AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Demokrati ne odustaju od opoziva Trumpa, koji poručuje kako ‘vlada veliki bijes‘ zbog već drugog pokušaja da ga se opozove prije isteka mandata

Američki predsjednik Donald Trump, pod pritiskom da odstupi jer su njegovi pobornici prošli tjedan upali u Kapitol, u utorak je rekao kako postoji veliki bijes zbog ponovnog pokušaja da ga se opozove, prenose agencije. 

“Ne želim nasilje“, kazao je Trump novinarima uoči odlaska do zida na granici s Meksikom u blizini Alama u saveznoj državi Teksas. 

U svom prvom obraćanju novinarima od 8. prosinca, republikanac nije htio odgovarati na pitanja o svojoj ostavci te je kritizirao novi pokušaj demokrata da izglasaju njegov opoziv. 

“Ovaj pokušaj opoziva izaziva nevjerojatan bijes, a oni to čine i užasno je to što rade“, naglasio je predsjednik na odlasku, a prenosi agencija Reuters. Inicijativu demokrata nazvao je nastavkom “lova na vještice“ usmjerenog na njega. 

Svoj govor za koji ga optužuju da je potaknuo njegove pobornike da napadnu Kapitol je nazvao “potpuno primjerenim“, prenosi agencija dpa. 

“Ako pročitate moj govor, a mnogi su to učinili… analiziran je i ljudi smatraju da je ono što sam rekao potpuno primjereno“. 

Trump bi u srijedu mogao postati prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u donjem domu američkog Kongresa, no mediji pišu kako su male šanse da se opoziv potvrdi i u gornjem domu, u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon izbora u saveznoj državi Georgiji. 

Republikanski predsjednik je u utorak i optužio velike tehnološke tvrtke da su podijelile naciju, nekoliko dana nakon što su zatvorile njegove račune.

“Mislim da rade groznu stvar za našu državu i našoj državi te vjerujem da će im se to pokazati kao katastrofalna greška“, dodao je Trump. Trumpu su pristup svojim uslugama, među ostalima, zabranili Apple, Google, Amazon i Facebook, a Amazon je zabranio i konzervativnoj društvenoj mreži Parler da se koristi njegovom platformom.

Demokrati će u utorak dati posljednju šansu predsjedniku Trumpu da napusti funkciju prije no što ga pokušaju po drugi put opozvati zbog napada njegovih pobornika na Kongres 6. siječnja.

Zastupnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu imaju demokrati, planira glasati o opozivu već u srijedu ako Trump do tada ne odstupi s dužnosti ili ga potpredsjednik Mike Pence ne odluči ukloniti na temelju američkog ustava. 

Donji dom američkog parlamenta će u utorak glasati o rezoluciji kojom će pozvati Pencea da aktivira 25. amandman, nikad ranije iskorišten, koji omogućava većini u vladi da smjeni predsjednika ako on ili ona ne mogu ispunjavati svoju dužnost. Penceovi saveznici tvrde kako on nije sklon toj ideji. 

Nasilje koje je prošli tjedan izbilo na Kapitolu stvorilo je razdor između Trumpa i Pencea, pa nisu danima razgovarali, prenosi agencija Reuters. Dvojac se u ponedjeljak sastao u Bijeloj kući, a izvor iz vlasti tvrdi da su razgovarali o nemirima. 

“Imali su dobar razgovor, raspravljali su o tjednu pred nama i o protekle četiri godine rada i postignuća vlade“, dodao je dužnosnik.  

Ako Trump ne odstupi, a Pence ne aktivira članak do srijede, demokratski čelnici planiraju raspravljati o opozivu u donjem domu, tjedan dana nakon nemira zbog kojih su se zastupnici satima skrivali u zgradi Kongresa i koji su odnijeli pet života. 

Dvije demokratske zastupnice, Pramila Jayapal i Bonnie Watson Coleman, objavile su kako su nekoliko dana nakon nemira bile pozitivne na koronavirus jer su satima bile zatvorene s kolegama, uključujući republikance koji nisu nosili maske, kako bi izbjegle gomilu koja je upala u zgradu. 

Demokrati su u ponedjeljak optužili Trumpa da je pokrenuo nemire govorom kojim je motivirao tisuće pobornika da marširaju do Kapitola gdje je trajala sjednica na kojoj je potvrđena pobjeda demokrata Joea Bidena na izborima 3. studenoga. 

“Prijetnja predsjednika Americi je hitna, pa će takvo biti i naše djelovanje“, rekla je čelnica demokrata Nancy Pelosi. 

Trump ima još osam dana mandata, pa su šanse da će ga demokrati u drugom pokušaju uspjeti opozvati male. 

Opozivu treba prethoditi proces u Senatu u kojem republikanci i dalje imaju većinu, a koji je na pauzi te će se sastati tek 19. siječnja, dan prije Bidenove inauguracije. 

Za opoziv su potrebne ruke dviju trećina zastupnika u gornjem domu, što znači da bi se najmanje 17 republikanaca trebalo usprotiviti predsjedniku. 

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close