AktualnoSlobodna DalmacijaVijesti

Dalmatinski inženjeri se vratili iz razrušene Petrinje, ali samo kako bi predahnuli i dodatno se ekipirali: ‘Ima još puno posla, pridružite nam se!‘

Dio inženjera iz Dalmacije, koji su nakon potresa na Banovini imali pune ruke posla, vratili su se kući. Na poziv Hrvatske komore inženjera građevinarstva, u preglede oštećenja i uporabljivosti objekata na području zahvaćenom prirodnom katastrofom, uključilo se njih šest stotina.

– Zahvaljujemo na angažmanu svim inženjerima. Obavivši čak petnaest tisuća pregleda, napravili su golem posao – kaže Adela Visković, dopredsjednica Udruge građevinskih inženjera Splita.

Na Banovinu su se, uz kolege iz cijele Hrvatske, odmah nakon potresa uputili građevinski inženjeri sa splitskog i dubrovačkog područja. Na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, inženjeri su prije izlaska na teren imali kratku edukaciju.

– Posla je još jako puno, jer su vlasnici prijavili štetu na preko trideset tisuća objekata – ističe Adela Visković, i dodaje da se građevinski inženjeri, državne službe i volonteri, utrkuju s vremenom, jer zima stišće, temperature padaju ispod nule, a još ima onih koji spavaju po automobilima ispred srušenih ili oštećenih kuća.

– Druga ekipa građevinskih inženjera već je danas krenula na teren i u Sisačko-moslavačkoj županiji će biti do srijede, a treća smjena na Banovinu ide u četvrtak. Za daljnje korake čekamo nove prijave šteta, jer posla ima poprilično, a svi idući koraci ovise o našim pregledima – kaže naša sugovornica.

Inženjeri pozivaju građane da im jave kontakte i adrese onih kojima je potrebna konkretna pomoć, tako da čim prije iziđu na izvide. U ime HKIG-a, profesoru Josipu Ataliću i njegovim suradnicima na području pogođenim potresom, uručena je radna stanica LenovoX1 Ekstreme.

Iz Hrvatske komore građevinskih inženjera – Područnog odbora Split te Udruge građevinskih inženjera Splita, pozivaju kolege iz branše koji žele sudjelovati u pregledima oštećenja i uporabljivosti zgrada u Sisačkoj-moslavačkoj županiji, da izvrše prijavu preko obrasca: anketni upitnik za građevinske stručnjake (arcgis.com).

Upitnik služi za kreiranje šifre za Collector, a ista će biti poslana porukom na mobitel prijavljenog. Inženjerima će biti pokriveni putni troškovi i dnevnice, a s njima će se potpisati i ugovor.

– Nakon što građevinski inženjeri ispune anketni upitnik, imaju pristup GIS karti za moguće preglede oštećenih objekata. Na njoj će crnom oznakom biti istaknute prijave štete od strane građana, koje se obvezno moraju pregledati. Također, kao i nakon potresa u Zagrebu, postojat će mogućnost rezervacije lokacija određenih za pregled, kako bi inženjeri koji utvrđuju nastalu štetu na tako velikom području, izbjegli eventualna preklapanja – kaže Adela Visković.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close