BusinessSlobodna Dalmacija

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca: Mjere daju učinke, nema značajnijeg pada zaposlenosti

Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, rekao je u razgovoru za N1 da se opseg mjera za pomoć gospodarstvu za iduću godinu tek treba definirati, a dio bi mogao biti definiran već sutra na sastanku koji je sazvao ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, piše N1.

“Mjere će se morati nastaviti jer se prilike neće smiriti u dogledno vrijeme. Kakav će opseg mjera biti, tek ćemo vidjeti, možda već sutra doznamo jer je ministar Tomislav Ćorić najavio sastanak na koji je sam pozvan. Vjerojatno će biti riječi i o tome, no mjere još nisu definirane. Bojim se da mjere morati biti nastavljene, a i širit će se krug korisnika i morat će se definirati neke nove mjere”, rekao je Damir Zorić i dodao o sastanku:

“Ne znam za druge sudionike, sutra je prijepodne, a prema temi razgovora zaključujem da će biti govora o mjerama za sprečavanje pandemije.”

Zorić kaže da nijedan poslodavac ne može biti zadovoljan ovakvim stanjem, kakve god mjere bile: “Kad dođete u priliku da ne možete raditi, onda ste kao u kavezu i ne možete biti zadovoljni. U ovim neprilikama mjere daju određene učinke. Onaj prvi set od proljeća koji se protegnuo, daje određene učinke jer nismo zabilježili značajniji pad zaposlenosti ili otpuštanja. Manje zaposlenih je sezonalna oscilacija koja bi i inače bila nakon sezone. Ne možemo se mjeriti s razvijenim zemljama poput Njemačke, ali mjere kakve jesu polučuju neki rezultat.”

Ne slaže se s tvrdnjom da se u idućoj godini može očekivati veći broj otkaza:

“Mislim da ne jer ovaj drugi set mjera daje učinke. Ide se na to da se očuvaju i tvrtke kojima je posao onemogućen. Možemo komentirati jesu li mjere dovoljno dobre, ali neki učinak daju i te tvrtke će opstati dok postoje mjere.

Mi tražimo da traju toliko dugo dok traje ova epidemiološka situacija. Kad to prođe, čeka nas novo vrijeme, više rada, povećanje potražnje za svime što smo u proteklom razdoblju propustili. Ne očekujem da će doći do otpuštanja, nego obrnuto, trebt će više raditi. Prve procjene su da ćemo se u 2022. vratiti na prošlu godinu, sad se više priča o 2023., ali neće to biti moguće ako ne bude zaposlenih ljudi. Važno je da nam se gospodarstvo održi na nekoj kompetitivnoj razini, bit će žestoka utakmica iz drugih država.”

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close