Crna kronikaSlobodna Dalmacija

Kapetan iz Splita osuđen na 14 mjeseci zbog vrijeđanja supruge u sudnici i ozljeđivanja pravosudnog policajca: ‘Ku*** jedna, riješit ću ja tebe!‘

Na godinu i dva mjeseca zatvora osuđen je 48-godišnji pomorac iz Splita koji je u sudnici Općinskog suda u Splitu prijetio tadašnjoj supruzi da će je ubiti, a nakon intervencije pravosudnih policajaca ozlijedio jednog od njih. Incident se dogodio u rujnu 2019. godine tijekom postupka zbog nasilja u obitelji u kojem je pomorac bio optuženik te je prvo vrijeđao suprugu da bi u konačnici kazao kako će je ubiti. Raspravu je tada vodila sutkinja Ivana Bilušić koja je u jednom trenutku stala između njega i supruge mu kako bi je zaštitila.

Pomorac je zbog izgreda na istom sudu proglašen krivim prema optužnici da je polovicom rujna prije dvije godine oko 12,30 sati u sudnici dok je supruga mu davala iskaz, nakon što mu je sutkinja naložila da napusti sudnicu zbog ometanja rasprave, ustao i krenuo prema svojoj supruzi.

Obratio joj se joj se riječima: “Ku***, dr***, nećeš se koristiti mojim znojem i trudom, jebeš se s narkomanom i policajcima, ubit ću te, riješit ću ja tebe i neće mi četnici uzimati moje trude!”. Kada su na poziv sutkinje u sudnici intervenirala trojica pravosudnih policajaca oglušio se na zapovijed da prestane s galamom, vikanjem i prijetnjama.

Nastavio je vikati: “Svih ću riješiti, riješit ću to na svoj način, ku*** jedna, želi mi oduzeti moju imovinu, nisam vidio djecu dvije godine!” te pružao aktivni otpor dok su pravosudni policajci nad njime primjenjivali sredstva prisile kako bi ga fizički svladali. Pri tom je jednom pravosudnom policajcu nanio lakše tjelesne ozljede, ali su ga na kraju uspjeli savladati.

Priznao uvrede

Za kazneno djelo prisile prema službenoj osobi osuđen je na godinu dana zatvora, a za prijetnje supruzi na još osam mjeseci zatvora te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od godine i dva mjeseca. Nepravomoćnom odlukom je dužan i platiti troškove kaznenog postupka od 3.900 kuna od čega se dio odnosi na sudsko medicinsko vještačenje ozljeda policajca.

Pomorac je inače kapetan s primanjima iznad 100.000 kuna mjesečno, a u međuvremenu se razveo od supruge. U svojoj obrani na sudu je kazao kako je točno da je za vrijeme svjedočenja njegove bivše supruge, koja je iznosila same laži, počeo istu vrijeđati.

– Optužio sam je da se “je** s inspektorom” te sam čak i ustao i krenuo prema izlaznim vratima jer je tako od mene u tom trenutku zatražila sutkinja. Na vratima sam se okrenuo prema supruzi i podigao prst prema njoj dalje joj govoreći uvredljive riječi. Moj odvjetnik i sutkinja Ivana Bilušić su se digli i stali između mene i supruge, iako meni nije jasno zašto jer ja nisam išao prema njoj nego sam stajao na vratima.

Tada su na poziv sutkinje u sudnici intervenirala trojica pravosudnih policajaca od kojih mu je jedan stavio lisicu na desnu ruku, ali je stegnuo toliko jako da sam se stvarno počeo odupirati i govoriti mu da mi skine ili olabavi tu lisicu. Prilikom toga sam podizao ruke i micao se koliko sam mogao te postoji mogućnost da ga je drugom rukom pokušao odgurnuti, ali ga sigurno nije udario.

Istina je da cijelo to vrijeme nije prestao vikati i galamiti, što na svoju bivšu suprugu, što na policajce da mu skinu lisice, a sve iz razloga jer je bio revoltiran iskazom bivše supruge kao i činjenicom da mu već dvije godine odbija dati vidjeti djecu – kazao je optuženi 48-godišnjak.

 

Sutkinja Bilušić je tijekom ovog suđenja saslušana kao svjedok.

– Budući da u jednom trenutku još uvijek nisu pristupili pravosudni policajci, ustala sam i stala ispred okrivljenika kako bi ga spriječila da se približi žrtvi, a isto je učinio i njegov odvjetnik U međuvremenu su u sudnicu pristupila tri pravosudna policajca i pokušala savladati okrivljenika koji se nastavio derati. Dok su policajci opkolili okrivljenika, zastupnica napadnute supruge i zastupnica optužbe napustili su sudnicu kako bi žrtvu sklonili na sigurno – izjavila je.

‘Nije stvarno opasan’

Svjedočio je i pravosudni policajac koji je zadobio oguljotine lica i podlaktice te udarac u grudi.

– Po dolasku u sudnicu primijetio sam da je čovjek pod jakim adrenalinom i da je “izbezumljen”. Situacija je bila neugodna, okrivljeni je bjesnio, vikao te dok mu je kolega uspio staviti lisicu na desnu ruku, lijeva mu je ostala slobodna i s njome je mahao i pretpostavlja da ga je zahvatio satom ili slično po licu zbog čega je zadobio ozljedu koja je verificirana medicinskim nalazom.

Smatram da mu to nije bila namjera jer on na niti jedan način nije bio agresivan prema njemu već se pokušao osloboditi moga stiska kako bi mogao krenuti prema bivšoj supruzi. Vrlo brzo rekao sam kolegi da mu skine lisicu jer otpočetka moja namjera nije bila da mu je uopće stavljaju bez obzira na to što je scena izgledala uznemirujuće, a temeljem dugogodišnjeg iskustva s intervencijama na sudu u sličnim situacijama, procijenio sam da okrivljenik bez obzira na to skoro pa “ludo ponašanje” nije stvarno opasan – kazao je pravosudni policajac.

Prilikom odlučivanja o sankciji sutkinja koja je provela ovo suđenje je kao otegotne okolnosti cijenila prekršajnu osuđivanost pomorca zbog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te grubost i bezobzirnost okrivljenika u činjenju kaznenih djela s obzirom na to da su počinjenja u sudnici.

Nadalje, uzela mu je u obzir činjenicu da je kazneno djelo počinjeno dok su prema okrivljeniku bile na snazi mjere opreza prema tadašnjoj supruzi što sve ukazuje da okrivljenik ne poštuje Zakonske norme kao i pravni poredak RH.

Olakotnim mu je cijenjena činjenica ranije kaznene neosuđivanosti.U kaznu mu je uračunato deset mjeseci koje je proveo u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama, odakle je izašao u lipnju prošle godine.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close