KulturaVečernji list

Kontroverzni filmovi doku-provokatora o sablastima kolonijalizma u Africi

“Pomicatelji granica, doku-provokatori, kontroverzni redatelji”, riječi su koje nerijetko prate rad danskog predstavnika radikalnog novinarstva Madsa Brüggera te austrijsko-francuskog predstavnika dokumentarističko-političkog žanra Huberta Saupera koji su baveći se temama dekolonizacije crnog kontinenta pokazali da se ona zapravo nikad nije ni dogodila.  


Vedrana Klepica
Ideja koju smo popušili da, ako dovoljno radiš, možeš uspjeti – jedna je velika lažU sklopu programa Sablasti kolonijalizma prikazat će se tri kultna politička dokumentarca tih autora poznatih po nekonvencionalnom pristupu, avanturističkom duhu i dragocjenom uvidu u inače nepoznate predjele afričkog kontinenta, upozoravajući da kolonijalizam nipošto nije nestao, već se samo transformirao, najavljeno je iz Dokukina.  

Brügger u dokumentarcu koji se odigrava poput prvorazrednog geopolitičkog trilera, “Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld” (2019.), kroz priču o više od pedeset godina staroj istrazi o misterioznoj smrti glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjölda u Kongu 1961., podastire provokativnu tezu da iza njegova ubojstva stoje članice UN-a kojima nije odgovarala njegova politika ekonomske neovisnosti za netom oslobođene kolonije.

Film je dobio nagradu za najbolju režiju na prestižnom Sundance festivalu, kao i brojnim drugim priznanjima, a na platformi volimdokumentarce.net je dostupan uz cijenu od 2,5 dolara.

Tjedan dana na platformi je potpuno besplatan Brüggerov raniji dokumentarni hit, “Ambasador” (2011.) u kojemu je s lažnim papirima liberijskog konzula došao u jednu od najkorumpiranijih zemalja svijeta, Srednjoafričku Republiku, s namjerom da raskrinka uhodani biznis zapadnoeuropskih diplomata – trgovinu (krvavim) dijamantima.

Naoružan jedino diplomatskim statusom, “omotnicama sreće” i skrivenom kamerom Brügger raskrinkava kako elita arhetipski korumpirane i razrušene afričke države doista funkcionira te daje komičan pogled na ovaj nimalo smiješan svijet, dodaje se.

Za besplatno gledanje filma potrebno je upisati kod POST-KOLONIJALIZAM.


glumica oplela po mjerama
“Može se u crkvu pa i igrati nogomet bez distance, ali kazališta se ne otvaraju?”“Dolazimo u miru”: Novi kolonijalizam u Sudanu

U dokumentarcu “Dolazimo u miru” Hubert Sauper se nakon iznimno uspješnog filma “Darwinova noćna mora” za koji je bio nominiran za Oscara, vraća u Afriku, u trenutku kad se Sudan, najveća država na kontinentu, dijeli na dvije nacije.

Glumeći slučajno zalutalog i zbunjenog turista, Sauper kamerom bilježi novi oblik kolonizacije novonastale države – kineski radnici na naftnim platformama, UN-ovi mirotvorci, sudanski gospodari rata i američki evangelisti na ironičan se način isprepliću u ovom pronicljivom i majstorski komponiranom dokumentarcu.

Film je osvojio posebnu nagradu žirija na Sundanceu, nagrađen je na festivalima u Berlinu, Jihlavi, Beču te je bio nominiran za “europskog Oscara“.

Hrvatsku premijeru imao je na Subversive Festivalu gdje je proglašen najboljim dokumentarcem, a Sauper je u Zagrebu održao predavanje o otporu na filmu. Sada je film dostupan uz cijenu od dva dolara.


banksy
Najpoznatiji ulični umjetnik odao počast zdravstvenim radnicimaKao poseban dodatak iz Dokukina najavljuju razgovore s tom dvojicom kultnih dokumentarista održanih za vrijeme njihova gostovanja u Zagrebu, a koji dosad nisu bili dostupni online. Brügger i Sauper sudjelovali su na Restartovom Masterclass programu koji više od desetljeća ugošćuje renomirane filmske profesionalce iz cijelog svijeta.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close