BusinessSlobodna Dalmacija

HGK – Županijska komora Split tradicionalno u prosincu dodjeljuje priznanja: AD Plastik, Deltron i Uber – SeekandHit najuspješnije su tvrtke u 2019.

AD Plastik d.d., Deltron d.o.o. i Uber d.o.o. najuspješnija su trgovačka društva u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2019. godini, u kategorijama velikih, srednjih i malih tvrtki, prema kriterijima Hrvatske gospodarske komore.

HGK – Županijska komora Split tradicionalno u prosincu dodjeljuje komorska priznanja, plakete Zlatna kuna, najuspješnijim županijskim tvrtkama u prošloj godini te za inovaciju. Plaketa za inovaciju ove godine ide tvrtki Kristalna ideja d.o.o. za uređaj iTherapy.

Na kraju ove teške i specifične godine obilježene pandemijom koronavirusa, u kojoj goleme posljedice trpi i gospodarstvo, isticanje uspjeha i najboljih poslovnih rezultata ima dodatnu težinu jer je podsjetnik na ostvarene i poticaj za buduće poslovne uspjehe te primjer odličnog nošenja s teškim okolnostima, poručuju iz ŽK Split.

Najuspješnija velika županijska tvrtka u prošloj godini, solinski AD Plastik d.d., već se više puta okitila komorskim priznanjem za najuspješnije trgovačko društvo u kategoriji velikih županijskih tvrtki. AD Plastik Grupa je multinacionalna kompanija s više od tri desetljeća iskustva u svijetu automobilske industrije i jedna od vodećih za razvoj i proizvodnju komponenti interijera i eksterijera automobila u istočnoj Europi. Na osam proizvodnih lokacija u pet zemalja zapošljava gotovo 3000 ljudi. U 2019. godini AD Plastik Grupa ostvarila je povijesno najbolje poslovne prihode, u iznosu od 1,5 milijardi kuna, što predstavlja rast od 16,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ostvarena neto dobit u prošloj im je godini porasla za 14,9 posto u odnosu na prethodnu i iznosila je 102,6 milijuna kuna.

Kontinuirani rast

Splitski Deltron, dobitnik plakete Zlatna kuna za najuspješniju srednju tvrtku, bavi se distribucijom, servisom i održavanjem klimatizacijske opreme te izvođenjem termotehničkih instalacija i završnih građevinskih radova na objektima svih kategorija. Tvrtka sa sjedištem u Splitu, podružnicom u Zagrebu i uredom u Rijeci ima više od 95 zaposlenih. Deltron, koji od osnutka bilježi kontinuirani rast prihoda, dobiti i broja zaposlenih, u prošloj je godini ostvario rekordan prihod u iznosu od 246 milijuna kuna i bruto dobit od 35,5 milijuna kuna. Te je rezultate pratio i porast broja zaposlenih, a vrijedi naglasiti da se trend zapošljavanja nastavio i u ovoj godini unatoč COVID-19 pandemiji. Deltron je prošle godine bio jedna od tri nominirane tvrtke u kategoriji najuspješnije srednje tvrtke, a ovogodišnje priznanje potvrda je njihova rasta i uspješnog poslovanja.

I najuspješnija županijska mala tvrtka u 2019. Uber d.o.o. iz Vinišća, s brendom SeekandHit, također je prošle godine bila u najužoj konkurenciji za priznanje koje su ove godine i osvojili. Riječ je o tehnološkoj tvrtki, s 45 djelatnika, koja pruža usluge digitalnog marketinga i izrade softverskih rješenja. Od 2007. do danas SeekandHit je isporučio više od tisuću uspješnih oglasnih kampanja i rješenja za brojne istaknute tvrtke, a prošle su godine prvi put uvršteni na renomiranu listu najbrže rastućih tehnoloških tvrtki za Europu, Bliski istok i Afriku prema izboru Deloittea.

Uređaj iTherapy za pročišćavanje zraka unutarnjih prostora, splitske tvrtke Kristalna ideja d.o.o., koji je posljednjih godina višestruko nagrađivan zlatnim medaljama na svjetskim sajmovima inovacija, priskrbio je tvrtki i plaketu Zlatna kuna za inovaciju, koju ŽK Split dodjeljuje za značajan doprinos razvoju i promicanju inovatorstva. U okolnostima globalnog zagađenja zraka, klimatskih promjena i trenutne pandemije, razvoj inovativnih rješenja, poput ovih na koja je usmjerena Kristalna ideja, od neprocjenjive je važnosti, što je prepoznato i na međunarodnom planu ovoljetnom zlatnom medaljom uređaju iTherapy za svjetski doprinos rješavanju pandemije koronavirusa.

Posebna priznanja

Uz priznanja za uspješnost u poslovanju, ŽK Split svake godine posebnim priznanjem nagrađuje tvrtke, institucije i društva koja obilježavaju značajne obljetnice. Dobitnici priznanja u povodu vrijednih jubileja ove su godine Društvo arhitekata Splita (60. obljetnica) splitska Čistoća d.o.o. (za 65 godina) te Institut za oceanografiju i ribarstvo Split (u povodu 90 godina).

Plakete Zlatna kuna će dobitnicima, kao i priznanja obljetničarima, biti uručeni na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Split, koja će se održati kada to epidemiološke prilike dopuste.

HGK dodjeljuje Zlatnu kunu od 1993. godine za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskome gospodarstvu. Županijska komora Split dodjeljuje plakete Zlatna kuna za uspješnost na razini Splitsko-dalmatinske županije, i to na osnovi jedinstvenih kriterija HGK-a, koji uključuju 21 pokazatelj poslovanja, a također se vrednuju i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju, kao i doprinos razvoju gospodarstva u cjelini.

Marinko Došen: Ustrajno smo gradili svoj globalni uspjeh

– Posebno nam je zadovoljstvo primiti nagradu za najuspješniju kompaniju u kategoriji velikih poduzeća upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. AD Plastik priča započela je u Solinu, odakle smo ustrajno gradili svoj globalni uspjeh. Sjedište kompanije i danas je u Solinu, a AD Plastik Grupa ima osam proizvodnih lokacija u pet zemalja – kazao je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe. Dodao je i kako ovim putem želi zahvaliti i Hrvatskoj gospodarskoj komori, koja im je tijekom godina uvijek bila dobar partner.

– Kroz rad u strukovnim udruženjima i zajednicama HGK-a te u Poslovnom vijeću za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom, u mogućnosti smo predlagati različite inicijative korisne za razvoj gospodarstva i industrije, olakšano je umrežavanje i razmjena iskustava s ostalim članicama, kao i pristup informacijama korisnima za poslovanje.

U 2019. godini ostvarili smo povijesno najviše poslovne prihode, koji iznose milijardu i pol kuna, a počela je i serijska proizvodnja Clija 5 i Forda Puma te redizajniranih modela Twinga i Smarta, za nas vrlo značajnih projekata. Ova nas je godina usporila u razvojnim planovima, ali sigurno nas neće zaustaviti. Izazovno i turbulentno razdoblje kroz koje svi zajedno prolazimo učinit će nas još jačima – istaknuo je Došen.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close