BusinessSlobodna Dalmacija

Ima i dobrih vijesti iz Petrinje: Mesna industrija ‘Gavrilović‘ ostala sačuvana, kao i 462 radna mjesta

Ako u moru loših vijesti s potresom zahvaćene Banovine ima pokoja pozitivna, onda je to ona da je kičma tamošnjeg gospodarstva, što Mesna industrija “Gavrilović” svakako jest, ostala sačuvana.

Pogone su zaustavili već nakon prvog potresa od 5,2 po Richeru u ponedjeljak i svoje zaposlenike poslali kućama. Među njima nije bilo mrtvih i ozlijeđenih.

Nakon što je u utorak uslijedio drugi i puno razorniji potres od 6,2 stupnjeva, stvari su se u proteklih 48 sati vraćati u normalu, koliko je to moguće u ovakvim okolnostima. Radnici su se tako počeli vraćati i u ‘Gavrilović’. Jutros smo uspjeli nakratko razgovarati s Mariom Zbiljskim, direktor tvornice u Petrinji i jednim od najbližih suradnika Georga Đure Gavrilovića mlađeg, koji je od oca Đure preuzeo obiteljski biznis star 330 godina.

– Mi načelno šteta nemamo, tek puknuća zidova koji nisu nosivi. Znači, vrlo malo nekih spojeva na knaufima i slično. Tvornica jako dobro građena ’70-tih godina prošlog stoljeća s armirano- betonskom konstrukcijom. Zahvaljujući toj težini, tvornica je sada ostala čitava – kazao nam je Zbiljski.

Posljednjeg dana 2020. godine lagano su počeli pogone puštati u rad.

– To su za sada manje-više provjere. Jučer je napravljena kontrola statike i razultat se pokazao dobrim. U ovom trenutku je u tijeku provjera krova. Angažirana je stručna ekipa Civilne zaštite, koja je došla s dronom. Mi se, znači, malo pomalo pripremamo za dalje. Ne bude li nekih novih nepredviđenih okolnosti, proizvodnja bi ubrzo mogla biti nastavljena – referirao nam je prvi čovjek ‘Gavrilovića’.

U njihovim pogonima radi 462 ljudi, što je skoro trećina svih zaposlenih u Petrinji. Uz to, i podatak o 600 milijuna prihoda, što je polovina od svih aktivnih 227 tvrtki u tom gradu, govori o njihovom značaju.

– Naš opskrbi lanac ni u jednom trenutku nije bio ugrožen. Uvijek brinemo da osiguramo zalihe za određeni rok. Imamo centralna skladišta Zagrebu i Splitu i danas se vrši isporuka prema njima i kupcima. Bez obzira na sve, ova situacija ne bi se trebala odraziti što se dostupnosti naših proizvoda na policama tiče – navodi Zbiljski.

Mesna industrija je svoje resurse stavila na raspolaganje Civilnoj zaštiti, pa tako se u njihovoj kuhinji svakodnevno pripremaju obroci za stradalo stanovništvo i brojne djelatnike raznih službi, volontere… U ožujku su isto radili kada se zatresao Zagreb.

S “Gavrilovićem” je usko povezana i tvrtka Globalna hrana, koja u Hrvatskoj ima franšizu za McDonald’s restorane.

– Oni također u vlasništvu Đure Gavrilovića mlađeg, ali se radi o dva zasebna sustava. Oni cijelo vrijeme uredno posluju i vjerujem da će tako i ostati – poručio je direktor Zbiljski.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close