BusinessSlobodna Dalmacija

Jeste li rođeni vođa? Odgovor na to pitanje bit će vam kristalno jasan nakon što pročitate ovu knjigu

Knjiga Strateško vodstvo: između strategije i organizacijske akcije naslanja se na Tipurićevu prethodnu knjigu iz tog područja, Iluzije strategije: razotkrivanje socijalno konstruirane zbilje poduzeća, čiji su postmodernistički diskurs i kvaliteta uratka izazvali veliku pozornost u javnosti. Slično kao Iluzija strategije, i nova knjiga potpuno zaokuplja i zavodi čitatelja, kako načinom kako autor pristupa području tako i jedinstvenim stilom pisanja.

Knjiga Strateško vodstvo sadrži jedanaest poglavlja koja su napisana na 462 stranice teksta. Nova knjiga nas na originalan i inspirativan način ostavlja u dilemi: postoji li strateško vodstvo zato što ono zaista postoji ili strateško vodstvo postoji zato što mi vjerujemo da ono postoji? Odgovor koji na očaravajući i uvjerljiv način nudi autor jest paradoksalan: ispravno je i jedno i drugo.

Ovo je jedina knjiga u nas koja sveobuhvatno obrađuje fenomen strateškog vodstva. Tipurić otkriva neistraženi prostor discipline i pravi radikalan, dramatičan i fascinantan iskorak u načinu raspravljanja o načelima, procesima i praksama strateškog vodstva. Kritički i sustavno razmatra konceptualizacije, konstrukcije, modele i uvide zasnovane na višestrukim perspektivama i holističkom viđenju organizacije. Ostaje vjeran sebi u promišljanju da se ni strategija ni vodstvo ne mogu razumjeti bez filozofskog pristupa i pluralističkoga postmodernističkog diskursa.

Autor je i ovim djelom pokazao svoje golemo znanje, temeljitost, intelektualnu i znanstvenu sposobnost, inovativnost i umijeće pisanja. Mračnu stranu strateškog vodstva smješta u svijet isprepletenosti vladajućih ideologija, struktura moći i utjecaja u nakani dominacije i društvene kontrole, a svijetlu stranu u ulozi sprječavanja moralnoga posrnuća civilizacije putem odmaka od pohlepe, sebičnosti i bešćutnosti na kojima počiva prevladavajuća društvena paradigma. Strateško vodstvo, naglašava Tipurić, treba mijenjati ljude, organizacije i društvo nabolje: biti snažan pokretač stvaranja i širenja plemenitih vrijednosti i odgovornosti prema budućim naraštajima. U ovoj originalnoj knjizi znalački izgrađuje mostove između znanstvenosti i praktične svrhovitosti vodstva u kolektivu.

Knjiga je sveučilišni udžbenik, no osim studentima poslijediplomskih i doktorskih studija, namijenjena je svima koji dijele strast prema području vodstva, strategije i menadžmenta. Menadžeri, poslovni ljudi, novinari, konzultanti, političari, istraživači i svi drugi koji žele imati uvid u ključne dosege u području strateškog vodstva trebaju pročitati ovu izvrsnu i nesvakidašnju knjigu u kojoj autor impresivno promišlja o tome što strateško vodstvo jest, što nije i što nikako ne smije biti.

Dr.sc. Ana Krajnović

Svoj dojam o knjizi iskazali su i mnogi ugledni znanstvenici:

Darko Tipurić otkriva neistraženi prostor discipline i pravi radikalan, dramatičan i fascinantan iskorak u načinu raspravljanja o načelima, procesima i praksama strateškog vodstva. Kritički i sustavno razmatra konceptualizacije, konstrukcije, modele i uvide zasnovane na višestrukim perspektivama i holističkom viđenju organizacije. Ostaje vjeran sebi u promišljanju da se ni strategija ni vodstvo ne mogu razumjeti bez filozofskog pristupa i pluralističkoga postmodernističkog diskursa što je, uostalom, i moje stajalište. U ovoj originalnoj knjizi znalački izgrađuje mostove između znanstvenosti i praktične svrhovitosti vodstva u kolektivu. Najnovije Tipurićevo djelo nesumnjivo pripada samom vrhu suvremene literature o menadžmentu.

Viktor Dörfler, University of Strathclyde

Sjajna knjiga o strateškom vodstvu koja, prije svega, popunjava filozofsku prazninu tipičnu za djela slične tematike. Tekst je nadasve mudar i aforističan, a kad mu se zaroni ispod površine, postaje vrlo praktičan i pragmatičan. Ovu knjigu koja na intrigantan način otvara više pitanja nego što daje odgovora, treba svakako pročitati, a izazov za strateške vođe je pretvoriti njezine riječi u djela.

Velimir Srića, Sveučilište u Zagrebu

Odlična knjiga! Tipurić je intelektualac i erudit od kojega se može mnogo naučiti. Majstorski povezuje znanost i praksu strateškog vodstva. Knjiga koju trebaju pročitati svi oni koji misle da su lideri, ili koji žele biti lideri, ili koji imaju problem s nekim liderom. Obvezatno štivo za ambiciozne poslovne ljude.

Miodrag Šajatović, poslovni tjednik LIDER

Briljantno! Knjiga nas na originalan i inspirativan način ostavlja u dilemi: postoji li strateško vodstvo zato što ono zaista postoji ili strateško vodstvo postoji zato što mi vjerujemo da ono postoji? Odgovor koji na očaravajući i uvjerljiv način nudi autor jest paradoksalan: ispravno je i jedno i drugo.

Aziz Šunje, Univerzitet u Sarajevu

Poput istinskoga spiritus rectora kojega opisuje u knjizi, Tipurić nenadmašnom umješnošću otvara raspravu o prirodi grupne kognicije kao temelja za zajednički napor u svim vrstama organizacija: od obitelji preko poduzeća do država. Ova važna i briljantna knjiga daje jasan i kompletan opis ključnih dosega u području strateškog vodstva te nudi niz originalnih sinteza kojima angažira kritičko promišljanje čitatelja, bilo da je riječ o početniku ili majstoru u disciplini organizacijske dinamike.

Domagoj Hruška, Sveučilište u Zagrebu 

Čitajući knjigu, kao da sudjelujete u čudesnoj složenoj igri vodstva koju je autor vješto domislio. Otvaraju se potpuno vidici svima koji su spremni izaći iz komforne zone poznatih pristupa. Knjiga uvjerljivo pokazuje kako je strateško vodstvo raspodijeljeno između svoje mračne i svijetle strane.

Mislav Ante Omazić, Sveučilište u Zagrebu 

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close