Magazinsibenik.in

Deset zimskih čajeva za jačanje imuniteta: Topla šalica za zimu bez prehlade

1. Zimski čaj
Potrebni su vam 1 šalica sjemena korijandra, 3 narezana koluta (tri ploške) đumbira i 3 šalice vode. Sjemenke korijandra operite, a đumbiru ogulite koru i sitno nasjeckajte. Prelijte sadržaj vodom i kuhajte dok voda ne ispari na količinu dostatnu za 2 šalice čaja. Čaj procijedite i poslužite. Pijte ga vrućeg, polako, u malim gutljajima.

2. Ehinaceja
Ravnu žlicu nasjeckanog korijenja stavite u lonac s 500 ml vode i pola sata kuhajte na laganoj vatri. Tako pripremljeni čaj pijte od dva do tri puta na dan. Kao alternativu možete uzimati gotove tinkture ehinaceje.

3. Đumbir
Kod gripe i prehlade odličan je čaj od đumbira, koji se pije dva puta na dan. Pola žličice sitno narezanog đumbira ostavi se da odstoji deset minuta u šalici vruće vode. Ovaj čaj također jača imunološki sustav.

4. Lovor
Lovor ima antiseptično djelovanje i dobar je kao sredstvo za iskašljavanje. Tri usitnjena svježa lovorova lista kuhajte 10 minuta u dva i pol decilitra vode. Ostavite da odstoji (poklopljeno) 10 minuta. Procijedite, dodajte žlicu limunova soka i dvije žličice meda. Kod gripe ili bronhitisa pijte od dva do tri puta (po 2,5 dcl) čaja od lovorova lista.

5. Anđelika
Prelijte žličicu korijena anđelike s 3/4 šalice vode i postupno zagrijte do vrenja. Maknite s vatre, ostavite da stoji pet minuta i procijedite. Pripremljeni čaj podijelite u dvije doze i popijte tijekom dana, protiv probavnih problema, prehlade, kašlja i gripe.

6. Stolisnik
Stolisnik je također odlična biljka kod sezonske gripe ili raznih prehlada jer potiče znojenje te izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Osim toga, pomaže sniziti tjelesnu temperaturu i smanjiti upalne procese u organizmu. Za pripremu čaja prelijte jednu do dvije žličice stolisnika šalicom vrele vode, ostavite da stoji pet minuta pa procijedite.

7. Crveni luk
Organski uzgojen luk izrežite s ljuskom. Potom zakuhajte na laganoj vatri, kuhajte dok pola količine tekućine ne ispari, procijedite i pijte toplo. Okus ovako pripremljenog čaja slatkast je i ugodan, a prema želji može se dodatno zasladiti medom. Ako vam okus čaja ne odgovara, možete ga popraviti drugim ljekovitim biljem – majčinom dušicom, kaduljom, lovorom, kamilicom…

8. Bazga
Vrhom puna žličica cvjetova bazge prelije se s dva decilitra vrele vode, ostavi poklopljeno deset minuta da odstoji, a zatim se, što je moguće toplije, popije, odmah legne u krevet i dobro se pokrije. Uz dvije vruće šalice čaja od bazge možete na taj način provesti kuru znojenja koja će izliječiti mnoge prehlade i gripu već na početku. Pijte nezaslađeno, a kod kašlja dodajte žličicu meda. Triput na dan pije se jedna do dvije šalice vrućeg čaja.

9. Ljuti čaj
U lonac stavite 3 šalice vode, 1 štapić cimeta, 3 kriške svježeg đumbira, 1 žlicu klinčića, 1 žličicu kurkume i prstohvat kajenskog papra te zakuhajte. Pustite da se kuha na laganoj vatri 10 minuta. Dodajte 1-2 žlice meda, sok od pola limuna i dobro promiješajte. Procijedite čaj i popijte dok je topao.

10. Masala čaj
Za dvije šalice čaja potrebno vam je: 1 šaka listića ili četiri vrećice crnog čaja, 2 šalice mlijeka pomiješane s jednom šalicom vode, 3 žličice šećera, 1 štapić cimeta, 1 žličica kardamoma, 5-7 klinčića, komadić đumbira, pet zrna papra i jedan zvjezdasti anis (illi 1/2 žličice običnog anisa).

Kad mješavina vode i mlijeka proključa, dodajte čaj i začine. Na laganoj vatri kuhajte još pet minuta uz neprestano miješanje. Ako imate osjetljivi želudac, stavite manje začina i popijte samo nekoliko gutljaja. Umjesto od crnog čaja, poslijepodne masalu pripremite od rooibosa, koji ne sadrži tein, pa ne razbuđuje, prenosi 24sata.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close