AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Donji dom Kongresa počeo raspravu o opozivu Trumpa: optužuju ga i da je prošli tjedan svojim govorom potaknuo nemire na Kapitolu

Zastupnički dom američkog Kongresa u srijedu je započeo raspravu o drugom pokušaju opoziva predsjednika Donalda Trumpa, nakon što su njegovi pobornici prije tjedan dana upali u tu zgradu. 

Donji dom parlamenta u srijedu će prvo glasati o pravilima rasprave koja će uslijediti. 

Ako ona budu odobrena, što se očekuje, kasnije tijekom dana će se glasati o članku opoziva kojim se Trumpa optužuje da je prošli tjedan svojim govorom potaknuo nemire na Kapitolu u kojima je život izgubilo pet osoba. 

Trump bi u srijedu tako mogao postati prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no svjetski mediji pišu kako su male šanse da se opoziv potvrdi i u gornjem domu u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji. 

Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. siječnja, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena. 

Za opoziv su potrebne ruke dviju trećina zastupnika u gornjem domu, što znači da bi se najmanje 17 republikanaca tada trebalo usprotiviti predsjedniku, piše agencija Reuters. 

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close