KulturaSlobodna Dalmacija

Goran Listeš bio je strastveni ‘dječak s gitarom‘, vrsni glazbenik i profesor, prisjećaju se kolege i učenici, gitaristički virtuozi

U Splitu je u 60. godini iznenada preminuo Goran Listeš, jedan od najistaknutijih hrvatskih gitarista i profesor gitare na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Naš uvaženi glazbenik gitaru je diplomirao 1983. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Darka Petrinjaka, a potom 1986. i u Grazu. Kao student i mladi glazbenik pobjeđivao je na renomiranim međunarodnim natjecanjima u Beogradu (1985.), te Rimu i Bariju (1989.), a posebno je značajno prvo mjesto u belgijskome Walcourtu (1990.).

Kao vrsni i traženi glazbenik, Listeš je održao brojne koncerte na međunarodnim festivalima diljem poznatih europskih dvorana, te na Kubi.

Poznat je i po brojnim solističkim nastupima od kojih treba spomenuti barem one pred orkestrima Češke i Zagrebačke filharmonije, s Madridskim orkestrom, Talijanskim komornim orkestrom i orkestrom Splitske opere. Premda iznimno uspješan kao solist, bio je glazbenik koji je volio suradnju, pa je bio član Zagrebačkog gitarskog trija, Talijanskog gitarskog dua i Talijanskog gitarskog kvarteta “Leonardo”. I hrvatski i talijanski ansambli mamili su aplauze na svom putu, a posebice sa Zagrebačkim gitarskim trijom, s kojim je dobio Vjesnikovu nagradu “Slavenski” 1995., godišnju nagradu “Vladimir Nazor” za 2004. godinu te nagradu “Milka Trnina” 2005. godine.

DOBRA TJELESNA KONDICIJA

Listeš je snimio i nekoliko nosača zvuka za razne etikete, a kao redoviti profesor djelovao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, na Glazbenom odjelu gdje je predavao povijest izvođačke umjetnosti i metodiku gitare, te bio mentor desecima generacija mladih gitarista. Kao pedagog bio je utjecajan unutar državnih granica, ali i izvan njih, jer je majstorske tečajeve održavao i u Austriji, Italiji i Njemačkoj.

Odlazak Gorana Listeša uistinu je bio iznenadan, i za njegovu obitelj i za prijatelje i kolege, jer Listeš nije imao poznatih zdravstvenih problema, dapače, naizgled je bio u dobroj tjelesnoj kondiciji. Nešto više o njegovoj osobnosti i umjetničkom djelu rekli su nam njegovi poznati studenti i kolege, i sami vrhunski glazbenici.

Profesor Goran Listeš bio je jedan od naših najvećih koncertnih umjetnika, glazbenik iznimnih sposobnosti koji je svojim umjetničkim radom, brojnim koncertnim nastupima kao i bogatim izdavačkim opusom zadužio suvremenu hrvatsku kulturu. Za mene, on je prije svega bio veliki čovjek i pedagog, bez čijeg predanog rada i mentorstva svakako ne bih bio umjetnik kakvog domaća publika danas ima priliku slušati. Prerani odlazak profesora Listeša veliki je gubitak za hrvatsku umjetničku scenu, ali vjerujem da će njegovi brojni studenti i kolege veličinu njegovog djelovanja nastaviti iskazivati kroz vlastiti rad i stvaralaštvo, komentira istaknuti mladi gitarist Srđan Bulat.

  Dvadeset godina suradnje bez krivog pogleda, bez ružno intonirane riječi, uvijek začinjeno bogatom dozom humora, počesto i crnog. Kroz bezbrojne rasprave o glazbi, uvijek uz kratki espresso, uglavnom sam slušao i upijao Goranovo enciklopedijsko znanje. Strahovito mi je imponirala njegova fasciniranost i iskrena zainteresiranost za moju interpretaciju Bachovih Suita za violončelo solo. Riječi hvale takvoga glazbenog kolosa motivirale su me i tjerale da budem još bolji…

Nezaboravna su mi Goranova i moja ilegalna sudjelovanja u studentskoj nogometnoj momčadi UMAS-a na prvenstvu Sveučilišta. Uvjeravali smo jedan drugoga da fizički još možemo proći pod studente.

Kada sam došao na UMAS, bio je predstojnik Odsjeka za gudače i gitaru, a na toj funkciji sam ga naslijedio upravo ja. Uvijek smo pri upoznavanju s trećom osobom kroz smijeh imali isti tekst: “Da vas upoznam, ovo je moj šef na poslu”, “A ovo je moj bivši šef na poslu”. Iako, ili upravo zbog toga, i on i ja smo oduvijek zazirali od “šefovanja”, rješavajući sve situacije smijehom i dijalogom.

Jednom kad dođe vrijeme da se opet sretnemo, uvjeren sam da će na moje pitanje mogu li ući, Goran kao i svaki put na isto pitanje raširiti ruke, nasmiješiti se od uha do uha i izgovoriti svoju poznatu: “Samo naprijed, ovo je javna kuća”, komentirao je Listešov kolega s UMAS-a, violončelist Mihovil Karuza.

– Duboko me potresla vijest o iznenadnoj smrti profesora Gorana Listeša. Zaista, nenadoknadiv je to gubitak za našu gitarističku scenu, rekao bih i ne samo našu, već i europsku i svjetsku. Bio je sjajan profesor, umjetnik, izvođač, vrhunski glazbenik, skladatelj, prijatelj, uvijek jako duhovit, a nevjerojatno je koliko je imao puno teoretskog znanja o svemu vezano za gitaru, povijest gitare i klasične glazbe, skladbama i skladateljima, imao sam osjećaj da zna odgovor na svako pitanje koje postavim. Odgojio je i usmjerio brojne generacije mladih gitarista, čast mi je bila što sam bio jedan od njih.

U njegovoj klasi sam bio ukupno 5 godina, plus brojni majstorski tečajevi, satovi, seminari i predavanja još od moga prvog razreda osnovne glazbene škole, od moje sedme godine. Lijepo je bilo i putujući po Europi i raznim festivalima vidjeti kolege kojima bi se odmah navukao osmijeh na licu kada bi im rekao tko mi je profesor. Ostavljao je uvijek jedan veliki utisak na svih, bio je jako karizmatičan i poseban. Puno sam toga naučio od njega, a direktno i indirektno je utjecao na mene kada bih možda krenuo nekim krivim putem na svom umjetničkom putu, čak i poslije studentskih dana.

BITAN I KAO SKLADATELJ

Ne sumnjam da će me i u budućnosti voditi njegovi brojni savjeti. Jednom riječju bio je uzor. Tko se ne bi sjećao brojnih koncerata koje sam imao priliku čuti, koje je svirao kao solist, u raznim suradnjama s priznatim glazbenicima, sjajne koncerte sa Zagrebačkim gitarističkim triom. Ostavio je neizbrisiv trag na mene, i hvala mu na tome. Veliko hvala, profesore, na svemu, mirno spavaj, rekao je hrvatski gitarist međunarodnog dosega Petar Čulić.

– Goran Listeš je moj bivši profesor i iznimno me pogodila tužna vijest o njegovoj preranoj smrti. Ostat će upamćen kao zasigurno najbolji učenik i gitarist prof. Marija Peručića, oca klasične gitare u gradu Splitu i šire. Osvajač ponajvećih europskih natjecanja u klasičnoj gitari, poput “Printemps de la guitarre” u Belgiji, “Fernanda Sora” u Rimu, “Maura Giulianija” u Bariju i mnogih drugih. Velika solistička karijera te ona uz Zagrebački gitarski trio uz Darka Petrinjaka i Istvana Roemera.

Prvi profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu koji je doprinio nevjerojatnom razvoju gitarske pedagogije i umjetničkog stvaralaštva u ovom dijelu Lijepe naše. A prije svega i dobar i veliki čovjek koji je uvijek nesebično dijelio svoje veliko znanje i iskustvo. Zauvijek će ostati zapamćen među generacijama gitarista kao jedan od najvećih ikad. Osobno, bio sam njegov prvi student i magistrant i veže nas puno više od pukog odnosa profesora i studenta, kazao je osnivač i direktor Omiš Guitar Festa Neno Munitić.

–  Ja sam apsolutno još uvijek u šoku od ove vijesti, tim prije što smo se čuli, 20. listopada, za njegov rođendan. On je planirao doći u Split ovaj vikend. Bio je moj glazbeni heroj kroz srednju školu. Imao sam njegove kasete koje sam preslušavao. Kad smo se upoznali, on je u meni prepoznao neki talent i gurao me prema glazbenoj profesiji. On je zapravo jedini razlog zašto sam ostao studirati u Splitu, na tek osnovanoj glazbenoj akademiji, gdje sam studirao u njegovoj prvoj klasi. Nakon četiri godine bio sam i njegov prvi diplomant u Splitu. To su bile četiri vrlo intenzivne godine, jer je on i kao svirač i kao pedagog bio izrazito strastven i beskompromisan.

Uvijek je tražio teža rješenja, nisu ga zadovoljavale linije manjeg otpora, i u sviranju, i u predavanju. Sjećam se da bi se uvijek ljutio kad bi mi, njegovi studenti, nešto odsvirali “u pola snage”. Nikad nije izgubio žar i opčinjenost glazbom, uvijek su mu oči svjetlucale kad bi svirao ili pričao o glazbi. Njegova je karijera impresivna, u svojoj 60. godini još uvijek je svirao na vrlo visokom nivou, kao solist i kao član Zagrebačkog gitarskog trija.

A i kao skladatelj je jako bitan, i naravno kao pedagog, koji je odgojio generacije mladih glazbenika. Nakon studija, 2001. sam otišao na poslijediplomski u Nizozemsku, ali uvijek kad bih se vratio u Split nalazili bismo se i družili. Naše su teme uglavnom bile vezane za glazbu.

On je uvijek bio podrška, stalno zainteresiran za nove sviračke trendove. Kako je bio mladolik, sjećat ću ga se kao jednog strastvenog dječaka s gitarom, koji je bio beskompromisan prema banalnosti i trivijalnosti kojima obiluje današnjica. Ne mogu vjerovati da ga više nema i da se nećemo više sresti na ovoj strani. Želim mu zahvaliti za sve lijepe trenutke i glazbu koje mi je dao. Počivao u miru, rekao je gitarist međunarodne karijere Mislav Režić.

– Svi mi koji smo bili studenti profesora Listeša od jučer smo u šoku i ne prestajemo o njemu razgovarati. Bio je veliki umjetnik i izvrstan pedagog. S njim sam počeo vježbati još dok sam išao u osnovnu školu, a poslije mi je na akademiji bio profesor – obilježio je čitav moj dosadašnji glazbeni put.

Kao pedagog bio je specifičan – ujedno mudar i zaigran poput djeteta, naprosto savršen. Upravo ovih dana sam razmišljao o izvedbi jedne njegove skladbe, htio sam ga nazvati, ali, uvijek u gužvi, odgodio sam to za kasnije… i prilike više neće biti. Ne znam hoću li mu moći doći na sprovod jer sam trenutno u inozemstvu. Prerano je otišao, a ostavio nam tako mnogo. Uvijek ću ga pamtiti veselog, s osmijehom od uha do uha, komentirao je zaključno odlazak velikoga glazbenika i profesora  mladi splitski gitarist Natan Zlodre.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close