AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Hrvatska osudila napad u Beču, Plenković: Uz vas smo u ovim teškim trenucima. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel: To je kukavički čin

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je u ponedjeljak navečer stravičan napad u Beču i izrazio solidarnost austrijskom narodu. 

“Hrvatska je uz vas u ovim teškim trenucima”, poručio je Austrijancima predsjednik hrvatske vlade na svom Twitteru. 

I ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman osudio je večerašnji napad na Beč kao šokantno djelo nasilja i mržnje. 

Najmanje dvije osobe, među kojima napadač, ubijene su u simultanim terorističkim napadima u ponedjeljak navečer u središtu Beča, objavilo je austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova. 

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer rekao je televiziji ORF da se radilo o više napadača koji su otvorili vatru na šest lokacija blizu središnje bečke sinagoge. 

Policija je blokirala područje, ispraznila centar grada, stvorila sigurnosni perimetar i traga za više napadača koji su još u bijegu. Jedan od njih ubijen je u sukobu s policijom. Druga žrtva je civil. U obračunu je teško ranjen i policajac.

Napad su u međuvremenu najstrože osudili Njemačka, Francuska i Europska unija. 

“Mi Francuzi dijelimo šok i tugu austrijskog naroda čije je srce, Beč, napadnut večeras. Nakon Francuske i naši prijatelji su napadnuti. Ovo je naša Europa. Nećemo ustuknuti pred terorom, naši neprijatelji moraju znati s kim imaju posla”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

EU snažno osuđuje “kukavički čin”

Europska unija snažno je u ponedjeljak navečer osudila simultane terorističke napade u središtu Beča, koje je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nazvao “kukavičkim činom”.

“Europska unija snažno osuđuje taj kukavički čin koji gazi život i naše ljudske vrijednosti. Suosjećam sa žrtvama i stanovnicima Beča nakon večerašnjega strašnoga napada. Mi smo uz Austriju”, napisao je Michel na Tweeteru.

Šef europske diplomacije Josep Borrell napisao je da je “šokiran i potresen” napadima, ocijenivši da je riječ o “činu kukavištva, nasilja i mržnje”.

“Suosjećam sa žrtvama i njihovim obiteljima, kao i s građanima Beča. Mi smo uz vas”, dodao je u svojem Tweetu.

“Posvuda na našem kontinentu ujedinjeni smo protiv nasilja i mržnje”, poručio je predsjednik europskoga parlamenta David Sassoli.

Češka provodi kontrolu na granici nakon napada u Beču

Češka je policija u ponedjeljak navečer počela provoditi kontrolu na granici s Austrijom nakon simultanih oružanih napada u ponedjeljak navečer u središtu Beča.

“Policija provodi kontrole vozila i putnika na graničnim prijelazima s Austrijom kao preventivnu mjeru nakon terorističkog napada u Beču”, objavila je češka policija na Twitteru.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close