Slobodna DalmacijaSplit

HDZ-ovi ‘prvoborci‘ su 2004. likvidirali splitsku ‘Tržnicu‘, a sada bi svoju privatnu tvrtku koja upravlja Pazarom i Peškarijom prodali Gradu

Dva dana prije održavanja tematske sjednice Gradskog vijeća o trenutačnom stanju i budućnosti gradskih tržnica, pitali smo gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu smatra li da je kasno za takvu raspravu jer tvrtki “Tržnice Hippos” istječe koncesija krajem ove godine.

– Ne, nije kasno. Vidjet ćete u petak. Imamo nedovršene, ali kvalitetno pripremljene materijale koje ćemo raspraviti sa svima onima koji žele to kvalitetno raspraviti – kazao je tada Krstulović Opara.

Dva dana poslije, potpuno drugačija “pjesma”.

– Postoji jedna stvar koju ne želim poreći, a to je da je prošlo previše vremena. Neću se ničim pravdati – nakon žustre rasprave kazao je pred vijećnicima, ali i dodao kako se “20 godina tržnicama i Peškarijom upravljalo na osnovi jednog ugovora koji je sadržan na šest do sedam stranica” i da se “prvi put tom problemu pristupa sustavno”.

Kako je naziva poteštat, u “kvalitetno napravljenoj” gospodarskoj studiji modela upravljanja tržnica na malo koju je izradila tvrtka “Deloitte” predstavljeno je pet različitih modela kako bi se gradskim ocima pomoglo pri odabiru najkvalitetnijeg za upravljanje pazari(ći)ma i ribarnicom.

Nakon preliminarnog bodovanja i rangiranja po kvalitativnim i kvantitativnim kriterijima, prvorangirani model upravljanja prema tvrtki “Deloitte” je preuzimanje “Tržnica Hippos” od strane Grada, a drugorangirani je – osnivanje novog javnog poduzeća.

Takav prijedlog izazvao je burne reakcije kod vijećnika, a neki od njih izravno su prozvali gradonačelnika da su namjerno dovedeni u vremenski tjesnac kako bi jedini mogući izlaz bio da Banovina kupi “Tržnice Hippos”.

Smatraju da je to jedini razlog zašto se tematska rasprava čekala sve do zadnjeg trenutka, taman uoči isteka koncesije toj privatnoj firmi, a još 2017. godine Krstulović Opara iskazao je nezadovoljstvo “Hipposovim” radom.

Imao je više od dvije godine da pronađe rješenje gorućeg pitanja, ali to nije učinio, već je opcije predstavio tek sada, i to na poticaj oporbenjaka koji su prikupili potpise za održavanje tematskog zasjedanja o trenutačnom stanju i budućnosti tržnica.

Nije manje važno istaknuti da su oporbeni vijećnici na toj sjednici prezentirali povijest odnosa Grada i koncesionara, povijest koje se rijetki sjećaju.

Naime, osnivač tvrtke “Tržnice Hippos” bio je Mate Perišić, jedan od “prvoboraca” gradskog HDZ-a i aktualni direktor državnog “Plovputa”, a suvlasnik Mirko Karoglan, nekadašnji HSS-ov predsjednik Gradskog vijeća s početka 1990-ih.

Iste osobe bile su na čelu gradske tvrtke “Tržnice-Split”, poduzeća koje je prije “Hipposa” upravljalo tržnicama.

Članovi Nadzornog odbora tog javnog poduzeća koje je poslovalo od 1974. do 2004. godine bili su, među ostalima, i Živko Nenadić, nekadašnji šef županijskog HDZ-a, Goran Pavlov (HDZ), prvi predsjednik gradske vlade nakon demokratskih promjena 1990. godine, Mirko Karoglan, Kolja Kuzmanić (SDP), nekadašnji direktor “Vodovoda i kanalizacije”, Ante Nakić i Ante Kriletić (HSU), još jedan predsjednik lokalnog parlamenta, u mandatu krajem dvijetisućitih.

Jedina dva imena koja se ponavljaju u gradskoj tvrtki “Tržnice-Split” i privatnoj “Tržnice Hippos” su imena Mirka Karoglana i Mate Perišića, koji je od 1992. do 2004. bio direktor “Tržnice-Split”.

U njegovu životopisu stoji kako je “radio na poslovima upravljanja tvrtkom, strukturiranja i provođenja poslovne, financijske i politike upravljanja ljudskim resursima”. Perišić je poslije bio i likvidator te gradske tvrtke koja je u studenom 2004. izbrisana iz sudskog registra.

No, on je 2000., kao osnivač i suvlasnik “Tržnice Hippos”, ponovno, ali sada kao privatnik, zajedno s Karoglanom i ostalim suvlasnicima, preuzeo upravljanje nad vrijednim gradskim resursom – tržnicama i peškarijom.

– Valja spomenuti da su kao privatnici ostvarivali dobit, a ne gubitak kao kad su vodili javno poduzeće – na sjednici Gradskog vijeća tu je informaciju istaknuo Jakov Prkić, vijećnik stranke Pametno.

Inače, “Hipposova” dobit kreće se oko iznosa od tri milijuna kuna godišnje, a u uspješnijim razdobljima i do četiri milijuna.

Danas je direktor Tvrtko Karoglan, sin spomenutog Mirka Karoglana. Sada bi Grad, po svemu sudeći, za još uvijek nepoznat iznos kupio “Hippos” i tako ponovno postao vlasnik slične firme kakvu je pustio u likvidaciju prije gotovo 20 godina.

– Greška je napravljena prije 20 ili 10 godina, moram odbiti aluzije da smo vas namjerno doveli pred gotov čin. Istina, napravio sam pogrešku, jer se dogodila pandemija. Jesmo li što izgubili? Ništa nismo izgubili.

Vrijeme je pred nama. Dokumentacija će biti potpuno gotova za petnaestak dana i onda ćemo biti spremni doći pred vas i dati vam jasne prijedloge o kojima ćemo raspravljati – poentirao je Krstulović Opara na sjednici te istaknuo da su najveća vrijednost koju ima tvrtka “Hippos” – minimalni tehnički uvjeti i više od 1000 korisnika.

– A dobiti minimalne tehničke uvjete na onakvu infrastrukturu gotovo je nemoguće – rekao je gradonačelnik te nedvosmisleno istaknuo kako je infrastruktura, najblaže rečeno – katastrofalna i da je akvizicija najbolji model, u prijevodu kupnja “Hipposa” novcem poreznih obveznika.

Kako su naveli neki oporbeni vijećnici, poteštat ih je dva mjeseca uoči isteka koncesije doveo pred gotov čin nudeći im ograničen broj izlaza ili, bolje rečeno, samo jedan – kupnju tvrtke “Tržnice Hippos”.

– Po meni je bespredmetno raspravljati o kupnji “Hipposa”, čija je jedina vrijednost koncesija koju ubrzo neće imati, a jedina su oprema vage i suncobrani.

O kvaliteti rada te tvrtke dovoljno govore slike nereda i zapuštenosti svih gradskih tržnica, pa onda izgleda da je odugovlačenje s raspravom o sudbini tržnica imalo za namjeru ostvariti ovakav scenarij i opet dati novac osobama bliskima s HDZ-om i Željkom Kerumom – poručio je Branimir Urlić (Pametno), koji smatra da do osnivanja nove gradske tvrtke koja bi upravljala tržnicama i peškarijom Grad treba preuzeti upravljanje tim resursom s postojećim javnim tvrtkama koje u kratkom vremenu i bez puno muke mogu ishoditi potrebne dozvole.

Inače, u članku 62. Zakona o koncesijama stoji opcija da se s koncesionarom može produžiti ugovor o koncesiji najduže na rok od šest mjeseci, ali taj postupak nije pokrenut na vrijeme tako da otpada opcija kojom bi se dobilo još malo vremena kako bi vijećnici mogli konstruktivno raspraviti i odabrati najbolju način upravljanja tržnicama i Peškarijom.

Zanimljivo je i da je na samom početku te tematske rasprave koja se održala proteklog petka, gradonačelnik Andro Krstulović Opara poručio oporbi kako nije bilo potrebno skupljati nikakve potpise za tematsku sjednicu, jer su se već pripremale potrebne analize za takvu raspravu koju bi održali sredinom studenoga.

Mjesec i pol dana isteka koncesije, kada su gotovo sve opcije, osim kupnje “Hipposa” – neostvarive.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close