KulturaSlobodna Dalmacija

Klapa Sveti Juraj slavi 20. rođendan: Nismo vjerovali da ćemo opstati, a postali smo senzacija‘. Izdaju album ‘Plovit se mora‘ posvećen svim pomorcima

Klapa Sveti Juraj ove godine slavi dvadeseti rođendan… Velika je to obljetnica, a oni su kroz ta dva desetljeća svašta doživjeli; odradili mnoge koncerte, izdali brojne albume, primili mnoge nagrade… Idealan povod da sumiramo njihov rad, ali i provjerimo što nam novoga spremaju.

Marko Bralić, vođa klape, otkrio nam je koje trenutke možete svrstati u kategoriju nezaboravnih…

– Polazeći od stare mudrosti kako se veličina nekog vremena ne mjeri brojem otrgnutih stranica kalendara nego onim što je i kako je u tom vremenu učinjeno, mogu sa sigurnošću kazati da je dvadeseta godišnjica djelovanja klape “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice uistinu velik jubilej. U ta dva intenzivna desetljeća rada ostvarene su tisuće nastupa, od onih protokolarnih, jedva zapaženih, pa sve do koncerata na najvećim hrvatskim, europskim i svjetskim pozornicama, za koje se tražila karta više. Snimljene su pritom tisuće minuta radijskog i televizijskog programa, izdano je sedam diskografskih albuma i dvanaest promotivnih, osvojene su brojne nagrade na smotrama i festivalima, prijeđeni su milijuni kilometara…

Moram priznati da je zaista teško izdvojiti kategoriju nezaboravnih trenutaka klape ako uzmete u obzir da smo godišnje u prosjeku imali između 140 i 160 nastupa diljem zemlje i inozemstva “po svim meridijanima i paralelama ovoga svita”.

U Hrvatskoj je to sasvim sigurno koncert „Klape u Areni” u Puli 2007. godine, koji je zapravo posljednji koncert koji je osmislio pok. Ljubo Stipišić Delmata, otac klapske pisme, osvojeni Grand prix Splitskog festivala 2010. i 2019., nastupi na klapskom spektaklu “Klape na Poljudu” 2011. i 2012. u Splitu, koncert u “Lisinskom” povodom 15 godina klape i 25 godina orkestra HRM i, naravno, nastup na dočeku “vatrenih” – viceprvaka svijeta u Zagrebu 2018. godine, kada smo zajedno s nogometnom reprezentacijom pred više od 100 tisuća navijača izvodili pjesmu “Moja domovina”.

Kada je u pitanju inozemstvo, najposebnija je bila turneja u Kini 2012. godine i ulazak Hrvatske u EU, kada smo imali čast izvoditi “Lijepu našu” i “Odu radosti” u trenutku podizanja našeg stijega ispred zgrade Vijeća Europe i Europskog parlamenta.

Nije ovo vrijeme za velike proslave, ali svi se nadaju da će 2021. donijeti i bolja vremena. Jednom kada ona dođu, na koji način mislite obilježiti ovaj jubilej?

– Prvi takav koncert je dogovoren početkom veljače s Hrvatskom ligom za borbu protiv raka u KD-u “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu, ali zbog razumljivih epidemioloških razloga on će biti prolongiran za bolja vremena.

U planu su veliki koncerti klape “Sveti Juraj” i orkestra HRM na Peristilu u Splitu kao prva večer Festivala zabavne glazbe, posebna večer Festivala Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima… Imamo pozive Hrvata iz Australije, Čilea i sa svih strana svijeta, a koliko i kada će se nešto od toga i realizirati, samo Bog zna. Naravno da nam je to želja ostvariti u razdoblju koje je pred nama.

Pjesme u znak potpore i obnove

Kad ste tek osnovani, jeste li uopće mogu slutiti da ćete steći toliku popularnost i da ćete se održati toliko na sceni?

– Sasvim sigurno nisam pretpostavljao niti slutio da će klapa postati svojevrstan brend ne samo u Hrvatskoj vojsci nego i hrvatskoj državi pa čak i šire. Nakon ukazanog mi povjerenja da sportskim rječnikom rečeno – budem “selektor” klape, odnosno okupim njezine članove i krenem s pripremama za naš prvi javni nastup koji se dogodio u bazilici Pia X u Lourdesu 18. svibnja 2001., iskreno nitko od nas nije imao dugotrajnu viziju klape u smislu njezina postojanja u vojsci. Štoviše, mi smo jedni drugima u izvjesnom smislu bili konkurencija jer smo u to vrijeme pjevali u različitim klapama. U tom trenutku je bila iznimna čast svakom od nas da u odori pobjedničke Hrvatske vojske može predstavljati svoju domovinu pred auditorijem od 30 tisuća vojnika iz cijelog svijeta, koliko ih je te 2001. godine hodočastilo prema službenoj statistici Lourdesa.

Međutim, nakon našeg prvog nastupa uslijedilo je opće oduševljenje i ovacije, kako našim zvukom tako i pojavom u svečanim bijelim odorama, koja je uslijedila od prisutnog mnoštva, što sigurno neću nikada zaboraviti.

Postali smo svojevrsna atrakcija, senzacija i zapravo se stvorila realna potreba da jedan ovakav sastav trajno egzistira u sklopu Hrvatske vojske i Ministarstva obrane, što se i dogodilo. Vjerujem da će klapa kao prepoznatljiv znak i svojevrstan brend Hrvatske vojske u zemlji i svijetu opstati i zaživjeti i nakon odlaska ove generacije, što bi mi kao čovjeku koji ju je vodio od njezina osnutka bila najveća nagrada i priznanje.

Nedavno ste objavili skladbu i spot “Dalmacijo, lipo ti je ime”, kojom najavljujete i novi album “Plovit se mora”… Kada ga možemo očekivati i kakvim skladbama ćete počastiti publiku?

– Pjesma i spot “Dalmacijo, lipo ti je ime” autora Tomislava Mrduljaša je sasvim sigurno izvrsna najava našeg novog albuma “Plovit se mora”, na kojem će se naći naša najuspješnija glazbena ostvarenja mornaričke klape snimljena u proteklih pet godina. Naš novi album znakovitog naslova i poruke u izdanju Scardone očekujemo krajem ovog mjeseca.

Hoće li se na njoj naći i neka nasljednica “Ruže crvene”, velikog hita koji je oduševio širu javnost?

– Uvjeren sam da je to naša nova pjesma “Plovit se mora”, za koju je glazbu i tekst napisao Tonći Ćićerić, dirigent orkestra HRM-a, aranžman Nenad Šiškov, a snimanje i režiju spota Hrvoje Svalina. Pjesma je posvećena svim našim pomorcima.

Pjevali ste na brojnim mjestima, a među njima i u potresima razrušenoj Glini, Sisku…Vjerojatno su vas ovi događaji, kao i sve, silno potresli…

– Vjerujem da ne postoji netko koga ova tragedija potresa u Petrinji, Glini i Sisku, ali i Zagrebu prošlog proljeća nije zgrozila i šokirala. Svi smo zajedno iskazali ljudsku solidarnost i suosjećanje sa stradalim ljudima toga područja, među kojima imamo i brojne prijatelje i poznanike, za koje smo imali čast nastupati prije dvije godine na koncertu u Sisku, u Glini povodom 20. obljetnice “Oluje” i u vojarni HV-a “Predrag Matanović” u Petrinji. Siguran sam da ćemo, čim bude moguće, imati koncerte s orkestrom HRM-a u tim gradovima kao znak potpore, obnove i novog života naših ljudi diljem Banovine.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close