KulturaSlobodna Dalmacija

Iznenadni odlazak Gorana Listeša, jednog od najistaknutijih hrvatskih gitarista i profesora gitare na Umjetničkoj akademiji u Splitu

Goran Listeš, jedan od najistaknutijih hrvatskih gitarista i profesor gitare na Umjetničkoj akademiji u Splitu, iznenada je preminuo u 60. godini života, javili su iz UMAS-a.

Goran Listeš gitaru je diplomirao 1983. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Darka Petrinjaka, te 1986. u Grazu. Bio je pobjednik važnih međunarodnih natjecanja u Beogradu 1985. te Rimu i Bariju 1989, a posebno je značajno osvajanje prvoga mjesta u belgijskome Walcourtu, 1990. godine.

Goran Listeš održao je brojne koncerte na međunarodnim festivalima diljem Europe, te na Kubi, u poznatim dvoranama.

Kao solist nastupao je s orkestrima Češke i Zagrebačke filharmonije, s Madridskim orkestrom, Talijanskim komornim orkestrom i Orkestrom Splitske opere… Bio je član Zagrebačkog gitarskog trija, Talijanskog gitarskog dua i Talijanskog gitarskog kvarteta “Leonardo”.

Sa Zagrebačkim gitarskim trijom dobitnik je Vjesnikove nagrade Slavenski 1995., godišnje nagrade Vladimir Nazor za 2004. godinu te Milke Trnine 2005. Snimio je nekoliko nosača zvuka za poznate etikete.

Kao redoviti profesor djelovao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu na Glazbenom odjelu gdje je predavao povijest izvođačke umjetnosti i metodiku gitare te bio mentor desecima generacija mladih gitarista.

Goran Listeš održavao je i majstorske tečajeve u Austriji, Italiji, Njemačkoj i Hrvatskoj.

Umjetnička akademija u Splitu naknadno će obavijestiti o vremenu i mjestu održavanja komemoracije za profesora Listeša.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close