AktualnoSlobodna DalmacijaVijesti

Građevinski inženjeri upozoravaju da ima još onih koji nisu prijavili štetu od potresa, a posljednji je tren da to naprave

Na Banovini još ima onih koji nisu prijavili štete na stambenim i gospodarskim objektima koje su izazvane cijelim nizom potresa koji su pogodili Petrinju, Glinu i mjesta u njihovoj okolici.

Na internetskoj stranici Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo (https://www.hcpi.hr/), još jednom se pozivaju građani s područja pogođenih potresom koji su pretrpjeli štetu na nepokretnoj imovini, da istu prijave popunjavanjem upitnika na navedenoj stranici.

Podaci iz upitnika bit će uneseni u središnju bazu podataka koja će služiti za pregled građevina nakon potresa.

Također, napominje se da je kao podršku građevinskim inženjerima hrvatska Vlada na sjednici 30. prosinca 2020., donijela Zaključak o naknadi volonterima koji rade na stručnoj procjeni uporabljivosti građevina na potresom pogođenim područjima prema kojem se osiguravaju sredstva u državnom proračunu za isplatu naknade putnih troškova i dnevnica za volontere, ali i naknada plaće tvrtkama u kojima su inženjeri koji procjenjuju štetu na Banovini – zaposleni.

Svi stručnjaci koji žele sudjelovati u pregledima oštećenja i uporabljivosti zgrada, a to nije procjena štete prema važećim zakonima, moraju se prijaviti kroz anketni upitnik za građevinske stručnjake,

Potaknuti brojnim upitima raznih institucija, udruga, tvrtki i građana koji žele pomoći stručnjacima za preglede zgrada oštećenih razornim potresom kod Petrinje, Hrvatski centar za potresno Inženjerstvo – HCPI, poziva sve koji žele i mogu pomoći stručnjacima na terenu novčanom donacijom. Broj za uplate nalazi se na web stranici Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close