KulturaSlobodna Dalmacija

Filip Dobrošević s kolegama iz splitske konzervatorsko-restauratorske radionice radio je na najvrjednijim našim umjetninama i radio je sve

Konzervatorsko-restauratorska struka oplakuje smrt Filipa Dobroševića, koji je preminuo u Splitu 12. siječnja 2021. u 91. godini života.

Kad je 1954. Cvito Fisković, patrijarh suvremene hrvatske povijesno-umjetničke discipline, osnovao restauratorsku radionicu u sklopu Konzervatorskog zavoda za Dalmaciju u Splitu, Dobrošević je bio prvi zaposlenik.

Rođen je 9. srpnja 1930. godine u Donjem Selu na otoku Šolti. Završio je kiparski odjel Škole za primijenjenu umjetnost u Splitu, pa se u nekoliko navrata okušao i u poslijeratnoj spomeničkoj skulpturi.

U Konzervatorskom zavodu je marljivo prionuo usavršavanju, boraveći u više navrata u radionici Zavoda za restauriranje umjetnina JAZU u Zagrebu (kod Ivice Lončarića, Stanislave Dekleve, Zvonimira Wyroubala, Bruna Bulića). U Saveznom institutu u Beogradu učio je restauraciju fresaka (kod Franje Hermana, Mile Medić, Đorđine Stojanović-Gabričević i kemičara Mihajla Vunjaka). O vlastitom trošku potom je posjetio restauratorske radionice u Rimu, Firenci i Veneciji.

Danas se može činiti čudnim da su u toj splitskoj konzervatorsko-restauratorskoj radionici sve do 1978. radili isključivo preparatori sa srednjom stručnom spremom, i to na baš najvrjednijim našim umjetninama – na primjer na djelima tzv. Splitske romaničke škole i Dalmatinske slikarske škole 15. stoljeća.

Ali, zahtjevi tih godina bili su urgentni. Još nije sazrelo vrijeme za specijalizaciju, pa je radio sve – od slika na drvu i platnu, fresaka i kamenih skulptura, do papira. Dobrošević je sa svojim kolegama učio “u hodu” i uspio provesti restauratorske zahvate na desecima umjetnina, spašavajući ih od propadanja, u pravilu iscrpno dokumentirajući provedeni postupak.

Bio je aktivan u struci i nakon odlaska u mirovinu. Još nedavno je došao u radionicu Hrvatskog restauratorskog zavoda, znatiželjan da vidi “restauraciju restauracije” glasovite ikone Gospe od Žnjana, na kojoj je sam davno radio. Svojom duhovitošću i vitalnošću bio je omiljen u struci, koja tek treba dati zaokruženu ocjenu njegova višedesetljetnog djelovanja.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close