Slobodna DalmacijaSplit

Ivica Puljak: Dokrajčit ću ‘prosjake i spinove‘ HDZ-a i Keruma koji su uništili Split i vratiti mu pozitivnu ambiciju da bude ‘centar svita‘

Ivicu Puljka iz stranke Centar predizborne ankete vide kao jednog od najizglednijih kandidata za novog splitskoga gradonačelnika. Prethodno se za istu funkciju bila kandidirala i njegova supruga Marijana Puljak, no u međuvremenu su se političke okolnosti promijenile.

Stranka Pametno, koja je u posljednjem mandatu u Splitu bila najozbiljniji politički takmac HDZ-u, raskolila se baš uoči izbora. Vi ste kandidat nove političke opcije Centar. Računate li na glasove bivših kolega iz Pametno za Split i Dalmaciju ili su razlike između vas nepremostive?

– Kao kandidat na potpuno otvoren način pristupam svim biračima oko centra te od centra prema lijevo, bez ikakve rezerve prema raznim političkim inicijativama koje popunjavaju taj prostor. Nekakva tehnička i taktička razlikovanja sada, što se mene tiče, nisu prepreka za suradnju. Mislim da je jako važno graditi snažnu političku opciju na lokalnoj i nacionalnoj razini i da suradnja i ujedinjavanje nemaju alternativu. Bilo bi mi drago kada bi naši bivši kolege to isto prihvatili i kada bi nam se pridružili u izgradnji jednog novog Splita. Zajedno smo napravili jako puno dobrih stvari i nema razloga da ne nastavimo.

Pitam ovo jer je objedinjavanje nezavisnih lista i stranaka na političkom centru, kao i onih koje su aktivne na ljevici, jedini način na koji se realno može parirati HDZ-u kao stranci čije pristaše vrlo disciplinirano izlaze na izbore. Može li doći do koalicije stranaka centra i ljevice, te je li moguće da će itko od tih silnih kandidata iz ovog političkog spektra odustati od kandidature zbog predizbornih anketa koje mu, ili njoj, ne daju ozbiljne šanse?

– Slažem se s vama. Mi smo otvoreni za takve ideje i pozivamo i ostale političke aktere na suradnju i da pokažemo građanima kako alternativa Kerumu i HDZ-u može biti još jača. Pozovimo građane da na sljedećim izborima završe Kerumovu eru, koja traje već dvanaest godina. Prvo smo imali Kerum plus HDZ/SDP, zatim SDP i Keruma, te na kraju HDZ i Keruma. Vrijeme je da okrenemo novu stranicu i od Splita napravimo centar svita.

Koalicija HDZ-a i HGS-a sklopljena je u Splitu kao “brak iz nužde” jer Andro Krstulović Opara i Željko Kerum nisu komunicirali tijekom cijelog mandata. Nije tajna da je Marijana Puljak nakon završetka prošlih lokalnih izbora razgovarala s Krstulovićem Oparom, no do suradnje koju je HDZ nudio Pametnom nije došlo. HDZ sada ima novog kandidata za gradonačelnika, Vicu Mihanovića. Je li moguće da nakon izbora Centar i HDZ krenu s pregovorima o koaliciji ili ta opcija, ma kako god izbori završili – ne dolazi u obzir?

– Ne slažem se da je koalicija HDZ-a i HGS-a bila “brak iz nužde”. Andro Krstulović Opara je, nadam se, slobodan čovjek i mogao je, a ja bih rekao, morao je, izabrati drugi put, a ne ovu koaliciju koja je našem lijepom gradu ukrala još četiri godine. Njihova vladavina izgledala je kao da je netko snimio modernu verziju “Prosjaka i sinova”, samo pod nazivom “prosjaci i spinovi”. Politička trgovina, podmetanje, povlađivanje sitnim partijskim interesima nasuprot javnim…

Likovi u “Prosjacima i sinovima” imali su duha i živjeli su u skladu s krilaticom “s ramena svojega kruh ćeš svoj jesti”, a ovi koji 12 godina Split drže taocem usavršili su onu “bravura je živit bez lavura”. Oni izlaze na izbore jer žele nastaviti lagodno živjeti na račun Splićana, kojima je danas, jednim dijelom upravo zbog toga, prava bravura živit od lavura. I to je jedan od razloga zašto s HDZ-om nećemo koalirati niti prije niti nakon izbora, jer niti Split niti Hrvatska neće napredovati dok je HDZ na vlasti. Njima nikada nije bilo stalo, niti će ih ikada biti briga, za opće dobro, nego samo za sebe. Mi to nikada nećemo podržati.

Novi GUP

Dolazi li u obzir suradnja s SDP-om? Je li Centar politički bliži SDP-u?

– SDP je s Baldasarom dotaknuo dno, ili se barem nadam, i bio je direktno odgovoran za jedno od najgorih razdoblja u povijesti Splita. Pitanje je koliko su iz toga naučili i koji su ljudi još među njima, a bili su izravno odgovorni za to razdoblje. Nakon izbora ćemo, ako pobijedimo, razgovarati sa svima koji uđu u Gradsko vijeće, osim s HDZ-om i HGS-om, i ponuditi im program i projekte za njihovu podršku i partnerski odnos.

Mislim da će svi kojima je stalo do Splita to i podržati. Ono što mogu apsolutno obećati je da “neću butigu u svoju politiku” i da nikada neću pristati na političku trgovinu. Ako ne uspijemo sastaviti većinu, ponovno ćemo izaći na izbore za Gradsko vijeće i ja ću kao gradonačelnik zamoliti građane da nam daju podršku i povjerenje da zaista vodimo grad. Siguran sam da će to građani i podržati.

Budete li gradonačelnik i bude li Centar u mogućnosti formirati većinu u Gradskom vijeću, kojih pet projekata smatrate prioritetnima i možete li javno obećati da ćete ih realizirati u jednom mandatu?

– Temeljito ćemo očistiti grad i od tada nadalje svi ćemo biti ponosni na čistoću našeg grada. Donijet ćemo strategiju razvoja, i to takvu da će je prihvatiti i razumjeti svi građani i koja će odražavati ambicije da Split bude najbolji grad u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Slično kako je to uspjelo Sveučilište u Splitu.

Zatim ćemo donijeti novi GUP, u skladu sa strategijom i s potrebama i građana za javnim sadržajima, ali i poduzetnicima da rade i otvaraju radna mjesta. Završit ćemo projekte Karepovca i Žnjana, započeti projekte iz strategije i GUP-a. Reorganizirat ćemo gradsku upravu i gradske firme, smanjujući broj zaposlenih, kroz modernizaciju procesa i metoda, tako da svi budu na usluzi građanima, poduzetnicima i gostima grada.

Desetljećima se govori o političkom uhljebljivanju u Banovini. E, sad, svi se kandidati za gradonačelnika slažu da je gradska uprava neefikasna, ali nitko ne smije prevaliti preko usta da je u Gradu i gradskim poduzećima više zaposlenih nego što je potrebno. Kako racionalizirati broj zaposlenih a da nikomu ne date otkaz? To jednostavno ne ide.

– Gradsku upravu i gradska poduzeća treba najprije modernizirati, da zaista budu na usluzi prvenstveno građanima i poduzetnicima, a zatim i gostima. Svi zaposlenici dobit će priliku sudjelovati u tom procesu, i oni koji budu htjeli raditi i truditi se imat će osiguran posao.

Pri tome će se morati mijenjati i prihvatiti nove tehnologije, kao i nove poslove, na primjer prijave na europske projekte i njihovo provođenje. Dio zaposlenika dobit će ponudu za otpremninu, a onima koji se ne budu htjeli mijenjati zahvalit ćemo se i oni će morati sreću potražiti negdje drugdje. U svakom slučaju, racionalizirat ćemo broj zaposlenih.

Kandidat HDZ-a Vice Mihanović najavio je smanjenje prireza za Splićane na devet posto. Stoji li Grad baš tako dobro da se porezno opterećenje građana može smanjiti ili se radi o predizbornom potezu? Gdje su mjesta za uštede kad su u pitanju Grad Split i gradske tvrtke?

– Kandidat HDZ-a je kandidat stranke koja je povećala prirez i koja nema niti jednu novu ideju osim one da posegne u džepove građana, a onda tim novcem barata kako je već baratala zadnjih 30 godina. Mi se nećemo olako razbacivati obećanjima. Zato ćemo čvrsto obećati da ćemo smanjiti poreze i namete kroz jedan mandat, kroz razne uštede, ali i projektima kroz koje će se proračun puniti i njime odgovorno upravljati.

U politiku ste se vinuli iz gradskog kotara Žnjan-Pazdigrad. Pazdigrad je, najviše zahvaljujući vašoj i inicijativi vaših susjeda, konačno dobio modernu osmoljetku, no žnjanski je plato i dalje prepušten nebrizi. Kako ga urediti?

– Žnjanski je plato u doba SDP-a i Baldasara bio simbol nereda, i to preko svake mjere. Jedina je pozitivna stvar bila što je tamo bilo živo. Sadašnji gradonačelnik pokušao je uvesti red, ali je ugasio život. Sada se, nadam se, zaista kreće s uređenjem platoa i moja je namjera realizirati projekt. Ja nisam čovjek od kojeg počinje povijest i neću olako reći da je sve što su radili moji prethodnici loše. Ono što je bilo dobro nastavit ću, jedino što će to moja ekipa efikasno i brzo realizirati.

Split je grad nedovršenih projekata. Još iz Jugoslavije vuku se repovi oko Doma mladih, koji nikada do kraja nije stavljen u funkciju. Isto je i sa Spaladium Arenom, kojoj nedostaje toranj. Je li nemoguće u četiri godine mandata dovršiti ove objekte? Ima li Grad snage za to ili se radi o preambiciozno zamišljenim projektima, poput gradnje bazena u Dugopolju, od kojeg je lokalna HDZ-ova vlast odustala na pola puta?

– Od Splita, jednog lijepog i perspektivnog grada, loše vlasti napravile su nedovršen i privremen grad. Srećom je i dalje perspektivan, ali ne zbog tih političara, nego zbog građana. Dom mladih i Spaladium Arena, odnosno projekt Spaladium jer obuhvaća više od same Arene, primjeri su nebrige i nesposobnosti mnogih vlasti dosad da upravljaju velikim projektima.

Nažalost, sada su to kompleksni problemi koje neće biti lako riješiti, ali ja se ne bojim uhvatiti se ukoštac i s najvećim problemima. Za projekt Spaladium dat ćemo punu podršku profesoru Dejanu Kružiću i zajedno s njim izboriti se da se prvo zaštite interesi grada, a zatim da se i projekt završi, preseljenjem gradske uprave i drugih javnih institucija u novi prostor. Dom mladih je vrijedan prostor, za koji je dobra vijest da ima riješene sve imovinske i pravne preduvjete da se prijavi na europske projekte. Od njega treba napraviti centar koji bi povezao modernu umjetnost, kulturu i znanost, kroz koji bismo pokazali da od Splita želimo napraviti moderan grad budućnosti.

Split metropola

Grad je strašno prljav, ne zato što radnici gradske “Čistoće” ne rade svoj posao, nego zato što još nismo krenuli s odvajanjem otpada. Hoćemo li i kada reciklirati otpad i maknuti kontejnere s ulica?

– Za činjenicu da je grad prljav odgovorni smo i mi građani, ali i uprava i radnici “Čistoće”. Jedna od mojih osobina je da ne živim u prošlosti i nisam osvetoljubiv, nego iz prošlosti učim, a koncentriram se isključivo na budućnost. Ovdje moramo stvarno raditi svi zajedno.

Odvajanje otpada, njegovo recikliranje, uklanjanje kontejnera s ulica projekt je u koji ćemo uložiti jako puno energije i resursa, zamolit ćemo građane na sudjelovanje i od Splita napraviti grad primjer. Svi koji me poznaju znaju koliko sam uporan čovjek i da nikad ne odustajem. Nikad neću odustati od ideje da ćemo biti čist grad, na ponos svih građana i naših gostiju.

Cijene stambenih kvadrata u Splitu divljaju. Mladi ljude sele se u susjedne općine: Podstranu, Kaštela i Solin, jer su tamo stanovi jeftiniji. Je li moguće to zaustaviti i može li Grad u tržišnom društvu voditi ikakvu stambenu politiku?

– Najbolja je demografska i stambena politika da Split postane grad s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj, u kojemu mladi ljudi imaju perspektivu i mogu ostvariti svoje osobne i profesionalne ambicije. To ćemo postići poticanjem lokalnog poduzetništva te dovođenjem središta velikih domaćih i stranih kompanija u Split. Također ćemo raditi na povezivanju sa susjednim općinama, tako da jednog dana svi zajedno budemo metropolsko područje bez ovih umjetnih granica.

Vi znate da je u nacionalnom programu stranke Centra važan dio reforma lokalne samouprave na način da umjesto 556 gradova i općina postupno dođemo do 123 urbana centra. Split bi bio centar ne samo ovog područja, nego i cijele Dalmacije, kao i zaleđa i otoka. Splitu treba vratiti pozitivnu ambiciju da bude važan grad, da bude “centar svita”.

Split je danas postao i pravi sveučilišni grad. Pitam vas ovo kao uglednog profesora; što (još) Grad može napraviti da bi privukao studente ne samo iz Hrvatske, nego i iz svijeta, na studije u Split?

– Split može postati pravi partner Sveučilištu, pomoći u završetku Kampusa, izgradnji novih studentskih domova, poticati aktivnost mladih, osnovati fondaciju za znanost i tehnologiju, pomoći u internacionalizaciji studija i privlačenju mladih iz cijelog svijeta, u strategiji razvoja grada dati prednost mladima.

U odnosu s mladima jako je važno motivirati ih i ohrabriti. Vrlo često mladima kažem da ne dopuste nikome da ih plaši budućnošću, jer će ona biti sjajna i ovisit će o tome koliko će oni znati i biti spremni raditi. Zato ih ni ne smijemo sputavati, nego moramo sve napraviti da im omogućimo stvaranje i kreativnost, a oni će to svim stostruko vratiti.

Veliki dio svoga vremena, čak i slobodnog vremena, posvećujem radu s mladima. To ću nastaviti i kao gradonačelnik. Mladi, njihova sadašnjost i budućnost, bit će i centar mojih aktivnosti i zanimanja.

Hajduku treba dati mira

Što član stranke Centar misli o amblemima HOS-a i natpisima “Za dom spremni” koji se uz njih ispisuju po zidovima i pročeljima zgrada u Splitu?

– Mislim da je ovaj natpis neprimjeren i da mu nije mjesto u jednom modernom europskom gradu kakav bih ja htio da Split postane.

Treba li na Rivu vratiti Monumentalnu fontanu, popularnu Bajamontušu?

– Znam da ovo neće svima biti drago, ali moram biti iskren prema građanima. Ne bih htio da me ljudi izaberu ne znajući tko sam i što mislim. Moje je osobno mišljenje da ne treba vratiti ovu fontanu na Rivu, nego eventualno sagraditi neki simbol kojim bismo poslali sljedeću poruku: “Mi smo ljudi pomireni s prošlošću, s pogledom u budućnost.”

Možda bismo tako uspjeli zatvoriti mnoga poglavlja iz prošlosti koja nas opterećuju i često nas drže zakočenima i zbog kojih ne možemo punom parom naprijed. Budućnost svijeta bit će sjajna i moramo u njoj ne samo sudjelovati, nego je i graditi.

Hoće li Miljenko Smoje napokon dobiti spomenik, a Palmina Piplović “svoj” vrtić na Marjanu?

– Da, Miljenko Smoje dobit će spomenik, a Palmina Piplović “svoj” vrtić na Marjanu. Mislim da spomenik zaslužuju i drugi zaslužni građani, kao što su, na primjer, gospoda Oliver Dragojević i Ante Mrvica. Ali i u jednom, drugom i trećem slučaju spomenike neću koristiti kao populističko ulizivanje biračima i trošenje novca u krizi, nego kao znak da smo iz te krize, i materijalne i identitetske, izašli i da dižemo i svijest o sebi na zasluženu razinu.

Treba li Grad prodati dionice Hajduka i prepustiti upravljanje onima kojima je to core business?

– Mislim da treba i dalje razvijati model u kojem navijači imaju glavnu ulogu u razvoju kluba. Ja ću, kao gradonačelnik, to i dalje podupirati. Sadašnjoj upravi treba dati priliku da ostvari i dobre sportske rezultate, čemu se svi nadamo. Hajduk je danas zdraviji klub, što je svakako dobro, a treba mu dati mira i prilike da napreduje i na sportskom planu. Sve što vrijedi u životu je teško i treba vremena i strpljenja. Tako je i s Hajdukom.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close