AktualnoSlobodna Dalmacija

Evo gdje će temperature biti najniže, minusi stižu čak i na otoke

Iako se činilo da zime ove godine nema ni na vidiku, Hrvatsku je u petak zahvatio hladni val, a prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) potrajat će barem do utorka.
U subotu se na kopnu očekuje djelomice sunčano, uz povremeno više oblaka, mjestimice će pasti malo snijega. Na moru te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije sunčano. Na moru će jaka, na udare i olujna bura slabjeti, najprije u sjevernim krajevima.

Prema DHMZ-u, najniža jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od -10 do -5, a na Jadranu od -3 do 2 Celzijevih stupnjeva. Najviša dnevna na kopnu od -3 do 1, a na Jadranu od 3 do 7 Celzijevih stupnjeva.

Izuzev mjestimičnih oborina u nedjelju, do utorka se ne očekuju značajnije promjene. Kako javlja HRT, nakon utorka slijedi zatopljenje s jugozapadnjakom i jugom te češćim oborinama, osobito u južnijim krajevima unutrašnjosti i na Jadranu, gdje će južina biti još izraženija nego na kopnu.

DHMZ upozorava građane da je hladni val prilično opasna pojava, a slično kao i topli, djeluju na ljude uzrokujući povećanu smrtnost i pobol. Međutim, dok je utjecaj toplih valova uglavnom koncentriran na 1-2 dana nakon njihove pojave, hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost s odgodom i nakon njihovog završetka. U Dalmaciji je opasnost od hladnog vala najizraženija na splitskom i dubrovačkom području, a posebno je velika u ponedjeljak i utorak.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close