AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Joe Biden: Prije dva tjedna rulja je prijetila našoj demokraciji. Ali neće je srušiti! A ja ću se boriti jednako i za one s kojima se slažem

– Ovo je dan Amerike, dan demokracije, dan obnove i nade! Danas slavimo trijumf demokracije. Volja naroda se čula – poručio je Joe Biden na početku obraćanja.

Danas gledamo u budućnost – rekao je Biden i potom se zahvalio svim bivšim predsjednicima na Kapitolu, ali i Jimmyju Carteru koji nije mogao doći. Trumpa je izostavio.

 – Pred nama je puno posla u ovoj opasnoj zimi. Moramo puno toga izgraditi, izliječiti i popraviti. Malo ljudi je u našoj naciji bilo u težoj situaciji od nas. Opasni virus uzeo je više američkih života nego Drugi svjetski rat. Milijuni su izgubili posao, mnogi traže pomoć.

Moramo se suočiti s političkim ekstremizmom i rasizmom kojeg moramo i hoćemo pobijediti. Da bismo to postigli, treba nam jednakost. U siječnju 1863. Abraham Lincoln je ukinuo ropstvo i rekao da će zbog toga ući u povijest. Ja danas svom dušom molim da ujedinimo zemlju i nadam se da će me po tome pamtiti.

Znam da mnogima govor o jednakosti danas zvuči nerealno, kao i američki ideal da smo svi stvoreni jednaki. Da, bitke pred nama su teške i pobjede nikad nisu sigurne. Ali kroz povijest uvijek smo prevladali. Povijest, vjera i razum pokazali su nam put.

Možemo ujediniti snage, prestati s vikanjem. Bez toga nema nacije, samo kaosa. Moramo se suočiti s ovim izazovima kao ujedinjene američke države. Moramo pokazati respekt prema drugima, svako neslaganje ne treba biti uzrok za rat… Moramo odbiti i iskrivljavanje činjenica i istine – rekao je Biden i potom naglasio kako odabir Kamale Harris kao prve žene potpredsjednice SAD-a dokazuje da se stvari mogu mijenjati.

 – Prije dva tjedna rulja je prijetila ovoj zgradi i našoj demokraciji. Nisu je srušili, niti će je ikada srušiti! – naglasio je Biden i potom uputio pomirljivu poruku ljudima koji su glasali za Trumpa.

 – Ja ću biti predsjednik svih Amerikanaca i za sve ću se boriti jednako, iako se možda ne slažemo oko nekih stvari.

 – Nas kao Amerikance definiraju prilika za sve, dostojanstvo, ali i istina. Postoji dužnost govoriti istinu, a ne laži, naročitio kao predsjednik SAD-a. Trebamo braniti istinu i ustav ove države – rekao je Biden.

 – Znam da se mnogi od vas, kao i moj otac nekada, boje za svoju budućnost, boje da neće imati dovoljno za svoju obitelj. Ali i vama poručujem, mi možemo napredovati, možemo si pomoći. Možemo to, ako ćemo se barem malo staviti u tuđe cipele. Nikad ne znate što će vam život donijeti, zato moramo stajati jedni uz druge, makar se i ne slagali.

Amerikanci, moramo stajati jedni uz druge i pobijediti ovu pandemiju kao jedna nacija. Mi ćemo zajedno proći kroz ovo – naglasio je Biden.

 – Onim izvan naših granica poručujem. Amerika je položila svoj test i opet ćemo voditi svijet svojim primjerom i obnoviti narušene odnose – rekao je Biden i zamolio da mu se svi pridruže u molitvi za sve ljude koji su izgubili živote u pandemiji.

 – Ljudi, ovo je vrijeme izazova. Pandemije, rasizma, nejednakosti… S njima se moramo suočiti zajedno. Vrijeme je za hrabrost, vrijeme je da se uzdignemo do onog što se od nas traži – poručio je novi predsjednik i potom više puta ponovio potrebu za jedinstvom.

 – Neka Bog blagoslovi Ameriku – zaključio je svoj govor Biden.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close