AktualnoSlobodna DalmacijaVijesti

Dan s Marinom koja spašava životinje na Baniji: Potresne priče o ljudima koji su plakali pri rastanku sa svojim blagom, a užasne o kradljivcima hrane

Čak i oni koji nisu iz redova zadrtih ljubitelja i zaštitara životinja sažalit će se nad sudbinom barem onih “beštija” koje – ako ništa drugo – vole pojesti: janjadi, krava, koza. Takvo, korisno blago uz male kućne ljubimce kolateralno je nastradalo u potresu koji je u osvit nove godine pogodio Baniju, ostalo je napušteno, nezbrinuto, bez hrane i skrbi.

Naravno, bilo je najteže prvih dana, kad su očajni vlasnici napustili kuće spašavajući vlastiti život. Sad se već pomalo u njih vraćaju, preživjelo blago zbrinjavaju, zbrajaju štetu. Nekima će zbog ugibanja domaćih životinja o kojima im ovisi egzistencija ova, ionako teretna godina, biti dodatno otežana…

Ono što se spasiti dalo, spasile su umnogome vrijedne ruke volontera iz brzopotezno osmišljenog, kriznog projekta “SOS za životinje” Sisačko-moslavačke županije, kojega je jedna od glavnih nositeljica bila 50-godišnja Marina Ferenčić.

Marina je prevoditeljica za njemački jezik i vanjska suradnica inozemne tvrtke, te osoba koja već godinama vodi koprivničku udrugu za zaštitu životinja “Lajka”.

Jedna je od onih koja je nakon prirodne katastrofe odmah reagirala, uključila se u projekt pomoći životinjama – ali i ljudima. Od prvog dana do danas, dok tlo u Baniji još drhti, organizira prikupljanje pomoći, hrane, kamp-kućica za ljude i obilazi životinje.

Nije joj teško svaki drugi dan sjesti u automobil i prijeći tristotinjak kilometara u dva smjera, od Koprivnice do Banije, kako bi nahranila tuđe životinje, neke i udomila u vlastitu domaćinstvu.

Udomiteljski prostor, azil kojim raspolaže, zapravo smatra dijelom vlastita doma, a životinje svojim ukućanima. Ima trenutno kod sebe dvadesetak “peseka”, ovih dana predsjednik društva “Prijatelji životinja”, karizmatični Luka Oman, osobno joj je dovezao na čuvanje četiri koze. Stižu i tri kunića; moraju u Koprivnicu, kaže Marina, nemaju gdje drugdje.

Najteže joj je, veli, razmišljati o životinjama kao o blagu namijenjenom za eksploataciju i klanje; zato o tome ne razmišlja. Dok su kod nje, svakako su na sigurnom “od svih tih zala”.

Očekivano, Marina je veganka, prvenstveno zbog etičkih razloga. U tor ovaca i janjadi u okolici Gline, za koje se do jučer brinuo mladi bračni par s četvero djece, sad odlazi ona nekoliko puta tjedno jer im nema tko drugi dati hranu; kućevlasnici su dobili privremeni smještaj jer im je dom ozbiljno oštećen u potresu, životinje su same.

Tri ovce su tijekom potresa uginule (“umrle”, kaže Marina) od straha, za preostale se brine ona sa sinom Andrejem, noću ih čuva pas od gladnih čagljeva. Vukova, na sreću, u ionako surovoj Baniji zasad nema. Njih bi pas teško otjerao lajanjem.

– Vidite ovu bebu – nježno gleda Marina u janjčića na rukama. – Pa tko bi ga imao srca pojesti? – pita, a mi diplomatski šutimo. Treba poštovati pravo na različitost. I Marina ga poštuje, napominje.

– Nisu svi u projektu “SOS za životinje” vegani, ima i vegetarijanaca – kaže.

Svi su, pak, kao jedan prionuli na zaštitu stoke sitnog zuba, koza, ovaca, svinja. Ima i puno peradi “u problemu”, kućnih ljubimaca. I konja ima.

– U Sisku je prihvatni centar za hranu namijenjenu kućnim ljubimcima, u plesnoj školi. U sisačkoj središnjici BBB-a je pak privatni centar za šlepere stočne hrane – dopunjava Marininu priču Natalija Mijaljević iz Gline, također gorljiva aktivistica i djevojka koja je ustupila svoj prostor, inače u najmu lokalne autoškole, za potrebe prihvatnog centra.

Tu građani Gline, Siska, Petrinje i okolnih manjih mjesta mogu slobodno doći po hranu za svoje životinje. Tijekom našeg razgovora to je učinio Stjepan Šantek iz sela Viduševca; došao je po hranu za svoje dvije mace, te susjedine mačke i psa.

– Životinje prve osjete potres, uznemire se i ustrče. Moje mačke su još lagano u šoku, čini mi se – primjećuje mačkoljubac Stjepan, inače zaposlen kao domar i vozač u Centru za socijalnu skrb Glina. Osobno je u potresu imao sreće – kuća mu je neznatno oštećena; građani Banije, naime, rušenje “samo dimnjaka” doživljavaju ravnim dobitku na lotu.

– Kod nas je stanje super, mijenjamo samo dimnjake i bojler – sažima čovjek.

Marina pomaže u diobi hrane, kako za životinje tako i, rekosmo, za ljude. Ipak više za životinje.

– Imamo za blago sijeno, kukuruz, zob, ječam, pšenicu, gotovu stočnu hranu, krmivo za svinje. Klopicu za male kućne ljubimce svakojaku. Obilazimo i napuštene kuće, a svatko od nas – svaki čovjek, ustvari – ima moralno pravo, čak i obavezu (!) osloboditi s lanca psa zatečenog bez vlasnika.

Inače je to barbarska navada pse uopće držati na lancu, pogotovo kratkom. Takvi su psi, vezani, izloženi pogibelji i mi ih oslobađamo i zbrinjavamo. Blago vodimo na OPG-ove ili, eto, u naša prihvatilišta.

Naravno da se zalažemo i za ljude, k tomu. Ulažemo apele za obnovu kuća sa štalama, ljudske priče i razorene živote gledamo svaki dan. Trebali ste vidjeti čovjeka koji je plakao za svojim kozama; to slama srce. Obećali smo ih čuvati kao rod rođeni – prisiže Ferenčić.

Ističe i da su ljudi jako skromni, nitko ne uzima više hrane nego što treba njegovim životinjama. Vrlo su realni, zahvalni, veli. Nažalost, ima i onih koji se okoriste nevoljom.

– Opljačkali su nam skladište u Prekopima, nestalo je četrnaest vreća hrane za pse i mačke. To će netko vjerojatno preprodati – tužno govore Marina i Natalija.

Ipak, više je lijepih vijesti o ljudskoj dobroti u ovim vremenima “od mižerje”, rekli bismo mi u Dalmaciji.

– Poznati pisac i motivator Bruno Šimleša i njegova supruga Maja darovali su kućicu za psa u Gornjem Selištu – doznajemo. Na sastanak s aktivisticama za zaštitu i spas životinja stiže i mladić u zelenoj kapi, sa zelenom šiltericom. Pristojno pozdravlja nazočne, sjeda. Marina će:

– Evo, stiglo nam je pojačanje iz redova Bad Blue Boysa – kaže.

– Više izgleda kao Good Green Boy – primjećujemo.

– Ma svi smo mi ovdje “good”. I “evergreen”. Loš čovjek ne može voljeti životinje – vedro prihvaća Marina, super cura iz Koprivnice.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close