AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Izborna noć u SAD-u iz sata u sat: ako Biden pobijedi u Iowi ili Trump osvoji Nevadu, to bi bio snažan signal da utrka ide u njihovom smjeru

Evo kako će se kronološki odvijati izborna noć u SAD-u (termini su izraženi po hrvatskom vremenu):

23 sata: Rane izlazne ankete

Glasanje će i dalje biti otvoreno u svih 50 država, tako da ova prva runda izlaznih anketa neće predvidjeti tko će pobijediti u ključnim državama, ali će pružiti uvid u to koji profil birača glasa za kojeg kandidata i što ga pokreće u izboru. Ti će uvidi naknadno pomoći u objašnjavanju ishoda izbora.

00:00 – 01:30: Jugoistočne države počinju brojati glasove

Prva birališta zatvaraju se u ponoć, u većem dijelu Indiane i Kentuckyja, dva tradicionalna republikanska uporišta, dok će zadnja birališta u tim državama biti zatvorena sat kasnije. U ovom razdoblju zatvaraju se i birališta u Virginiji – „swing” državi koja se zadnjih godina primiče demokratima, pa bi 13 elektora puno značilo za Bidena – kao i u Georgiji, koja nosi 16 elektora.

U jedan ujutro zatvaraju se birališta u Južnoj Karolini, kao i većina birališta na Floridi (koja nosi 29 elektora), osim nekih okruga u regiji Panhandle, koji zatvaraju sat kasnije. Florida obično tjednima obrađuje glasačke listiće, pa će prvi objavljeni rezultati vjerojatno biti prijevremeni glasovi koji favoriziraju demokrate.

U 01:30 birališta se zatvaraju u još dvije ključne države: Sjevernoj Karolini (15 elektora) i Ohiju (18 elektora).

02:00: Pennsylvania i Texas zatvaraju birališta

Možda najvažnija država – Pennsylvania – zatvara birališta u dva ujutro. Od zemalja „Plavog zida” (gdje zadnjih dekada pobjeđuju demokrati), ova država ima najviše elektora – 20. Ankete pokazuju da bi rezultat ovdje mogao biti vrlo tijesan.

U dva sata počinje brojanje glasova i u Teksasu (osim u zapadnom dijelu države, gdje se birališta zatvaraju tek u tri ujutro), koji nosi čak 38 elektora. Neki drže da bi ova, obično republikanska država, ovaj put mogla „poplaviti”.

U dva sata zatvaraju i birališta u Maineu (tri elektora), New Hampshireu (četiri elektora) i Alabami.

03:00 – 04:00: Arizona i ‘Plavi zid’ počinju brojati

U tri ujutro zatvaraju se birališta u Arizoni (11 elektora), Michiganu (16), Minnesoti (10) i Wisconsinu (10). Minnesota je jedina od ove četiri države koje je Trump 2016. izgubio. U isto vrijeme zatvaraju se i birališta u Coloradu, Kansasu i Nebraski (četiri elektora), za koju se očekuje da će pripasti Trumpu.

U četiri sata zatvaraju se birališta u Montani, Iowi i Nevadi. Ako Biden pobijedi Iowu ili Trump osvoji Nevadu (obje države nose po šest elektora), to bi bio snažan signal da utrka ide u njihovom smjeru.

Srijeda, jutro: Zapadna obala počinje brojati

U pet ujutro zatvaraju se birališta u Kaliforniji, državi s najviše elektorskih glasova (55), koji će gotovo sigurno pripasti Bidenu. Tada završavaju izbori i na ostatku Zapadne (Pacifičke) obale: dok se očekuje da će demokratska uporišta Oregon (sedam elektora) i Washington (12) osvojiti Biden, smatra se da će četiri elektorska glasa iz Idaha pripasti Trumpu.

Izbori se u šest ujutro zaključuju na Havajima, odnosno u sedam na Aljasci.

Generalno se očekuje da će swing države s brzim brojanjem na jugoistoku početi rano izvještavati o svojim rezultatima, dok će se rezultati iz država na gornjem Srednjem zapadu, u industrijskim Velikim jezerima i na Zapadu pojaviti kasnije. A u nekim državama brojanje glasova moglo bi potrajati još nekoliko dana.

Ekonomija i pandemija najvažnija pitanja za polovicu danas izašlih birača u SAD-u

Ekonomija i pandemija koronavirusa najvažnija su pitanja za polovicu američkih birača koji su u utorak glasali na predsjedničkim izborima, pokazala je izlazna anketa.

Prema izlaznoj anketi agencije Edison Research 30 posto birača izdvojilo je ekonomiju kao glavno pitanje kada su odlučivali kome da daju glas, a 20 posto pandemiju koronavirusa, prenio je Reuters.

Četiri od 10 anketiranih birača smatra da se napori američke države na suzbijanju koronavirusa odvijaju “vrlo loše”, odnosno da se zemlja nije na dobar način suočila s pandemijom.

Pandemija je odnijela više od 230.000 života u SAD-u, gdje je zaraza potvrđena kod više od 9,4 milijuna ljudi.

Polovica birača kaže da im je važnije da se suzbije epidemija, čak i ako to šteti ekonomiji.

Birači su u utorak, ali i prethodnih dana glasanjem unaprijed, odlučivali hoće li predsjednik SAD-a Donald Trump ostati još četiri godine u Bijeloj kući ili će ga zamijeniti kandidat Demokratske stranke Joe Biden.

Unaprijed je glasalo više od 100 milijuna ljudi, što je 72 posto ukupne izlaznosti na prethodnim izborima 2016. godine.

Izlazne ankete se zasnivaju na ispitivanju birača po izlasku s biračkog mjesta. 

Hina

Facebook i Twitter budno paze na zaštitu američkih birača

Facebook, Twitter, YouTube (Google) i njihove vojske administratora bili su mobilizirani u utorak kako bi pazili na more dezinformacija kojima vrve platforme, nekoliko sati prije zatvaranja birališta u Sjedinjenim Državama. 

Društvene mreže, u želji da poprave svoj ugled narušen u vrijeme predsjedničkih izbora 2016., upotrijebile su arsenal dosad neviđenih mjera kako bi zajamčile poštene izbore, ali neke nevladine organizacije upozoravaju na mnoge propuste u primjeni pravila.

Primjerice širila se videosnimka na kojoj Joe Biden kaže da je administracija Baracka Obame uspostavila velik sustav izborne prijevare,.

Ona je pregledana oko 17 milijuna puta na različitim mrežnim stranicama, navodi nevladina organizacija Avaaz.

“To je velik znak za uzbunu koji pokazuje da platforme nisu uvijek spremne odgovoriti na dezinformaciju”, upozorava organizacija u priopćenju objavljenom u utorak.

Snimku su dijelili i službeni izborni stožer Donalda Trumpa i njegovi pristaše, a dijelila se i u obliku memova – crteža i fotografija bivšeg potpredsjednika popraćenih lažnih navodima.

Avaaz usto upozorava na glasine da “ljevica priprema državni udar ako Trump pobijedi”.

“Zabrinut sam zbog opasnosti od građanskih nemira diljem zemlje jer je naša zemlja tako podijeljena, a dani i tjedni proći će dok se ne proglase izborni rezultati”, rekao je u četvrtak Mark Zueckerberg, izvršni direktor kalifornijske grupacije.

Donald Trump redovito upozorava na mogućnost velike izborne prijevare u ranom glasovanju koje je ove godine veoma popularno zbog pandemije.

Na svom posljednjem predizbornom skupu u ponedjeljak navečer u Michiganu ponovo je napao legitimnost dopisnog glasovanja.

“Neki izborni rezultati neće biti poznati danima i tjednima, što znači da sve ide po planu”, rekao je.

Platforme su predvidjele zaštitu ako kandidati proglase pobjedu prije vremena.

Donald Trump je u utorak rekao da neće proglasiti pobjedu prije objave službenih rezultata, pobijajući nagađanja nekih američkih glasila.

Hina

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close