Slobodna DalmacijaSplit

Grad je pun odbačenih kartonskih čaša od kave za van, građani bijesni: Bitno se sredit, opalit selfi na Rivi za Instagram i ostavit škovace za sobon!

Otkako su ugostiteljski objekti zatvorili svoja vrata zbog uvedenih mjera Stožera, kava se pije u hodu, na zidićima, po šemi “coffee to go” zahvaljujući bezbrojnim aparatima za kavu koji su osvanuli na svakom koraku ili pak iz restorana koji ih izdaju preko pulta za preuzimanje.

U redu, ljudi su se snašli, i mali poduzetnici i ovisnici o kofeinu, no problem je što je ovim novim valom grad postao zagušen smećem, najviše plastičnim i kartonskim čašama za kavu koje su pobacane uz kante za otpatke.

– Dobrodošli u Split, najšporkiji grad na Jadranu, a i šire. Dobrodošli u Split, grad di je bitno naprlitat se i sist na Rivu da bi bija viđen, opalit selfi za Instagram i onda ostavit škovace za sobon.

Riva je danima puna, Matejuška i Zapadna isto, divani se po klupama i zidićima, a onda ko najšporkije prasice i prasci odete doma i ostavite za sobon ovo. Pa onda lipo zapuše bura i sve odnese u more. Slatko mi je kako su se neki od vas dosjetili ubacit škovace u rupe za odvod u samom zidiću.

Sve kante pritrpane, oko kanta čudesa, cila Riva puna poklopaca i plastičnih žličica, škartoca od marendi i smokija… – piše jedna Splićanka na svom Facebooku, uz objavu naličja “najlipšeg grada na svitu” koji grca u smeću. Nazvali smo je i zatekli ogorčenu zbog svakodnevnih scena smeća koje viđa po gradu, na potezu od Varoša do Domaldove gdje radi.

– Tužno je gledati u što se grad pretvara – kaže.

U pravu je posve, jer gdje god se okrenete, iz kanti vire čaše za kavu, dobar dio smeđe tekućine zalijepio se za pod oko njih, baš kao i na klupama, zidićima….

– Zadnjih dana pijem kavu na vjetrovitom Žnjanu i gledam kako plastična ambalaža od “kave za van” i ostalog leti u more… Kanti za smeće ima svakih pet metara, al bagri je teško ponijeti smeće usput do te prve kante! Vjetar će otpuhati sve to smeće u more – komentira Splićanka Katija na društvenim mrežama.

Kako doskočiti ovom neredu? Možda preodgojem, ali za neke je to, nažalost, kasno. Možda da komunalni redari krenu s naplaćivanjem kazni, barem na splitskoj Rivi, gdje im se nalazi ured, za početak.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close