Slobodna DalmacijaZdravlje

Koncentracija ozona koja je neškodljiva za ljude učinkovita je u neutralizaciji koronavirusa, u Japanu su postavili generatore u bolničke čekaonice

Japanski znanstvenici rekli su u srijedu da niske koncentracije ozona mogu neutralizirati čestice koronavirusa, što bi moglo koristiti bolnicama u dezinfekciji prostorija.

Znanstvenici sa Zdravstvenog sveučilišta Fujita rekli su na tiskovnoj konferenciji kako su dokazali da plin ozon u koncentracijama od 0,05 do 0,1 ppm, što su razine koje se smatraju neškodljivima za ljude, mogu ubiti virus.

U pokusu je korišten generator ozona u zatvorenoj komori s uzorkom koronavirusa. Potentnost virusa pala je za više od 90 posto kada je bio izložen niskoj razini ozona 10 sati.

“Prijenos novog koronavirusa može se smanjiti kontinuiranim tretmanom ozonom niske koncentracije, čak i u okruženju u kojemu su prisutni ljudi, korištenjem ove vrste sustava”, rekao je Takayuki Murata, znanstvenik koji je vodio ovo istraživanje.

“Otkrili smo da je to posebice učinkovito u uvjetima visoke vlage.”

Poznato je da ozon, vrsta molekule kisika, eliminira mnoge patogene, a raniji pokusi su pokazali da su visoke konccentracije, između 1 i 6 ppm, učinkovite protiv koronavirusa, ali su potencijalno otrovne za ljude.

Nedavna studija Tehnološkog instituta u Georgiji pokazala je da ozon može biti učinkovit u dezinfekciji zaštitnih odijela, naočala i druge zaštitne medicinske opreme. 

Sveučilišna bolnica Fujita u prefekturi Aichi u središnjem Japanu postavila je generatore ozona kako bi se smanjila zaraza u čekaonicama i bolesničkim sobama.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close