Slobodna DalmacijaSplit

Drama u splitskom SDP-u, Franić u zadnji tren potvrđen za kandidata. Kotur u utrci za zamjenika, mladi kolega ogorčen: Spriječio me da vidim kako sam sebe predlaže!

Predsjednik Foruma mladih SDP-a Tonći Kačić Bartulović javno je prozvao predsjednika splitskih socijaldemokrata Gorana Kotura za kršenje Statuta. Prema njegovim riječima, Kotur mu nije dozvolio prisustvovati sjednici Gradskog odbora na kojoj se jučer, od 18 sati odlučivalo o kandidatu za gradonačelnika Anti Franiću.

– Umjesto da mi je odgovorio na mailove koje sam mu pisao povodom problema unutar splitske organizacije SDP-a, Goran Kotur je okolo molio za raspuštanje splitskog Foruma mladih te moje sankcioniranje. Nakon što ni to nije prošlo, otišao je korak dalje pa je prekršio Statut i uskratio mi prisustvovanje sjednici Gradskog odbora – pobunio se Kačić Bartulović.

Misleći kako se radi o nespretnosti poslao mu je primjedbu, no ni na nju nije dobio odgovor.

– Žalosti me što ne mogu vidjeti Kotura kako sam sebe predlaže za zamjenika kandidata, a nije imao petlje biti kandidat! – poručio je predsjednik Foruma mladih SDP-a te dodao na kraju dodao: “Franiću trepni tri puta ako si otet!”. To je objavio jučer poslijepodne na svom Facebook profilu dok je još trajala sjednica Gradskog odbora.

Podsjetimo, “Slobodna” je već pisala kako je većina Predsjedništva splitskog SDP-a, uputila pismo stranačkom čelniku Peđi Grbinu, od kojeg su tražili hitno rješavanje “splitskog problema” te da Goran Kotur preuzme odgovornost i kandidira se za gradonačelnika jer sada predloženog Antu Franića “ne poznaju ni oni ni javnost”.

– Ako je Franić najbolji kandidat, nije mi jasno zašto od samog početka nije bio predložen, nego su nekoliko ljudi prije njega ponudili tu poziciju – upitao se Kačić Bartulović.

Kako doznajemo, nekoliko puno poznatijih imena je ponuđeno da se na ovim lokalnim izborima za SDP natječu kao kandidati za gradonačelnika, čak i pojedinim nezavisnima koji su sada kandidati za druge opcije, ali nitko to nije prihvatio.

– Odbili su ih iz vrlo jednostavnog razloga. Vjerujte, nije zato što su se bojali da će biti fijasko na izborima, nego nisu htjeli biti marionete Goranu Koturu i Davoru Matijeviću, i nisu htjeli biti njihovi alibi igrači. Kotur i Matijević su odabrali cijeli stručni stožer, zamjenike, ali im je trebala samo neka maskota da popuni mjesto kandidata. Nitko to nije htio prihvatiti i onda su pet do podne došli s Antom Franićem – ispričao nam je predsjednik Foruma mladih SDP-a koji kaže da nema ništa protiv Franića, jer čovjeka uopće ne poznaje.

Kazao je da se u Forum uključio s 15 godina, u stranku s 18, a do danas s 27 godina nikada nije upoznao niti vidio SDP-ova kandidata za gradonačelnika. Kačić Bartulović je naglasio da su o Franiću znali samo ono što se pisalo u medijima, ali nisu dobili nikakvu informaciju unutar stranke. Inače, središnjica SDP-a je od svih organizacija tražila da predstave svoje kandidate do nedjelje 21. veljače.

Inače, središnjica SDP-a je od svih organizacija tražila da izglasaju svoje kandidate do nedjelje 21. veljače.

U Splitu je tek oko ponoći, sa zadnjim minutama tog roka, završila sjednica Glavnog odbora splitskog SDP-a na kojoj je predstavljen Ante Franić s 20-minutnim govorom preko zoom platforme. Dakle, nekoliko sati do krajnjeg roka za predstavljanje i izglasavanje kandidata, splitski socijaldemokrati o svome su raspravljali i negodovali.

Na koncu je, kako smo doznali, Ante Franić izabran za kandidata, a Goran Kotur za zamjenika. Neslužbeno smo doznali da odluka nije donesena jednoglasno.

Predsjednik Foruma mladih SDP-a Tonći Kačić Bartulović smatra da Koturova politika posljednje četiri godine nije uspjela iznjedriti jednog kvalitetnog kandidata te je sada od Kotura, kao predsjednika splitskog ogranka stranke, očekivao da preuzme tu poziciju, odnosno da u kriznoj situaciji kao kapetan broda preuzme odgovornost.

– Kao što sam najavio da će se dogoditi, Kotur je čovjek koji se prepao biti kandidat za gradonačelnika, ali je samog sebe predložio za zamjenika kandidata kako bi si osigurao još četiri godine u vijeću – prokomentirao je na kraju predsjednik Foruma mladih SDP-a.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close