AktualnoSlobodna Dalmacija

Deset točaka zbog kojih će inauguracija Joea Bidena biti presedan u povijesti: sve ispada nenormalno, osim Lady Gage i J.Lo

U Sjedinjenim Američkim Državama predsjednički se izbori odvijaju prvog utorka u studenom svake četiri godine, a inauguracija 20. siječnja u slučaju da je izabran novi predsjednik.

Zahvaljujući brojnim nepovoljnim okolnostima, taj datum jedna je od rijetkih tradicija koje će se održati na inauguraciji Joea Bidena.

Mnogi su s nestrpljenjem iščekivali 2021. godinu, a barem pola Amerike i da maknu Donalda Trumpa iz Bijele kuće. Ipak, nova godina uvelike je barem za sada podbacila, a trenutak u kojem Biden preuzima vlast kao da će samo podsjetiti njegove sunarodnjake na sve nedaće koje su ih snašle.

1. Samo dva tjedna prije inauguracije izbili su krvavi neredi u kojima su Trumpovi pristaše odlučili ne prihvatiti Bidenovu pobjedu, a petero ljudi pritom je izgubilo život.

S obzirom na to da su se odvili na istom mjestu gdje će biti inauguracija, izdana su brojna upozorenja zbog potencijalne ugroze sigurnosti.

2. Donald Trump je 8. siječnja na Twitteru potvrdio da ne namjerava prisustvovati inauguraciji svoga nasljednika. To ga čini prvim predsjednikom koji će izbjeći protokolarnu dužnost u više od 150 godina i tek četvrtim u ukupnoj američkoj povijesti.

3. Napuštajući Bijelu kuću, Melania Trump, aktualna prva dama SAD-a otišla je noseći sa sobom najniži rejting popularnosti otkako je u nju ušla 2016. Sa samo 42 posto podrške, svrstala se na dno liste popularnosti prvih dama u nekoliko desetljeća unazad.

4. Proslave su već neko vrijeme bile usmjerene na to da se prebace online zbog epidemije koronavirusa. Službenici javnog zdravstva zahtijevali su od svih koji će doći na inauguraciju da nose maske, da poštuju mjere socijalnog distanciranja i da im se mjeri temperatura, tako da inauguracija ni prije nereda na Kapitolu nije trebala izgledati kao ni jedna do sada.

5. Lokalna policija još od 6. siječnja centar Washington DC-a drži pod opsadnim stanjem, a na dan inauguracije ondje će boraviti oko 25 tisuća pripadnika nacionalne garde koji će grad štiti od potencijalnih izazivača nemira. Pozivaju se svi oni koji su namjeravali doputovati u Washington da to ne učine.

6. Gradonačelnica Washington DC-a Muriel Bowser izdala je javno priopćenje koje dopušta državnim dužnosnicima da zapovjede stanovnicima i zaposlenicima u gradu da ne napuštaju objekte u kojima žive i rade do 21. siječnja.

Novinarima je rekla da smatra takve naredbe opravdanima, dokle god Trump nastavlja širiti bijesne poruke o tome da su izbori bili nevažeći.

7. Airbnb je poslušao pozive lokalnih dužnosnika da se ne putuje u grad, otkazujući sve rezervacije u gradskom području uključujući i zajednice u okolnim Marylandu i Virginiji. U gradu se zatvara i više od desetak postaja podzemne željeznice.

8. Joe Biden položit će predsjedničku zakletvu na stepenicama Kapitola. Unatoč strahu da će se pro Trumpovi izgrednici vratiti u Washington na Dan inauguracije, Biden je inzistirao da se s tim dijelom protokola nastavi prema običaju.

9. National Mall, gdje se inače okuplja vesela gomila da bi pozdravila predsjednika od Kapitola prema Lincoln Memorialu, kao i na desetke okolnih ulica i spomenika ostat će zatvoren za javnost do dugo nakon događaja.

Tribine namijenjene publici skinute su već nakon 6. siječnja. Tradicionalni mimohod avenijom Pennsylvania zamijenit će virtualni mimohod koji će se prenositi na televiziji, najavio je predsjednički inauguralni odbor. Isto tako će i koncerti brojnih izvođača biti prikazani na samo putem TV-a i online mreža.

10. Probna inauguracija 18. siječnja je prekinuta nakon što je uočen gusti dim iznad Kapitola. Nakon prvotne panike ispostavilo se da ne gori zgrda Kongresa i Senata već obližnje beskućničko naselje. Među mnogima je to izazvalo paniku i “loš predosjećaj”.

Protokol uz Gagu, J. Lo i Hanksa

Četverogodišnje trajanje mandata, od prvog Georgea Washingtona 30. travnja 1789., utvrđeno je američkim ustavom.

Predsjednik nakon prisege ima nastupni govor u kojemu iznosi svoje najvažnije ciljeve u mandatu.

Svečanost se tradicionalno održava na otvorenom uz rijetke iznimke zbog nevremena.

Ronald Reagan na drugi je mandat 1985. prisegnuo u zgradi Kongresa jer je vani bilo -15 stupnjeva.

Umjesto uobičajenih 200.000 ulaznica za inauguracijske svečanosti, ove će ih godine biti samo tisuću.

Himnu će otpjevati Lady Gaga, na licu mjesta će zapjevati i Jennifer Lopez, a filmska zvijezda Tom Hanks vodit će poseban televizijski program koji će istodobno emitirati sve vodeće američke televizije osim Foxa.

Donald Trump neće doći.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close