Slobodna DalmacijaSplit

Kolege o Miranu: On nije bio samo sjajan frizer, bio je Prijatelj, a takve želite uz sebe. Bio je društven i omiljen, volontirao, pomagao drugima…

Brojni Splićani su se u srijedu okupili na groblju Lovrinac na ispraćaju Mirana Smaje, omiljenog splitskog frizera koji je iznenada preminuo u ponedjeljak, u 46. godini života. Nakon ispraćaja na Lovrincu, sahrana Mirana Smaje obavljena je tiho u krugu obitelji u njegovim rodnim Kotlenicama.

Otkako se čulo za tužnu vijest o preranom i iznenadnom odlasku ovog čovjeka, ne prestaju navirati lijepe riječi o njemu koje izlaze iz srca njegovih prijatelja, kolega i ljudi s kojima je bio povezan. Zaista stoji ona izreka da Bog uzima prvo one najbolje.

Miran Smajo bio je majstor svog zanata. Svoje znanje i vještinu nesebično je prenosio mlađim generacijama, naučnicima, a s kolegama je imao sjajan odnos. Koliki je utisak ostavio na Splićane, svjedočio je prizor iz Ćiril Metodove ulice gdje su ispred njegovog frizerskog salona “Hair Lab” ostavljeni buketi cvijeća i upaljeni lumini u znak sjećanja na prerano preminulog prijatelja.

– Bila mi je čast raditi s njim. Vrhunski majstor i duša od čovika. Uvik veseo i pozitivan. Počivao u miru Božjem – napisala je jedna njegova kolegica na Facebooku.

Prof. dr. sc. Marina Marasović-Alujević sa splitskog Filozofskog fakulteta dobro ga je poznavala. Priča nam kako je u njenoj obitelji frizirao čak četiri generacije: od prabake do praunuke, ne samo iz razloga što je bio sjajan stilist i frizer.

– On je bio Prijatelj, a takve želite uz sebe.

– Osim što je bio vrhunski frizer, koji se neprestalno usavršavao, bio je pravi profesionalac. Svakoj je mušteriji pristupao individualno, uzimajući u obzir izgled, karakter i godine. Bilo mu je jako stalo da osoba koju dotjeruje zaista bude zadovoljna.

Trčao bi gdje god je trebalo kada bi netko imao neku posebnu prigodu, vjenčanje, primanje, javni istup, neku svečanost…Ne sjećam se da je ikada uzimao godišnji odmor ili da ga nismo mogli uhvatiti jer je uvijek bio tu za svih. Ruke su mu bile ispucale od kemikalija, a on bi vješto s njima radio frizure kao da je za kakav katalog.

Bio je jako zanimljiva osoba koja je pokrivala sve segmente od estradnih, pa do humanitarnih. Dotjerivao je i liječnicu Danijelu Marasović Krstulović, suprugu gradonačelnika Opare, poznatog chefa Ivana Pažanina, brojne estradne zvijezde, “Lionsice”, te brojne druge osobe nepoznate javnosti, a svima je pristupao s posebnom pažnjom uvažavajući njihove osobnosti.

– Meni je drago da se piše i priča o njemu, jer bi i on to volio. Vjerojatno bi htio da svi dođemo u svom najboljem izdanju, da se smijemo. Bio je baš društven i omiljen, pun života – ispričala nam je gospođa Marina.

Ona i mnogi drugi Miranovi prijatelji neprestalno ističu njegovu humanost i angažiranost. Tim tragom nazvali smo don Radojka Vidovića iz Konkatedrale sv. Petra koji je za Mirana imao također samo lijepe riječi.

– Teško je reći gdje je sve volontirao i djelovao jer je to radio tiho, ali sjećam se da je s nama išao nekoliko puta na hodočašća u Rim, Svetu Zemlju… Bio je veliki vjernik. Trudio se živjeti svoju vjeru kroz ispravne postupke i pomaganje drugima – rekao je don Radojko.

Ivan Pažanin također je bio veliki prijatelj s Miranom Smajom. Teško je prenijeti sve njegove emocije koje se sada gomilaju, no ono što nam je potvrdio i on, Smajo je bio zaista poseban.

– Dobar čovik, vrhunski majstor…Prerano je otišao i podsjetio nas kako je život prolazak i kako ga treba živit punim plućima i kvalitetno, a tako je on živio. Čuvat ćemo uspomenu na njega i zahvalit mu se na svemu što nam je ostavio svojim bićem – rekao je Pažanin.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close