Slobodna DalmacijaSplit

Iako je gnjila južina, jutros ne manjka ljudi na Peškariji. A i ponuda je dobra, ribe ima i sva je friška, stignete još ‘uloviti štagod za ručak

Da je petak dan za post, dokazala je jutarnja vreva na Peškariji. Pravi mali mravinjak građana došao je kako bi osigurao najkvalitetniji riblji obrok za sebe i svoju obitelj. Komarča, lokarda, sipa, samo su neki od specijaliteta koji će se naći danas na stolu stanovnika grada pod Marjanom.

– Ribe ima i sva je friška. Jedino nema plave ribe jer lovostaj je do sredine veljače – kako bi se zaštitila ta sorta i kako bi narasla – tako da srdelu i skušu nećete naći. Ma da i nije lovostaj bio, spomenute ribe ne bi bilo jer je južina, treba nan bonaca i mrak kako bi ribari mogli svitlit. Druge ribe ima, šta se kaže od 20 do 220. Gavun je 20 kuna, a šampjer i škampe su 220 kuna. Od drugih riba ima gira i ona je zamjena za srdelu. Uvik su govorili kako je srdela hraniteljica u Dalmaciji, a kako je sad lovostaj, zamijenila ju je gira koja ako je veća može se i na gradele. Ima raže, pasa, kozica, ma čudo – referira nam urar Zlatko Ivulić, najbolji poznavatelj stanja na Peškariji.

– Kupila sam malo kozica dici kako bi imali uz tikvicu. Uvik mi petkon izbjegavamo meso, a mališi su ludi za kozicama. Ja i muž se prilagodimo, šta ćemo – kazala je gospođa Matea Klarić i dodala kako je prije svaki petak birala druge morske plodove.

– Evo ja san vam uzeja malo gira, pa ću ih ispržit, da iman šta za pod zub metnit, nisu skupe, a ukusne su – naglasio je stariji Splićanin Lovre.

– Dva dana je južina pa je manje ribe, a samim time je ovih dana i bilo manje ljudi na Peškariji. Mi smo meteoropati i čin je ovakvo vrime mi se povučemo i ne izlazimo iz kuće. Ovaj petak je dosta dobar, 60 posto uobičajenog prometa, sve u svemu zadovoljni smo jer nije loše – kazao je Siniša Beroš, prodavač ribe i administrator Facebook stranice Splitska peškarija.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close