AktualnoSlobodna Dalmacija

“Franković nije odgovoran prema javnom novcu, pola ide na zaposlene i tu nije kraj novim zapošljavanjima”

Županijska organizacija Hrvatske narodne stranke reagira na jučerašnju prezentaciju prijedloga Proračuna Grada Dubrovnika za 2021. godinu. Proračun koji će iznositi 579 tisuća kuna, gradonačelnik Mato Franković nazvao je “konzervativnijim, ali realnim, razvojnim i orijentiranim na poboljšanje života građana”. Oporba se s njih ne slaže.

“Prijedlog proračuna Grada za 2021. godinu još̌ jednom je razotkrio svu bezidejnost Mata Frankovića i njegovih suradnika na čelu Grada Dubrovnika. To se jasno vidi po praznim kolonama u projekcijama za 2022. i 2023. godinu i stoga HNS neće podržati predloženi prijedlog. Jer bilo kakav prijedlog koji na prvo mjesto stavlja potrošnju nauštrb boljitka života naših sugrađana nikada neće dobiti našu potporu”, poručili su iz HNS-a DNŽ.

“Nepobitna je činjenica kako ovaj proračun na prihodovnoj strani nije realan i predstavlja samo još̌ jednu kreditnu priču, a rashodovnu stranu i dalje obilježava nerazmjerno velikih 50 posto troškova za zaposlene u ukupnom rashodu. I nije kraj novim zapošljavanjima što se vidi i kroz projekciju rashoda u narednom razdoblju gdje navedena stavka raste u sljedeće dvije godine za čak 11 milijuna kuna u odnosu na 2020. godinu. Da gradonačelnik nema odgovornost prema novcu naših sugrađana vidljivo je i iz dvostrukog povećanja cijene gradnje u svim projektima Grada. Dakle, za beton se daje dvostruko više, a za građane upola manje.

Ova Covid-kriza tako je ogolila mnoge stvari, ali najviše žalosti činjenica da Mato Franković očito namjerava kupiti svoju osobnu budućnost na teret građana pa, unatoč brojnim političkim i stranačkim ulogama – i na lokalnoj i na državnoj razini, umjesto da njima osigura priljev novca, kontinuirano zadužuje naš Grad i troši novac naših sugrađana na financiranje projekata države. Sufinancirali smo tako novi Državni arhiv, sufinancirat ćemo i zgradu suda, ali zato u proračunu opet nema ni traga koncertnoj dvorani, azilu i mnogim projektima koji su potrebni našem Gradu.

Ipak, ili bolje rečeno unatoč svemu tome, i znajući da HDZ s partnerima ima većinu za izglasavanje proračuna, HNS će predati svoj amandman na proračun. Njime je predviđena pomoć socijalnim kategorijama i umirovljenicima u slučaju oboljenja od COVID-a i to u obliku jednokratne isplate u iznosu od 1.000 kuna po osobi. Ukupno planirani iznos od 200 tisuća kuna zasigurno će pomoći našim najugroženijim sugrađanima da se bolje nose s tom iznimno teškom situacijom te predstavlja minimalno financijsko opterećenje za Grad. Smatramo da je to najmanje što gradonačelnik i HDZ mogu učiniti za građane, kad već u ovoj krizi nisu uspjeli prilagoditi potrošnju realnim uvjetima ili naći barem jedan novi izvor prihoda”, stoji u priopćenju HNS-a.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close