Slobodna DalmacijaSplit

I svetome Duji se smrklo prid očima: kampanel, naša mila raketa od kamenoga merla, nedavno je obnovljena, ali po mraku se jedva vidi

Kampanel svetoga Duje, naša mila raketa od kamenoga merla – malo je reć da je simbol Splita. Nema par miseci da je obnovljen, očišćen, s novin skalama i starin zvonima, ma izgleda ka novi, sad doša iz butige.

Po danu je ka šta je i bija, nikad lipši. Ali u vrime od korone, a sad i od sniga, noću malo ko izlazi vanka, a ako se i nađe u gradu, gleda pod noge i pazi da se di ne infeta, pa malo ko vidi da je bili kampanel svako malo sve više u mraku.

Prigara mu iluminacjun, stavljen prije dvanaest godina. Dignite glavu i vidit ćete kako sa sve četiri strane više nije isto rasvitljen, s južne bande od Rive najslabije, a najbolje od Srebrenih vrata. A oni kapelin na vrju skoro da se više i ne vidi!

Kako je to moguće, a falimo se da nema furešta koji nije u aparatu odnija sliku zvonika doma i prilipeta je na društvene mriže?! Pustimo sad njih, drago bi ga bilo i nama vidit.

I baš kad smo tako u grupi stali i ronjali da će za par miseci totalno potonit u tamu, evo Tihe Rađe, koji je isprid firme SEM 1986 daleke 2008. godine postavlja tadašnji moderni iluminacjun na kampanel, katedralu i Peristil.

A šta je ovo, Tiho, ol nema više žarulja za kupit? Svako malo prigaraju, a niko ih ne minja?

– Vidija san, nije dobro. U to vrime osvitlili smo ga na moderan način, halogenkama, ali vrime ide i danas se ovakvi spomenici osvitljavaju LED rasvjeton. Mi smo onda skinuli prejako svitlo koje je tuklo sa zvonika, bliščija je toliko da je sam parija velika lampa i osvitili smo ga sa svih strana mekin svitlon.

Ali za osvitlit ovakve stvari kako triba, ne može se zvat električare. To triba jedan dizajner svitla osmislit, a tehnologija osvitljavanja danas je na takvome stupnju da možeš šta oćeš, samo triba imat pameti i dobroga ukusa – kaže Tiho.

Sad je stvarno apsurd da, kad smo osvitlali stare stine, sve potone u mrak. A dok opet navalu furešti imamo odličnu priliku za izvest ovi projekt u miru. Ali u Splitu sve ide sporo i nemamo voje za ništa. I sve šta se učini košta milijune.

Pa kako je kampanel sve više u mračini, takva je i glavna gradska fjera, Sudamja. Još je manje od četiri miseca do Svetoga Duje, a već znamo da će bit dosadno, neinventivno, s programon koji se prištampaje iz godine u godinu. Mora bit da se od toga i svetome Duji već mrači prid očima.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close