AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Državna odvjetnica tuži njujoršku policiju zbog prekomjerne sile nad prosvjednicima nakon ubojstva Georgea Floyda lani u svibnju

Državna odvjetnica tuži njujoršku policiju zbog prekomjerne sile nad prosvjednicima

Njujorška državna odvjetnica podnijela je u četvrtak optužnicu protiv gradonačelnika i načelnika zbog navoda da je njujorška policija koristila prekomjernu silu na proturasističkim prosvjedima nakon ubojstva Georgea Floyda u svibnju. 

U saveznoj optužnici koja je podnesena američkom Okružnom sudu na Manhattanu navodi se da je policija često i neopravdano koristila pendreke i drugu fizičku silu protiv prosvjednika, među kojima mnogi nikada nisu bili optuženi za zločin.

Nekim prosvjednicima bile su slomljene kosti ili su zadobili potres mozga. 

U optužnici se dodaje da je policija kršila prava prosvjednika i nalaže se provođenje obuke i nadzora kako bi se osigurao kraj “nezakonitih” praksi. 

Uz uporabu prekomjerne sile, glavna državna odvjetnica Letitia James optužila je policiju da je bez valjanog razloga pritvarala stotine prosvjednika, medicinskih djelatnika i promatrača. Također je optužila policiju za masovna uhićenja, zadržavanja i navlačenja prosvjednika. 

Gradonačelnik Bill De Blasio priopćio je da podržava velike disciplinske reforme, ali se protivi optužnici.

“Sudski postupak i dodatna birokracija saveznog promatrača neće ubrzati ovaj posao”, rekao je. 

BLM prosvjedi u svibnju i lipnju postali su međunarodni pokret dijelom potaknuti zbog crnca Georga Floyda kojeg je ubila policija u Minneapolisu i crnkinje Breonne Taylor koju je ubio policajac tijekom pretresa njezinog doma u Louisvilleu u Kentuckyju.

Njujorški guverner Andrew Cuomo je krajem svibnja izrazio zabrinutost zbog “uzmemirujućih nasilnih sukoba” između njujorške policije i prosvjednika te naložio James da istraži slučaj. 

Tada su De Blasio i načelnik Dermot Shea branili odgovor NYPD-a na prosvjednike kao uglavnom razmjeran i tvrdili da su nedolična ponašanja ograničena na izolirane slučajeve koji se istražuju.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close