TehnologijaVečernji list

Gotovo 30 tisuća laptopa poznatog proizvođača zaraženo malwareom

Istraživači iz sigurnosne kompanije Red Canary tvrde da je gotovo 30.000 Mac računala diljem svijeta zaraženo misterioznim zlonamjernim računalnim programom (malwareom).
Mobitel / ilustracija


SIGURNOST NA PRVOM MJESTU
Otkriven zlonamjerni kod na poznatoj aplikaciji: Ako je imate, odmah pobrišitePrema analitičaru Tonyju Lambertu, program koji se nalazi na računalima “ne ponaša se kako bismo očekivali od takvog programa koji inače targetira MacOS sisteme”. Spomenuti program nazvali su Silver Sparrow (Srebrni vrabac). 

Nije poznat cilj programa, no zna se kako uključuje mehanizam za samouništenje koji još uvijek nije korišten, napominju istraživači. Nije poznato što aktivira uključenje mehanizma za samouništenje. 

Srebrni vrabac sadrži kôd koji radi na Appelovu čipu M1 i koji je na tržištu od studenoga prošle godine, što ga čini drugim poznatim malwareom koji je to uspio. 

– Iako do sada nismo primijetili da je program napravio dodatnu štetu, s obzirom na komparabilnost čipa M1, globalnog dosega koji može imati, relativno visoku razinu zaraze i operativnost, ovaj virus predstavlja ozbiljnu prijetnju – navode istraživači, piše CNN. 

Prema podacima internetske stranice Malwarebytes, zlonamjerni program pronađen je na macovima u 157 zemalja. 
Zaprati kanal Večernjeg | Autor :


Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close