kineskog udjela preko 1,2 posto predstavlja najveći rast u jednoj godini od početka 70-ih godina: jasno je tko je pobjednik u globalnom trgovinskom nadmetanju.

Sjedinjene Američke Države ostaju i dalje prva svjetska ekonomija s najvećim potrošačkim tržištem i BDP-om za 50 posto većim od kineskog. Nameće se, ipak, pitanje  koliko će dugo vrijediti takvi odnosi: očekuje se da će američka privreda u tekućoj godini ostvariti rast od tri do maksimalno četiri posto, dok se za Kinu u 2021. predviđa rast od čak devet posto. Natprosječna potražnja za kineskom robom mogla bi oslabiti tek s potpunim procjepljivanjem i boljom kontrolom virusa na velikim zapadnim tržištima, što će omogućiti i oporavak američke i europske industrijske proizvodnje.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close