AktualnoSlobodna DalmacijaVijesti

Dr. Olga Carević bila je svestrana žena, radila je na otkrivanju Sumameda, a borila se i protiv velikosrpske politike te zalagala za obranu Hrvatske

– Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uputio je u petak brzojav sućuti obitelji znanstvenice i humanistice dr. Olge Carević, u kojem ističe kako je ona svojim predanim mirotvorstvom i zagovaranjem najviših ljudskih vrednota ostavila dubok trag u hrvatskom društvu.

Iza doktorice Carević iznimna je znanstvena karijera na području biokemije i medicine, što potvrđuje niz nagrada i priznanja, kao i članstvo u Hrvatskoj akademiji medicinskih znanosti. Uoči početka Domovinskog rata, njezin apel za mir i protivljenje agresiji na Hrvatsku naišao je na snažan odjek u domaćoj i međunarodnoj javnosti, ističe predsjednik Sabora Jandroković.

Ona je svojim predanim mirotvorstvom, zagovaranjem najviših ljudskih vrednota i cjelokupnim djelovanjem radeći za opće dobro ostavila dubok trag u hrvatskom društvu. Neka nas njen život podsjeća na neprekidno prijateljstvo među ljudima i prijateljstvo čovjeka i prirode”, poručio je u sućuti Gordan Jandroković.

Ugledna znanstvenica i humanistica dr. Olga Carević, koja se tijekom Domovinskog rata zalagala za mirni suživot etničkih zajednica i demokratska načela, a kao Srpkinja javno se angažirala protiv velikosrpske politike, pišući javna pisma u obrani Hrvatske, umrla je u 96. godini.

Rođena je 9. travnja 1925. u Novom Sadu, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Godine 1945. došla je studirati u Zagreb na Farmaceutskom fakultetu, gdje je i diplomirala i doktorirala iz medicinske biokemije.

Dobitnica brojnih nagrada

Carević se nakon studija usavršavala Engleskoj, Belgiji i SAD-u, a kasnije se zaposlila u zagrebačkoj “Plivi”, predavala je na Veterinarskom fakultetu i Medicinskom fakultetu u Zagrebu te Centru za poslijediplomski studij. U Institutu “Ruđer Bošković” i u Zavodu za zaštitu zdravlja radila je kao znanstvena savjetnica, piše gloria.hr

Osim toga, Carević je poznata po tome što je sudjelovala u istraživanjima koja su rezultirala otkrivanjem antibiotika Azithromycina, kojega je Pliva 1988. lansirala pod nazivom Sumamed.

Ova svestrana žena radila je i surađivala na nekoliko inozemnih sveučilišta: u Birminghamu, u Louvainu, gdje je surađivala s nobelovcem Christianom de Duveom i istraživala lizosome, na sveučilištu Rockefeller u New Yorku, Harvard u Bostonu te Sveučilištu Karolinska u Stockholmu.

Bila je članica Hrvatske akademije medicinskih znanosti, The New York Academy of Sciences, European Society of Toxicology, te počasna članica International Society for the Study of Xenobiotics.

Tijekom Domovinskog rata zalagala se za miran suživot etničkih zajednica i demokratska načela te je zagovarala pristup Republike Hrvatske Europskoj uniji. Njezin prilog uvršten je u Egidin zbornik “Hrvatska Agenda 2000”. Kao Srpkinja zalagala se protiv velikosrpske politike te je pisala javna pisma u obrani Hrvatske.

Carević je u svojoj karijeri dobila mnoštvo nagrada, među kojima su: plaketa s likom Zdravka Lorkovića, nagrada “Europski krug” 1994., Hrvatskoga Vijeća Europskoga pokreta u Zagrebu za promicanje demokratskih vrijednosti, a odlikovana je i redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close