AktualnoSlobodna DalmacijaVijesti

Grabar-Kitarović o američkim predsjednicima: Biden je srdačna i prizemljena osoba, ali moram reći i da je Trump prema Hrvatskoj uvijek bio ljubazan

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za RTL je u nedjelju navečer govorila o novoizabranom predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu. 

Nekoliko puta ste se susreli s Bidenom, kakav dojam je ostavio na Vas?

– Izabranog predsjednika Bidena poznajem već godinama, još kad sam bila veleposlanica u SAD-u, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i naravno, nakon njegova dolaska u Zagreb 2015. godine. On je srdačna i prizemljena osoba koja uvijek nastoji uspostaviti osobni kontakt sa svima s kojima razgovara. Ali on je i osoba koja doista izvrsno poznaje vanjsku politiku i međunarodne odnose i koja će zasigurno biti zainteresirana za to što se događa u Hrvatskoj i susjedstvu. 

Poznajete i Donalda Trumpa i njegovu politiku. Što mislite koji je od ta dva predsjednika politički naklonjeniji Hrvatskoj? 

– To ponajprije ovisi o nama samima. Ponovit ću ono što sam rekla kad je izabran predsjednik Trump pa su me neki krivo shvatili. No Hrvatska zasigurno neće biti prioritet američke vanjske politike, već će o nama ovisiti kakvi će biti bilateralni, a i multilateralni odnosi. Mi smo ti koji moramo stavljati stvari na agendu naših odnosa i koji moramo inzistirati na pitanjima koja su nam bitna. Valja reći da je predsjednik Trump, bez obzira kakav međunarodni ugled uživao, prema Hrvatskoj uvijek bio ljubazan, pa i prema meni osobno. A u vrijeme njegove administracije pokrenuta su neka iznimno bitna pitanja, kao što je primjerice program ulaska u oslobađanje od viza za turističke posjete i izuzetno bitan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja o kojem se konačno počelo konkretno razgovarati.

I Hrvatskoj i meni osobno bila je bitna njegova potpora Inicijativi triju mora jer Hrvatska se doista može geostrateški jako dobro profilirati upravo u području infrastrukture – prometne, digitalne i energetske. Ono što će nam biti iznimno bitno s predsjednikom Bidenom jest razgovarati o jugoistočnoj Europi, a posebno o BiH za koju je on iznimno zainteresiran. O položaju svih konstitutivnih naroda i svih građana u BiH i o euroatlantskom putu BiH. Nadam se da ćemo na bilateralnom planu nastaviti rad na pitanjima koje sam spomenula i koja su iznimno bitna ne samo za sve naše i američke državljane koji žele živjeti i putovati u Hrvatskoj i SAD-u, već i ako želimo neka ozbiljnija američka ulaganja u Hrvatsku, doista to ne možemo ostvariti bez takvog sporazuma. 

Kad biste vi morali birati: Trump ili Biden?

– A to je izbor američkih državljana. Naravno, osobno…

Osobno niste naklonjeniji jednom od njih?

– Ne trebate ih jednostavno uzimati kao nešto što je zadano i prema čemu se Hrvatska treba ravnati jer to nije naš izbor, već izbor američkih državljana, a naš je izbor kako ćemo te odnose njegovati dalje i koliko ćemo biti proaktivni, a ne reaktivni, što je iznimno bitno. I iznimno je bitno ovo razdoblje interregnuma. Sad je vrijeme kad se uspostavljaju odnosi i postavljaju temelji agende. Nadam se da će naša diplomacija biti iznimno aktivna u komunikaciji s budućim Bidenovim timom. 

Ovih dana se Milanovićevu retoriku često uspoređivalo s Trumpovom. Danas je Milanović Plenkovića nazvao Trumpom. Poznajete ih svu trojicu, kako na sve to gledate?

– To su odnosi koje oni moraju riješiti među sobom. Nikad nisam niti neću komentirati odnose na unutarnjoj političkoj sceni, a pogotovo ne komentiram niti svoje prethodnike, a niti svog nasljednika. 

Kako vi kao žena komentirate činjenicu da su SAD zapravo čekale više od 240 godina da prvi put dobiju ženu potpredsjednicu?

– To je sjajna vijest i to mi je iznimno drago. Žena, a još i žena kojoj su roditelji imigranti u SAD-u. Žena koja je odlučna učiniti puno i po pitanju ženskih prava i jednakosti spolova, što je već naznačila u samom svom govoru u subotu kad je pozvala sve afroameričke djevojčice i sve žene, a naravno i sve ostale građane Amerike, da dosanjaju svoj san i da će im ova administracija u tome biti od pomoći. 

Hoćete li možda doći u Vukovar na Kolonu sjećanja?

– Bojim se da neću iz epidemioloških, ali i iz zdravstvenih razloga. Još uvijek se oporavljam od operacije i mislim da ne bih mogla podnijeti tako dugačak hod. Ali žao mi je, bit ću u mislima i srcu sa svim Vukovarcima i braniteljima Vukovara – zaključila je bivša predsjednica za RTL.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close