AktualnoHrvatskaJutarnji listVijesti

DESETI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM U HRVATSKOJ Ministar zdravstva Vili Beroš: ‘Riječ je o vozaču kamiona iz Varaždina koji je bio u Italiji’

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je u Hrvatskoj potvrđen deseti slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o vozaču kamiona iz Varaždina koji je bio u Italiji.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da će kontakti desetog zaraženog biti stavljeni pod nadzor.

Ministar Beroš kazao je da su svi oboljeli u dobrom stanju te da za sada nema naznaka da će biti još zaraženih.

Da je devetero oboljelih od koronavirusa u dobrom stanju potvrdila je i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Ministar Beroš kazao je da vozač kamiona nije bio u kontaktu s bolesnim ljudima u Italiji te je poštovao uputu da bude u samoizolaciji, ali je ipak razvio bolest.

Markotić je kazala da se devet uzoraka od devet bolesnika testira.

– 266 uzoraka je stiglo u Kliniku. Povremeno dobivamo i bliže kontakte za što ima epidemiološkog opravdanja, za njih laboratorij nema podatke te se to prati u epidemiološkoj službi. U prosjeku oko 230 ljudi je bilo pod sumjnom, dok su ostalih tridesetak ili kontrole ili bliži kontakti koji su praćeni – kazala je Markotić.

Ministar Beroš je na pitanje razmatra li se proglašavanje epidemije u Hrvatskoj kazao da se najprije proglašava opasnost od epidemije te da se radi o administrativnoj mjeri koja omogućuje ministru mobilizaciju radnika i olakšava mu posao. 

– Na vrijeme smo aktivirali Stožer civilne zaštite i da ga nismo aktivirali vjerojanto bi ranije proglasili opasnost – kazao je ministar zdravstva.

Tags
Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close