AutoVečernji list

Francuski automobilski div u prošloj dogini zabilježio osam milijardi eura neto gubitka

Francuski automobilski div Renault izvijestio je u petak da je u pandemijskoj 2020. godini poslovao s rekordnim neto gubitkom od osam milijardi eura, upozorivši na nove probleme u 2021. koje izaziva globalna nestašica čipova.
Zagreb: Redovna konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite


Koronavirus u Hrvatskoj
Capak o istraživanjima: Ako se cijepite AstraZenecom, vjerojatno nećete morati nositi maskuPrihodi grupe potonuli su prošle godine 21,7 posto na 43,5 milijardi eura. 

Kompanija je u 2020. prodala 2,95 milijuna vozila, 21,3 posto manje nego u godini ranije. 

Renault je imao problema i u 2019., no 2020. gurnula ga je u duboku krizu jer je proizvodnja pala, a prodajni su saloni bili zatvoreni kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, što je naštetilo i njegovom japanskom partneru Nissanu.

Grupa nije predstavila financijske smjernice za ovu godinu, naznačivši tek da bi mogla smanjiti troškove za dvije milijarde eura prije no što je zacrtala, vjerojatno do prosinca.

U Renaultu oprezno napominju da su fokusirani na oporavak i upozoravaju da su narudžbe posustale početkom ove godine zbog produljenih ograničenja u pojedinim zemljama zbog covida 19.NATO O REFORMAMA I AFGANISTANU
Hrvati se povukli ne mareći puno za načelo ‘zajedno smo ušli, zajedno ćemo izaći’Probleme im stvara i nestašica čipova koja bi po njihovoj procjeni trebala dosegnuti vrhunac u drugom tromjesečju..

Renault se suočava s novim izazovima jer EU pooštrava propise o emisiji štetnih plinova a njegovi konkurenti PSA i Fiat Chrysler udružili su se u kreiranju četvrtog proizvođača automobila u svijetu Stellantis.

Francuska je tvrtka odlučila smanjiti broj radnih mjesta i modela automobila kako bi srezala potrošnju, što pogađa i istraživanja i razvoj. Cilj im je poboljšati svoje financije, a nova strategija uključuje i okretanje električnim automobilima, napominje Reuters.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu “Hrvatska svijetu”

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close