Slobodna DalmacijaSplit

Damir Šarac: Moglo se za Sudamju puno više učinit bez obzira na virus. Barem je vatromet moga bit!

Lipo nan ga je fikalo za ovu Sudamju. Oho! Virus nas je pobija gore nego svi dušmani i sve kuge, kolere i patule u istoriji.
Najpri smo bili ka tići u škurici skoro dva miseca, za to vrime odumra je svaki trag života u gradu, a kad smo konačno otrali krmeje i izašli na sunce jer su olakšale kadene od karantene, već je doša Sveti Duje. Iznanadija nas je, odma fjera u prsi.

A kako smo ga proslavili, kako smo mu zafalili šta nas je očuva od kataklizme koju smo gledali i još gledamo u zemljama oko sebe? Nikako. I gore nego šta bi smili. Je, nema skupljanja, a mi smo se baš na ti dan volili turat ka voli u ogradi. Dobro, odrekli smo se blagdanskih kava, likera, marendi i obida, ništa od vele mise na Rivi – za tin puno i ne triba žalit dok se ne vrati na neko svetije misto – onda smo prikrižili i sajam, nema kuvača i tica-klapalica za dicu. Dobro.

Po ure koncetra

Nema teče na Peškariji za naranit siromaje, bar oni da znadu kad je fjera.

Nema izložbi, mužike, ‘Akvarela’ u teatru, veslačke regate u portu; a ko zna di su Gusari, Oksfordi i Kembridži, biće potižu ergometre u tinelu…

Klape su isto ostale nasuvo. Neće se otvorit Hrvatski dom, a to je tribalo bit svečano, jer zaboravili smo već koliko godin ga rekuperajemo. Ne čuju se dubrovački trombunjeri, nema vlaških kola. Ni velikoga koncerta navečer. Ajde sve ovo može se i razumit. Virusna opasnost i naše grljenje i tiskanje ne idu skupa.

Cila se fjera svela na mižerju po internetu. Kad san užežin fešte otvorija program Grada Splita, skoro san afana. Misa iz katedrale – gledajte na jubito. U šest popodne tenor Marko Pecotić obaće grad pivajući s kamiona, ajde to je bar nešto, iako smišno.

Večernji koncert isto će bit po danu – Petar Grašo pivat će na praznome Peristilu priko televizije, i to na snimku, sve je to bilo nikidan. Nije loša ideja, Grašo je svakome drag. Ali znate li koliko će trajat ti koncert? Po ure! Nećeš imat vrimena namistit se na kauču, a već je finito. Još ćeš uvatit Pecotićev pivajući kamion u svome kvartu. I još će bit dan.

Ima još toga, naravno na ekranu. Iza obida nemojte ić ubit oko, nego se lipo nacrtajte isprid kompjutera i od tri ure možete na Facebooku gledat i slušat koncert Gordana Tudora, Lucije Mrkonjić i Borisa Žuvele. Iza toga odma pribacite na YouTube i tamo će van plesat KUD Jedinstvo, a čin to završi, HNK-ovci će izvest ariju ‘O kućo mala’ iz Akvarela i tekst Marka Uvodića o Splitu kako se budi. Jušto kad je zaspa. Čin to poslušate, zavrtite natrag na Facebook di će bit virtualne izlože iz Muzeja grada i Etnografskoga muzeja. Ostat ćete na istoj mriži i pogledat objavu Collegiuma Split kroz povist o tradicijskome štovanju svetoga Dujma. To da znate šta smo izgubili.

Ovako će van kopajući kanale proć jedno lipo popodne. Je, bit će i tri mise u katedrali prije mraka na koje će moć ulist pedesetak svita i nešto okolo po Peripteru, pa bi onima koji viruju to moga bit dobar doživljaj blagdana.

Ka, nije se moglo više…

Ali puno toga se moglo! Ajmo od kraja. Zašto nije moga bit vatromet?! Izašli bi na balkone i znali da je i svetome Duji drago kad ga lagode svitla u nebesima. Ako ništa, vatromet je moga bit!

Moga je bit i procesjun, malešni. Moga je biskup pronit srebrenoga svetoga Duju barenko do Pjace, da ga malo provitri i da mu pokaže kako izgleda grad kad je prazan i u straju. I na dižgracjan većin od ove tako se činilo. Civilna zaštita bi pravila red da se svit ne skuplja. A onda misa na Peristilu. Trista svita je opet više nego pedeset. Na zraku i sa distancon. Jel da se moglo, a zakoni i propisi ne bi se kršili. Od prošle nedije i tako su počele mise s narodon.
I klapalice su se mogle prodavat; ako radu banci na pazarima s verduron, šta ne bi mogli i sa zjogatulama? Neka i dica znaju kad je Sveti Duje.
I siromaje se moglo počastit. Svakome u gamelu. Mužika se mogla puštat s razglasa, pa neka trumbetaje, neka je veselo u arji, šta fali.

Preskočili Kružića

A onda i oni Grašin koncert od po ure. Da po ure. To mi nikako ne uliza u glavu. I opet se sitin da nema vatrometa. To je šteta. Mogli su bar lanjski prikazat – isto na televiziju ili internet – pa učinit figuru.

Jedna od stvari koje ne znan i nikako ne razumin je zbog čega se nije moglo Nagradu grada Splita konačno dodilit dr. Dejanu Kružiću. Ako ima još ko u Splitu kome triba objasnit ko je ovi profešur ekonomije, eto neka i zna: pored prijašnje karijere u velikin firmama, godine 2002. imenovan je za šefa gradskih financija koje su onda ka i uvik bile debule i izmišane. Nikad para. Novinari su u to vrime trkali prid Banovinu snimat kako dugo u noć svitli samo njegova ponistra. Svi su pali na gujcu kad je nakon godinu dana doveja gradski proračun u suficit i ostavija dovoljno pinez da se pokriju dugogodišnji nagomilani dugovi. Tada je dobija Medalju grada za zasluge, a Split je bija jedini grad u Hrvatskoj bez dugova! Odma iza toga zaključa je gradsku blagajnu i iša na Ekonomski fakultet, di je u međuvremenu dobija pet nagrada.

I tada se, ničin izazvan, uvatija problema koji se smatra nerješivin: pravome ratu oko Spaladium Arene i doprinija da se grop sudskih procesa odriši u korist Splita!

Za Nagradu grada kandidirali su ga građani, njih priko sedan stotina svih struka i dobi potpisalo je peticiju podrške. Ali komišjun je procijenija da njegov doprinos nije dovoljan.

Da se ne more stavit s drugima. Sigurno je tako, među deset nagrađenih, kojima svaka čast i pomast, nije bilo mista za Dejana Kružića. Krasna sramota!

Radi svega ovoga fjera svetoga Dujma ove je godine još gorča nego šta bi je ijedan virus pokvarija. Ni ono malo programa šta se moglo napravit nije se učinilo. Onda je boje da i nema vatrometa. A šta bi tribali slavit? Manji smo nego šta bi se reklo, manji od virusa.

Nećemo mi pokvarit Sudamju našemu svetomu Duji. Ona je uvik sunčana, zlatna, cvitna i raspivana. Bila je takva i bit će opet. Bila bi i bolja da joj mi ne smetamo. Zato, na dobro nan došla Sudamja. Valjda će se neko sitit šta je to.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close