Life Style

Jeste li kad probali sušene ličinke velikog brašnara? Uskoro ćete ih moći kupiti!

Europska agencija za sigurnost hrane u srijedu je Europljanima otvorila put da u prehranu uvrste kukce odobravajući sušene ličinke velikog brašnara za ljudsku konzumaciju.

Taj je potez EFSA-e preduvjet odluke europskih dužnosnika hoće li dozvoliti da se ličinke kukca prodaju potrošačima 27 država članica.

Odluka predstavlja prvu cjelovitu procjenu rizika na temelju zahtjeva za odobravanje hrane od kukaca koja bi mogla pružati održivi izvor bjelančevina u prehranu.

To bi moglo otvoriti put prvom odobrenju na razini EU-a, kazao je znanstvenik Ermolaos Ververis iz NUTRI odjela EFSA-e.

Procjena rizika odlučujući je i potrebni korak u reguliranju novih prehrambenih proizvoda i pruža znanstveni temelj za donošenje političkih odluka u EU uz osiguravanje sigurnosti potrošača.

EFSA je objavila da je veliki brašnar (Tenebrio molitor), odnosno njegova ličinka sigurna za konzumaciju bilo u obliku sušene cjelovite ličinke ili u obliku brašna. Zahtjev za ocjenom te namirnice podnijela je francuska tvrtka Micronutris.

– Njezini glavni sastojci su bjelančevine, masnoće i vlakna – navodi se u priopćenju no dodaje i da su potrebna nova istraživanja mogućih alergijskih reakcija na kukce.

U najavi za film sniman 2019. vide se prekrasni kadrovi Hrvatske, uskoro ćemo ga moći gledati


Salma Hayek i Owen Wilson na splitskoj rivi snimaju film ‘Bliss’

Pred EFSA-om, čije je sjedište u Italiji, više je zahtjeva za ocjenom sigurnosti raznih insekata za ljudsku prehranu među ostalima skakavaca i cvrčaka.

Ljudi širom svijeta, posebno u Aziji, Africi i Latinskoj Americi konzumiraju i do tisuću vrsta insekata, a već ih se može naći u ponekim državama EU-a na policama za ljudsku prehranu. U Europi se češće  koristi u proizvodnji životinjske hrane.

Kakav pasji život! Bernardinac Bubi uživa u zimskim radostima
strudla


EKSPLOZIJA OKUSA
U Jaškovu pripremaju štrudle od buče, gljiva, špeka, ali i janjetine


Prvi put od pocetka krize s koronavirusom na Trgu bana Jelacica odrzava se sajam


“Domaće je domaće”
Na Jelačić–plac donijeli smo najbolje delicije iz našeg krajaShow More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close