Slobodna DalmacijaSplit

Korešnica je još uvijek u vlasničkom listu državna: kad Grad Split točno definira tko će sve tamo stanovati, RH će onda zemlju – darovati

Vlada je u svibnju 2018. godine donijela odluku o namjeri darovanja zemljišta radi gradnje stanova za program poticane stanogradnje i za zbrinjavanje branitelja, te mladih obitelji, ali pitanje darovanja zemljišta još uvijek se nije riješilo.

I ne samo to – teško da će do kraja mandata vijećnike na stolu dočekati urbanistički plan “Korešnica 2”, za koji je prošli mjesec Gradsko vijeće donijelo odluku o prokretanju njegove izrade.

Kad je u lipnju prošle godine u Splitu bio Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, novinarima se činilo da će on i gradonačelnik Andro Krstulović Opara izgladiti sitne birokratske nesporazume, nakon kojih slijedi darovanje zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na istoku Splita.

No, u vlasničkom listu još je upisana država, a kako smo doznali iz Ministarstva na naš upit gdje je situacija zapela, izgleda da Grad nije dostavio popis koga bi zbrinuo na Korešnici.

Suvremena arhitektura

– Nakon predmetne sjednice Vlade, Grad Split je u suradnji s tadašnjim Ministarstvom državne imovine započeo aktivnosti usmjerene na prijenos prava vlasništva zemljišta na području Korešnice na Grad Split te na provedbu urbanističkog natječaja za navedeno područje.

Trenutačno je predmet darovanja zemljišta za stambeno zbrinjavanje Gradu Splitu u postupku rješavanja pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te će ono moći donijeti odluku o darovanju nakon što od Grada Splita zaprimi plan stambenog zbrinjavanja – odgovorili su iz Ministarstva.

Dakle, nakon toliko vremena Grad nije dostavio listu tko bi bio zbrinut na Korešnici u povoljnijim stanovima. Zanimljivo da se ovo pitanje do sada nije spominjalo. Odnosno, doznali smo za njega nakon što se promijenilo ministarstvo pa sad objedinjuje državnu imovinu, prostorno uređenje i graditeljstvo, a ima i novog ministra.

Pitanje tko bi stanovao na Korešnici je doista zanimljivo jer je u pitanju suvremena arhitektura niske katnosti koja u nekim dijelovima podsjeća više na turističko naselje nego na nebodere u koje se trpa one koji žele povoljne stanove, kao što je to slučaj na Kili. Doduše, još nema prometne i ostale infrastrukture pa tek treba vidjeti kako će sve na kraju ispasti.

No, drugi problem tiče se rokova za izradu urbanističkog plana. Naime, Gradsko vijeće je kasno usvojilo prijedlog da se krene u postupak izrade UPU-a Korešnica 2, a u Službenom glasniku od 23. prosinca 2020. navedeni su rokovi za izradu plana koji rađaju sumnju hoće li biti gotov u mandatu ovog Gradskog vijeća.

Ukratko, rok u kojem se trebaju očitovati javna tijela (“Vodovod i kanalizacija”, HEP, MUP, razna ministarstva, gradske i županijske službe…) je 30 dana.

Nakon toga slijedi rok za izradu nacrta prijedloga UPU-a od 60 dana, potom ide javna rasprava koja traje 30 dana, nakon nje je rok za izradu nacrta konačnog prijedloga UPU-a, a on traje 15 dana od izvješća o javnoj raspravi. Konačni prijedlog treba biti gotov za 15 dana nakon utvrđivanja konačnog prijedloga.

Odgovornost gradonačelnika?

Ovdje nije uračunato koliko je potrebno da se sastavi izvješće o javnoj raspravi, niti sve druge neplanirane stvari koje mogu usporiti proces usvajanja urbanističkog plana, a kojima smo do sada svjedočili kod splitskog urbanizma i politike.

Važno je naglasiti da se u zadnjoj godini mandata Gradsko vijeće raspušta obično na početku travnja, tako da u razdoblju do izbora nema ovlasti. Dakle, male su šanse da do konca svog mandata ovo Gradsko vijeće usvoji UPU za Korešnicu.

Ako se proces jako ubrza, postoji mogućnost da se to i dogodi, no pitanje je koliko će onda biti vremena za kvalitetnu raspravu i temeljitu obradu pristiglih primjedbi, prijedloga i za ostale urbanističke finese u izradi planova.

Ali, ako na stolove vijećnika ne dođe konačni prijedlog urbanisitčkog plana Korešnica 2, odgovornost će dobrim dijelom biti na Krstuloviću Opari.

Jer, da je Grad na početku njegova mandata pokrenuo izradu UPU-a, kao i plana stambenog zbrinjavanja, pa da se vidi tko bi stanovao na Korešnici, možda bi ga država ozbiljnije shvatila i do sada darovala zemljište, a urbanistička dokumentacija bi već bila gotova. Možda bi se već uključio APN i sad bi se izdavale lokacijske dozvole. Ako i ne bi krenuli bageri u njegovu mandatu, Opara bi barem pokazao da je uradio sve što je mogao.

Poslali smo Gradu odgovor koji smo dobili od Ministarstva na naš upit što zapinje oko darovanja zemljišta na Korešnici i zamolili da nam odgovore zašto do sada Grad nije dostavio plan stambenog zbrinjavanja i kada to namjerava učiniti. Odgovore očekujemo.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close